Румъния е бясна заради Шенген, бойкотира всичко австрийско

Властите се заканиха да блокират желания на Виена
9 дек 2022 15:27, Нели Христова
274
Румъния е бясна заради Шенген, бойкотира всичко австрийско
Снимка: БГНЕС

Румънският политически елит и общественост реагира остро на решението на Австрия да не допусне Букурещ в Шенгенското пространство.

Румънското МВнР извика австрийската посланичка и оприличи позицията на Австрия, като неприятелска.

„Австрийската посланичка в Румъния беше извикана в Министерството на външните работи, където ѝ беше съобщена позицията на Румъния и протеста на външното министерство във връзка с неоправданата и неприятелска позиция на Австрия, която неминуемо ще се отрази на двустранните отношения“. В документа се отбелязва, че "този резултат е абсолютно несправедлив и лишен от всякаква обективна мотивация. Позоваванията на австрийската страна на проблема с нарастващия миграционен поток...са неприемливи, некоректни и несправедливи, като се има предвид, че всички данни, официално представени от Агенцията за граничен контрол на ЕС „Фронтекс”, ясно показват, че през Румъния не минава миграционния маршрут от Западните Балкани, страната не е изправена пред миграционен натиск и не е източник на вторична миграция“, подчертава румънското МВнР, цитирано в местни и чужди медии.

„Също така беше изразен категоричен протест пред австрийската посланичка във връзка с обвиненията на австрийските власти относно т. нар. натиск върху австрийски компании (в Румъния), които са недопустими, защото не отговарят на действителността“, се казва в съобщението.

Председателят на румънската Камара на депутатите Марсел Чолаку написа във Facebook след обявяването на решението, че "несправедливото противопоставяне на Австрия е безплатен коледен подарък" за руския президент Владимир Путин.

"Европейското единство и стабилност днес получиха тежък удар от държава, която в трудни времена избра да изостави европейските си другари и да служи на ... интересите на Русия", заяви Чолако. "Австрия очевидно е откъсната от Европа.“ Той допълни, че Австрия може да очаква Румъния да използва правото си на вето в ЕС, за да блокира желания на Виена по същият безпочвен начин.

Румънският министър на туризма Даниел Кадариу насърчи румънците да бойкотират австрийските ски курорти.

"Ясно е, че основната цел на румънските туристи в Австрия са ски пистите, но всички знаем, че не само в Австрия има идеални условия за каране на ски. Подобни условия, може би дори по-добри в някои случаи, има в Швейцария, Италия, Франция, Германия", каза министърът на туризма.

Той окачестви като "неразбираемо" отношението на австрийското правителство, което се противопоставя на присъединяването на Румъния към Шенген: "Няма нито технически аргументи, нито обяснение от гледна точка на икономическите интереси. Австрийският капитал присъства в много области в Румъния - банково дело, петрол, горско стопанство.

Кадариу заяви пред Digi 24, че средният брой на румънските туристи в Австрия е 370 000.

Либералният евродепутат Рареш Богдан поиска по време на интервю за Antena 5, румънските държавни компании да закрият сметките, които имат в австрийски банки в страната. Богдан обвини Австрия в "предизвикателно, отвратително, агресивно и безсмислено" поведение спрямо Румъния.

„Днес Австрия беше против интересите на Румъния и на румънците. Държавните компании в Румъния, които в момента имат банкови сметки, през които текат десетки, стотици милиони евро месечно през Райфайзен и Ерсте, са задължени от всеки отделен румънец да ги закрият", каза той.

Футболният клуб Университатя Крайова обяви пълен бойкот на австрийските партньори на клуба.

„След отвратителното отношение на Република Австрия да блокира достъпа на Румъния до Шенгенското пространство, Университатя Крайова, верен на принципите, вкоренени в неговото ДНК, взе решение да санкционира австрийските партньорски компании с пълен бойкот“.

