От днес в ЕС има таван на цената на руския петрол

Той е 60 долара за барел
5 дек 2022 08:32, Нели Христова
76
От днес в ЕС има таван на цената на руския петрол
Снимка: БГНЕС

От днес влиза в сила тавана на цената на ЕС върху руския петрол - 60 долара за барел на руския суров петрол, пренасян по море. Тази цена няма да остане фиксирана и ще се преразглежда на всеки два месеца, като първият преглед е насрочен за средата на януари. Промените ще изискват единодушно решение от всички членове на ЕС. Предполага се, че таванът на цената ще бъде определян всеки път на ниво, което е с 5 % по-ниско от пазарната цена, изчислена въз основа на данни от Международната агенция по енергетика.

Алиансът ОПЕК+ се срещна на 4 декември преди влизането в сила на горепосочените ограничения. Беше постигнато съгласие да се запазят настоящите квоти за производство на петрол. Руският заместник министър-председател Александър Новак коментира решението и предстоящото ембарго, като заяви, че Русия няма да приеме таван на цените на петрола, дори ако се наложи да намали производството. Той добави, че подобни ограничения са намеса в пазарните инструменти, а Русия е готова да работи само с онези потребители, които ще работят при пазарни условия.

От страните от ОПЕК+ никой все още не е коментирал тези действия на Запада във връзка със съдбата на петролното споразумение. Но в началото на октомври саудитският министър на енергетиката принц Абдулазиз бин Салман заяви, че ОПЕК+ не знае какво ще се случи с европейското ембарго върху руския петрол и неговия ценови таван, кой ще го подкрепи и как ще реагира пазарът.

В деня на вземането на решението за таван на цената на руския петрол високопоставен европейски източник в Брюксел заяви, че въвеждането на тавана ще има положителен ефект както върху световните пазари, така и върху инфлацията.

Той също така уверява, че регулираният таван, според ЕС, ще позволи продължаването на доставките на руски петрол на цена, по-ниска от пазарната.

Мярката няма да обхване петрола и неговите продукти там, където има дерогация, какъвто е случаят с България.

Страната ни получи дерогация от забраната до 31 декември 2024 година. Тя беше дадена във връзка с географското положение и заради затрудненото влизане на петролни танкери през Босфора, както и заради факта, че рафинерията в Бургас работи по-ефективно с руски петрол.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Въвеждането на таван на цените на руския петрол ще се окаже провал за САЩ и Европа, пише Питър Доран за The Hill. Таванът на цената на руския петрол има всички признаци на задаващо се историческо фиаско. В момента на световния енергиен пазар практически не е останал свободен петрол. Следователно има голям риск след въвеждането на ограниченията, цените на петрола да скочат до небето.Таванът от 60 долара за барел е изгоден за Русия, тъй като разходите за производство на руски петрол са между 20 и 40 долара, добавя авторът
41
1
 
0
 
! Отговори
007 преди 1 година
Какви 60 долара кат за пУтлера 30 стигат
40
0
 
1
 
! Отговори
Нане преди 1 година
Ще се сбъдне прогнозата на оназ кържалийката, че, ще маате пеш... ===)))
39
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Айде хиляди комунисти получиха инфаркт... Тъкмо света ще стане малко по чист...
38
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Решението на ЕС за дерогацията на руският петрол за България не ОЗНАЧАВА че руснаците могат да го внасят у нас на пазарни цени,престанете да ЗАБЛУЖДАВАТЕ,таванът от 60:долара е валиден и за Лукойл-Бургас!
37
1
 
0
 
! Отговори
Оффф преди 1 година
До однакоРазбрахме, че си наранен путинопитек, няма нужда да пишеш 3000 коментара. Хайде, грабвай мешката и ходи при вожда, за да му служиш найвярно!
36
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
сега ще падне далавера- ще зареждат при нас комшиите и преминаващите -естествено далавера само за определен кръг хора
35
0
 
1
 
! Отговори
SS преди 1 година
ИДВАТ тежки години ! Запасявайте се с храна и гориво (писал съм го много пъти ) И се ВЪОРЪЖАВАЙТЕ !
34
0
 
1
 
! Отговори
однако преди 1 година
Познай от три пъти ще продължи ли доставката на руски петрол за Бургас?
33
0
 
1
 
! Отговори
однако преди 1 година
Мярката няма да обхване петрола и неговите продукти там, където има дерогация. Страната ни получи дерогация от забраната до 31 декември 2024 година oт Еесовската Зона, но одобри тавана на цената на ЕС върху руския петрол. Още през лятото Президентът Путин каза недусмислено, че Русия е готова да работи само с онези потребители, които ще работят при пазарни условия.
32
0
 
1
 
! Отговори
однако преди 1 година
Руският заместник министър-председател Александър Новак заяви, че Русия няма да приеме таван на цените на петрола, дори ако се наложи да намали производството. Той добави, че подобни ограничения са намеса в пазарните инструменти, а Русия е готова да работи само с онези потребители, които ще работят при пазарни условия.
31
0
 
1
 
! Отговори
По същество преди 1 година
Честит унгарски, турски и всякакъв там петрол.
30
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
" Той също така уверява, че регулираният таван, според ЕС, ще позволи продължаването на доставките на руски петрол на цена, по-ниска от пазарната." - това са глупости, с които се опитват да принудят Русия, ако там са глупави да се съгласят, да продават на цени определяни от ес - ха-ха, хи-хи! - руски петрол на цена, по-ниска от пазарната. Отидете в магазина да си купите сирене на цена по-ниска от пазарната. Само понякога когато има промоция, но това се определя от продавача, а не от купувача.
29
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЕС = планова икономика! Пита се в задачата защо ручахме жабетата?
28
0
 
1
 
! Отговори
до до baionya преди 1 година
"Мярката няма да обхване петрола и неговите продукти там, където има дерогация, какъвто е случаят с България." т.е. ние ще купуваме на друга цена
27
0
 
1
 
! Отговори
До baionya преди 1 година
Ами аз я прочетох и направих една малка справка,при цени от 60 долара за барел и непроменени акцизни ставки и ДДС,цената на бензин А95 да речем е била 1.70-1.80 лева а сега колко Е и кога ще видим подобни цени на дребно?
26
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Супер, ЕС ще си бие главата в тавана...
25
0
 
1
 
! Отговори
baionya преди 1 година
До Анонимен"Каква трябва да е цената на горивата от Лукойл-Бургас след като България е една от малкото страни в ЕС на които е разрешено да преработва руски петрол още две години и в момента той има таван на цената 60 долара за барел?" - прочети статията и ще разбереш.
24
0
 
0
 
! Отговори
честито нови преди 1 година
цени на горивата!
23
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Каква трябва да е цената на горивата от Лукойл-Бургас след като България е една от малкото страни в ЕС на които е разрешено да преработва руски петрол още две години и в момента той има таван на цената 60 долара за барел?