Отново сме най-бедни, на дъното сме в класацията по почасовите разходи за труд

Лидер е Люксембург с 47,7 евро на час
8 дек 2022 22:22, Нели Христова
185
Отново сме най-бедни, на дъното сме в класацията по почасовите разходи за труд
Снимка: БГНЕС

Средното ниво на почасовите разходи за труд в страните от Европейския съюз през 2020 г. е било 28,9 евро, отчита Евростат.

Най-ниските такива разходи, изразени в евро, са били отчетени в България - 6,6 евро на час, а малко по-високи те са били в Румъния (8,2 евро) и Унгария (9,8 евро), предава БТА.

Още по темата

Лидер е Люксембург с 47,7 евро на час, следван от Дания (45.7 евро) и Белгия (40,5 евро).

Нивото на почасовите разходи за труд в Люксембург е било със 7,3 пъти по-високо от това в България. През 2016 г. е отчетена още по-съществена разлика между страната от ЕС с най-високо ниво на почасовите разходи за труд и тази с най-ниско. Тогава в Дания то е било 9,5 пъти по-високо от това в България.

Различията сред страните от ЕС са значително по-малки, когато почасовите разходи за труд са изразени в стандарт на покупателната способност (СПС) - индикатор, който отчита разликите в цените в отделните държави.

И по този показател почасовите разходи за труд са най-ниски в България (11,9 пункта) и най-високи в Люксембург (36,1 пункта).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


185
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
112
2
 
9
 
! Отговори
Българин преди 1 година
До 119 гань 0 Дания има втората по големина в света фирма за производство на ветрогенератори вестас.. само тая фирма и лего правят без проблеми БВП колкото България.. отделно произвеждат и много медицинско оборудване.. ама такива неграмотни папуаси като вас отде да знаят.. 80% от българите в чужбина са нискоквалифициран обслужващ персонал.. толкова са и д3билите по Иво Христов..
111
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дали съм беден защото съм ***.Или съм *** защото съм беден.Това е въпросът и никой не е виновен на българите.Има и доста ненормалници пищещи по форумите-болни мозъци в 21 век.
110
4
 
7
 
! Отговори
ТАКОВА Е преди 1 година
НАСЛЕДСТВОТО ОТ ТУПИ. НАЙ, НАЙ, НАЙ. АКО Е 6,6 ЕВРО ДОБРЕ. НО МАЙ Е 6,6 ЛЕВА.ТО С МАГИЧЕСКА ПРЪЧКА НЕ СТАВА. ЗА 12 ГОД. ЕДНОКНИЖНИКА УВЕЛИЧИ ДОХОДИТЕ ТОЛКОВА КОЛКОТО СЕГА ЗА ДВЕ ГОДИНИ.
109
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ako нe e тaka, щe тpябвa ga ни npиeмaт в Шeнreнckoтo rocnogapcko npocтpaнcтвo, a тe нe иckaт... Tpябвaт им cлyrи!
108
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ЧужденецИсключително много зле са в Европата, не се полъгвайте да ходите там да работите. Тук си стойте!
107
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
6 лева, не евро на час, объркали сте се отново, което е 3 евро.
106
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Иначе искат да ни ръгат в шенген....О tempora, o mores...
105
5
 
7
 
! Отговори
пришълеца преди 1 година
Чупка с тъпизмите си, черввени бабички:)))
104
5
 
4
 
! Отговори
НиеОтДжаза преди 1 година
И ако нас ни каратда умираме,а ако нас ни тикаткъм куршумите,то сигурно и лудияразбира,че ние трябвада си кажем думата. Та казвам аз,понеже нямаолиои хлябът еот мъката по-чер,един е лозунга:Терора долу!Съюз със СССР!
103
0
 
14
 
! Отговори
Как така ? преди 1 година
До Анонимен 102 И Сингапур са много добре. Преди години гледах филм за Сингапур. Шашнах се. Небостъргачи се мият от вън целогодишно . От ел. стълбовете на улиците са изведени ел. контакти и кранове за вода. Улиците се мият с шампоан. В ресторантите печена пекинска патица в пещ,за нищожни пари.Можеш да вземеш микрофона и да изпееш нещо. По улиците няма едно куче.И това е било преди 15-20 години.Друг свят.
102
5
 
13
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 1 година
Люксенбург и Дания са малки държави , не произвеждат нищо , а с най високи доходи. Как става това ?
101
8
 
7
 
! Отговори
Чужденец преди 1 година
До Анонимен 117: Средният доход в западното ЕС е около 3500 месечно, след данъците остават около 2000, и една бира там е около 4.8-5 евро на шишенце, а купия цигари е над 10, хлябът е 2 евро за половин кило.
100
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Другата аномалия е, че тук смятат ИТ-специалистите за богати и нямат търпение да вдигнат облагаемия минимум, а те горките са под средния доход за ЕС, но тук богаташи пълен смях е тази държава.
99
1
 
0
 
! Отговори
Шоп преди 1 година
До Пфф: До кой клас си учил? Т.е. недоучил..
98
10
 
7
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
Парите според акъла и мързела..
97
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тооо по тази логика сме супербогати в сравнение с Африка, Латинска Америка и голяма част от Азия.
96
4
 
0
 
! Отговори
Пфф преди 1 година
До *** // или твоят приятел те лъже яко или ти не можеш да смяташ - май и двете... дори 20 евро на час да взима чисто пак вади към 4к евро на месец както и да го смяташ. Като махнеш наема (който е скъп за навсякъде в света между другото), махнеш и сметките, пак му остават над 2к евро да си харчи за квот иска.
95
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До101:Нагъл,долен,мръсен,подъл,смотан,миризлив,скапан укронацист!Научи се запетайки да слагаш!Ще ти дам на тебе аз една нация от обслужващ персонал.Ти ще си обслужващия!Ясно ли ти е?!Наглец!
94
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 101:Вземи се гръмни!Иска ти се да сме нация от обслужващ персонал,но си в голяма грешка.Вземи излез от 5-звездния хотел,който българите ти плащаме от своя джоб да те пребием с камъни,наггъл укронацист такъв!
93
6
 
6
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Хахах в чужбина им били големи заплатите.. затва седите натъпкани като сардини по 4-5 гань овци на квартира и се свивате кат миш ки щот иначе няма да ви стигне голямата заплата ахахах