Представители на Университатя Крайова обявиха, че от този месец клубът ще премести сметките си от австрийската акционерна банка Райфайзен, а доставките на горива и консумативи вече няма да се извършват от станциите OMV-Petrom. Още повече, че от следващата година традиционният летен лагер вече няма да се провежда в планински курорт в Австрия, а в друга европейска страна, която има подобни условия за подготовка.

В социалните мрежи румънците не останаха по-назад в недоволството си. Стотици постове призоваваха за бойкот на австрийски фирми, като и не само Red Bull, Pfanner, Strabag, Swarowski и вече споменатите OMV, Райфайзен и Ерсте. Обвиненията, че Австрия действа като съюзник на Русия само се увеличаваха, циркулираха и призиви за протест пред австрийското посолство.


274
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
229
0
 
1
 
! Отговори
Българин преди 1 месец
А нашите евро-атлантици п
228
1
 
48
 
! Отговори
Аз съм преди 1 месец
Браво на Румъния! Още веднъж показаха, че са страна отстояваща достойно националния си интерес! Страна с принципи! За нас, нищо няма да казвам...
227
8
 
33
 
! Отговори
Тодор Живков преди 1 месец
Съвет за икономическа взаимопомощ . СИВ. Да го възродим . И варшавският договор е още в сила. Казах ви аз да изчакате ама..
226
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Някой е писал,че Румъния е само Букурещ не е верно ,когато минаваш и през вътрешноста се виждат все нови ремонтирани и построени жилища и фабрики а магистралата им в пъти по качественна със специални парко места поддържани тоалетни, места за отдих и лампите им светят през ноща.Докато при нас е тъмна Индия.
225
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Май си забравил, какъв беше края на предишния балкански съюз, наречен Югославия.
224
6
 
17
 
! Отговори
Асен преди 1 месец
излезем и ще спрем влизането на България в Шенген. България няма да влезне в Шенген, уверявам ви. Време е за Балкански съюз. В момента всички балкански страни са управлявани от про-европейски марионетки. Те са инсталирани за да раздробяват държавите от вътре и за да пречат на Балканското обединение. Балканите обаче ще се обединят за да създадат Балкански съюз.Врвмето идва, Русия , ЕС и САЩ са вървят по дяволите.
223
2
 
10
 
! Отговори
Асен преди 1 месец
Като скандала със РСМ , така и сега, карат ни да вярваме че Шенген си заслужава. Карат ни да мисли че се борим. Докато ние , Българския народ , не се борим. Не се борят и Българските управници, защото те играят заедно с Брюкселските и американските им господари. Целта на пиесата на управляващите ни марионетки и техните господари е да ни внушат колко мн ние всъщност искаме да влезнем в Шенген. Едните се преструват че не ни пускат, докато всъщност всичко е нагласено. Накрая ще ни пуснат, но ние ще
222
2
 
73
 
! Отговори
Баба Гица преди 1 месец
Браво на румънците.Така трябва!Ако и ние бяхме като тях, досега да сме далеч по напред.
221
6
 
49
 
! Отговори
Иван радоев преди 1 месец
Освен, за пед...... ята друга европейска ценност не ми идва в главата.. Ааа да и лицемерието
220
19
 
