От днес в ЕС има таван на цената на руския петрол

Той е 60 долара за барел
5 дек 2022 08:32, Нели Христова
76
От днес в ЕС има таван на цената на руския петрол
Снимка: БГНЕС

От днес влиза в сила тавана на цената на ЕС върху руския петрол - 60 долара за барел на руския суров петрол, пренасян по море. Тази цена няма да остане фиксирана и ще се преразглежда на всеки два месеца, като първият преглед е насрочен за средата на януари. Промените ще изискват единодушно решение от всички членове на ЕС. Предполага се, че таванът на цената ще бъде определян всеки път на ниво, което е с 5 % по-ниско от пазарната цена, изчислена въз основа на данни от Международната агенция по енергетика.

Алиансът ОПЕК+ се срещна на 4 декември преди влизането в сила на горепосочените ограничения. Беше постигнато съгласие да се запазят настоящите квоти за производство на петрол. Руският заместник министър-председател Александър Новак коментира решението и предстоящото ембарго, като заяви, че Русия няма да приеме таван на цените на петрола, дори ако се наложи да намали производството. Той добави, че подобни ограничения са намеса в пазарните инструменти, а Русия е готова да работи само с онези потребители, които ще работят при пазарни условия.

От страните от ОПЕК+ никой все още не е коментирал тези действия на Запада във връзка със съдбата на петролното споразумение. Но в началото на октомври саудитският министър на енергетиката принц Абдулазиз бин Салман заяви, че ОПЕК+ не знае какво ще се случи с европейското ембарго върху руския петрол и неговия ценови таван, кой ще го подкрепи и как ще реагира пазарът.

В деня на вземането на решението за таван на цената на руския петрол високопоставен европейски източник в Брюксел заяви, че въвеждането на тавана ще има положителен ефект както върху световните пазари, така и върху инфлацията.

Той също така уверява, че регулираният таван, според ЕС, ще позволи продължаването на доставките на руски петрол на цена, по-ниска от пазарната.

Мярката няма да обхване петрола и неговите продукти там, където има дерогация, какъвто е случаят с България.

Страната ни получи дерогация от забраната до 31 декември 2024 година. Тя беше дадена във връзка с географското положение и заради затрудненото влизане на петролни танкери през Босфора, както и заради факта, че рафинерията в Бургас работи по-ефективно с руски петрол.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
0
 
0
 
! Отговори
До73 преди 1 година
От днес ЕС спира да внася петрол от Русия,изключение има за България и Унгария,от днес влиза в сила и таванът от 60 долара за барел за страни които го внасят по море което се ОТНАСЯ и за България!
61
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Един trolllll, но много напънат! Даже че чака да му реагират на публикациите, а ги бълва една след друга.
60
0
 
7
 
! Отговори
До Аврам преди 1 година
Покажи къде в решението на ЕС е заложено,че страни като България с дерогация(отсрочка)за крайният срок на внос на руски петрол е предвидено таванът от 60 долара да не ВАЖИ??????!Престанете да лъжете и да заблуждавате хората!!!!!
59
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В ЕС ще се внася руски петрол.
58
0
 
2
 
! Отговори
Аврам преди 1 година
Таванчето не важи за България. Със полумерки ,даже в случая никакви какво се цели? Реално далавера за трейдърите. Сключват сделка на 60 а реално отива в рафинерията на 90$. Ние плащаме бензина като попове а едни тарикати си разделят 30$. Реалната отстъпка която руснаците дават на тарикатите е 8-9$. Другото се връща под разни форми. Наглостта е голяма. Кадрите с танкерите прехвърлящи нефт на километър от Пирея са показателни. Казахстан и Азербайджан двойно вдигнаха износа през руските пристанища
57
2
 
0
 
! Отговори
ЯМБОЛИЯ преди 1 година
Сега е времето да национализираме петролената фабрика край Бургас и останалите руски фирми. А руснаците---вън от България и да им се забрани да идват у нас.
56
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако до Нова година не видим цени на дребно на горивата в границите 1.70-1.80 трябва да хвърчат глави!
55
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Освен таванът от 60 долара,от днес влиза в сила и ембаргото на ЕС за внос на руски петрол!
54
0
 
2
 
! Отговори
Само питаме: преди 1 година
ЛУКОЙЛ НА 60$ ЛИ ШЕ КАРА ПЕТРОЛА ОТ РУСИЯ ИЛИ ЩЕ ГО ПЛАЩАМЕ ЗА ЦЕНИ ПО сорт БРЕНТ...????
53
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Наглостта на"братушките"няма край,същите заплашват България,че Лукойл Нефтохим ще бъде затворена ако ние предприемем мярката за наложеният таван на цените!Ако имаме управляващи а не продажници,явно е дошло време за национализация на Нефтохим-Бургас!
52
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Престанете да ЗАБЛУЖДАВАТЕ,въведеното ембарго и таван на руският петрол не означава,че страни като България които са получили дерогация за неговият внос и преработка,ТАВАНЪТ от 60 долара цена не ВАЖИ!!!!!!!
51
0
 
2
 
! Отговори
Largo преди 1 година
Значи литър бензин трябва да стане поне лев и петдесет нали така ?Не няма да стане защото тук е България лай.ария
50
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Единствената печалба от руския петрол е , че работят около няколко хиляди българи на ишлеме. Изцяло печалбата е за Русия . Същото е и с АЕЦ Козлодуй.
49
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От руския петрол печалбата за България е почти нулева. И с него и без него е все тая
48
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Един път да сме на кяр от цялата дандания,България е извън европейското ембарго за внос на руски петрол това съчетано и с таванът на цените би трябвало да смъкне цените на горивата драстично у нас,лошото е че нашите наведени дупеедавци наречени "управляващи" отново няма да се възползват от това!
47
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мен ми е интересно България на колко ще го купува и какви врътки и пируети ще прави за да угодничи отново на Русия.
46
0
 
0
 
! Отговори
до 007 преди 1 година
възможно ли е да си толко ограничен или ти плащат
45
0
 
2
 
! Отговори
Само че... преди 1 година
(1) -- Русия купува собствен танкерен флот. (2) -- Русия се преориентира към бездънния азиатски пазар. (3) -- Русия се разбра със арабите, последните планово свиват добива. --- И кой се прецака сам? Е със американска 'помощ' разбира се! :):):)
44
0
 
2
 
! Отговори
БГ ПОСЛОВИЦА преди 1 година
Хитрата Сврака - и със двата крака!
43
0
 
2
 
! Отговори
Кво си направиш сам преди 1 година
Кавото си направиш сам - не може ни дявол, ни руснаци!