Защо Нидерландия каза "не" за Шенген?

Според експерти ръководителите ни не разбират Запада
5 дек 2022 11:08, Петя Славова
92
Защо Нидерландия каза "не" за Шенген?
Снимка: БГНЕС

Нидерландия каза "не" на България да влезе в Шенген. ПП обвиниха за това Румен Радев, служебното правителство и ГЕРБ.

Основният проблем, според бившия министър на отбраната Велизар Шаламанов е, че ръководителите на страната ни не разбират Запада.

Още по темата

Според Шаламанов основният проблем е, че ръководителите на България не разбират Запада.

"Все още на мнозинството българи им е трудно да кажат "Ние сме НАТО, ние сме ЕС". България е част от тези два съюза на Запада от доста години, но все още има сериозни антизападни настроения, неразбиране какво е то Запад, НАТО, ЕС и как се взимат политически решения в една общност от либерални демокрации.", коментира той пред Нова тв.

По думите му, това най-видно личи от изказванията, включително на президента. "Говорейки за цинизъм на министър председателя на Нидерландия, което всъщност е цинизъм от страна на нашия президент", каза Шаламанов и допълни: България тръгна напред с цивилизационния избор през 1996-1997 г. Изгубихме много време. Вместо да консолидираме този избор, в момента говорим за Запада като за "те", обясни той. Шаламанов смята, че този конфликт  може да доведе до проблем и с влизането ни в еврозоната."

Темата коментира и  експертът по международна сигурност и геополитика проф. Румен Кънчев.  По думите му правителството на Нидерландия е консултирало позицията си с други държави.

"Битува мнението, че позицията на Нидерландия се базира на някакви технически критерии. Пусна се много смешна приказка, че можело да се влезе през границата с 50 евро. Главният прокурор пък каза, че иска доказателства за тези пари. Категоричен съм, че нидерландското правителство не е само. То е консултирало тази позиция с други страни. Виждаме в какво състояние е границата ни, смешно е в центъра на София да се гонят бежанци. На нас ни нямат политическо доверие и във всички наши действия се вижда, че не може да ни имат такова", поясни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
никъв шенген с престъпниците от последните 33 години
77
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Когато ученик получи слаб 2 в училище (за шенген) сяда, пише си домашното и се явява на поправителен, а не се вайка и плаче като нашите политици
76
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ТАКА НИ ПРЕДПАЗВАТ ДА НЕ СТАНЕ КАТО ТЯХ ОБРАТНИ. МАКАР ЧЕ ПО ВЪРХОВЕТЕ НА ДЪРЖАВАТА МАСОВО Е ПОЧНАЛО.
75
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоз другар защо не обясни,кати не сме ние и те огромната и непреодолима разлика в стандарта и условията на живот?
74
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
расистНикъде не виждам да се споменава за закона от 2016-та.В него се казва,че всеки имигрант заловен ще бъде връщан в първата държава в която е регистриран.Меркел връщаше влакове нощем в гърция(живея в гърция от 25 години).Грешка че ги ловим и регистрираме.Гърция стана гето.Ред е на България.А ако влезем в шенген всичката *** от гърция ще се изсипе в България...
73
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не смятам да анализирам ветото на Холандия. Не ми е и работа. Виждам обаче последствията за себе си и мога да ви заявя, че вече съм пуснал заявление за румънско гражданство по произход. Ако някой ми беше казал преди 15 години, че ще искам да заменя български паспорт за румънски, щях да се изсмея неистово. Слагайте минуси ако искате, останал ми е половин живот и не смятам да гледам още 30 години как нищо не се случва в бг.
72
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Членството в ЕС не е полезно за БГ. Руши се из основи българския начин на живот, образование и традиции.
71
7
 
11
 
! Отговори
Тон преди 1 година
Не ни трябва членство в рхваща пирамида, големите запушва дупките с по малките!
70
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Истината е, че и за *** за зеле не ставаме. Съсипаха я тая държава.
69
5
 
9
 
! Отговори
Марсел Попов преди 1 година
Ами Нидерландия каза "НЕ" защото иска Бaньoвщината да си стои в Баньоландия.
68
0
 
10
 
! Отговори
Това е преди 1 година
Е, как защо, нали е приятел на наш Киро, който пространно го информира колко скапана държава сме. Дори днес, когато цялата власт се е впрегнала, ПП Лорер дуе гайдите пред ДАНС, че има проблем на турската граница. Иначе казано прав си Рюте, ние сме мошеници. Йончевица и Кънчов отделно тръбят в ЕС. Това е положението. Извинете превозвачи!
67
2
 
11
 
! Отговори
Лицемери преди 1 година
Тези искат само те да печелят! Британския Стар Бъкс 10 години отчита само загуби, защото си плащат данъците в Холандия и Британците съдят Стар бъкс за укриване на данъци в момента! Наркотици, проституция, данъчни измами- хахха, от тях ли да взимаме пример за върховенството на закона!? Абсолютен ционизъм!
66
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мда - не разбираме педофилската им и джендърска култура, така си е. Аз лично не виждам ползи от Шенген никакви. Според мен политиците напират просто щото им се иска да "усвоят" с мезе още едни европейски парички примерно за укрепване на границите, които пак ще се разпределят в определени джобове. Така че драма не виждам.
65
2
 
11
 
! Отговори
Умните прогресират, преди 1 година
глупавите се оплакват ! Мислене, работа и пак мислене, и пак работа ! Това е спасението за всеки българин ! А не хленчене, че тоя или онзи са ни виновни за мизерията !
64
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вярно е, че в центъра на столицата се гонят бежанци, ама не знам дали сте виждали центъра на западно европейските столици, където тези 'бежанци' взривяват коли, изнасилват местни жени и режат глави. Отделно, над 50% от членовете на даеш в Сирия бяха британци, холандци, французи и белгийци. Време е нашите политици открито да кажат на Холандия и Белгия, че са терористични седалища и спонсорират тероризъм у дома. Ще им е полезно за вътрешния дебат.
63
2
 
11
 
! Отговори
Русия преди 1 година
"всички приходи и данъци на ЛУКОЙЛ от тяхната дейност да бъдат плащани у нас, а не както досега - в Холандия или Швейцария."Я Вижти що голандията ни на иска ф шенгена, сички пари за минавали на запад, а туркоробцити ги търсели от Русия.Гулюгулюту, фейсбуца, апълката кви данъци платиха ф БГ? НУЛА
62
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Акъл от Шаламанката, боже, боже.....
61
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Каза не, щото може
60
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За родните *** всяка проява на гръбнак е кощунство. Веднага са готови да се самобичуват в името на " идеалния и въздесъщ" ЕС. Компрадорските ни пишман политици. Поздравявам и подкрепям президента за изказването му. С тая разлика, че на мен Шенгена ми е през...
59
4
 
6
 
! Отговори
Преди 9 септември преди 1 година
1944 България беше на 6то място в Европа, наричаха я Прусия на Балканите. Но с каквито се събереш, такъв ставаш. България има път да извърви, докато стане пример за подражание. И ТОВА ТРЯБВА ДА ЗАПОЧНЕ С РЕД И ЗАКОНИ ЕДНАКВИ ЗА ВСИЧКИ БЕЗ ИЗКЛЮЧЕНИЕ !