39
 
! Отговори
Тея пък са преди 1 месец
Изтрепат за тази еврокочина.Защо ви е този еврейски бар....дак не виждате ли как лъжат,че Путин е виновен за всичко,а то всъщност от тъпите санкции на есес срещу Русия ни направиха изкуствената инфация и България ще пострада най-много.ВОЙНА КОЯТО НЕ ИСКАМЕ,ТЕ НИ ВКАРВАТ В НЕЯ ТОВА Е НЕФАШИЗМА НА ЕСЕС И САЩ.ДРУГИ УПРАВЛЯВАТ БЪЛГАРИЯ НА НАЩЕ АЛЧНИ ШЕМЕТИ,ТЕ САМО СЕ РАЗПИСВАТ ЗА ДА СИ ВЗИМАТ ТЛЪСТИТЕ ЧЕКОВЕ ОТ ЕС
219
3
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нашите съседи, с които вървим заедно напред,правят това което трябва.Нима ние ще се ослушваме.На всичко австрийско и холандско Бойкот.Налагане на постоянно вето по всички предложения от тези страни в Европарламента.Използване на всички възможни лостове за действие, къде с позволени,къде с не толкова непозволени и гадни действия.И, господа,повтарям всичко е за огромните финансови потоци които преминават през най голямото пристанище Ротердам.Иначе ще минават отсам Европа за по близко
218
6
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Опростели дискутиращи! Видяхте ли как се прави? Орбан ви го показва от много години, а сега и Румъния! Избирайте все още политиците без топки, които си избирате от десетилетия! Племето останало на територията не е от 80% де били, а от 100%-ви! Няма български политик, който да удари по масата и да каже НЕ ТАКА! Освен може би Костадинов, който честно казано в някои части не разбирам, но в някои други съм напълно съгласен!
217
2
 
29
 
! Отговори
НЕДОУМЯВАЩ преди 1 месец
И още нещо...Германия покани ОНИЯ после въвлича страната във война в която тя не трябва да участва и политиците казват на народа си във война сме ...няма газ и ток вече ще се свивате инфлация...високи лихви и цени и търпението се е изчерпило и видите ли КРАЙНО ДЯСНА екстремиска организация щяла да направи преврат....ПОЛИТИЦИТЕ ИМ НАПРАВИХА ПРЕВРАТ НА НАРОДА СИ...ахаа политиците никога не са виновни нали а си увеличават заплатите често и тайно...
216
2
 
31
 
! Отговори
НЕДОУМЯВАЩ преди 1 месец
Защо не изключиха Германия от съюза а германците не отстраниха Меркел която на си попита народа нито Европарламента и поиска сметка за поканата а сега страните през които трябва да и идат на гости ще са виновни хайде Германия да сиги отглежда и да не търсят причини на други страни като нашата...
215
0
 
38
 
! Отговори
НЕДОУМЯВАЩ преди 1 месец
Алоо Австрия и Холан Кой бе Кой покани мигрантите изгубихте си паметта ли...Германия ги покани а те откъде да минат?Хайде със самолети да сиги събират при тях...
214
10
 
20
 
! Отговори
Факт преди 1 месец
Румъния не ги пускат заради нас...защото ние един вид вървим в един кюп...и ще е много тъпо ако едните ги приемат а другите не...тогава пък почнем пък защо тях ги приеха пък нас не...но съм сигурен че рано или късно и това ще стане...и без това в момента може да пътуваш почти из цяла Европа с една лична карта ...ако не е с лична карта то пък с между.оаспорт..така че реално народа си е свободен да ходи където поиска...и не знам защо въобще се вдига такава врява....
213
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няма да ни пуснат никога.Не дават да се развиваме.Все ни дават пари за глупости.Коне в балкана, кажи за тъщи......А те се развиват ,мързеливи.Обаче сгрешиха за бежанците.
212
0
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До БългарофилАвстрия не иска Румъния в Шенген, защото икономиката на Румъния се доближава опасно до австрийската. Очакваният БВП на Румъния за 2023 г. е 320 милиарда евро, а на Австрия - малко над 400 милиарда евро. След няколко години Румъния със сигурност ще задмине Австрия. Те са развили индустрия, ресурси и чуждестранни инвестиции от десетки милиарди евро всяка годинаЗнаете ли колко БВП има България? само 80 милиарда евро
211
2
 
46
 
! Отговори
Българофил преди 1 месец
Айде пак плюем България на статията за Румъния! След като са толкова по- напред от нас румънците, защо не ги пуснаха и тях с Хърватска?! Явно не е проблема във върховенството на закона!!! Лицемери от запада!
210
7
 
29
 
! Отговори
До Пенчо преди 1 месец
Значи не си се разхождал в България! Имаш София, Пловдив, Бургас и Варна. Всичко друго е лунен пейзаж! Такава държава няма как да издържи дълго.