Стоян Сталев: С демократични средства трудно се спира миграцията

Нямаме външна политика, защото няма стабилност в държавата
Обновена: 9 дек 2022 13:38 | 9 дек 2022 12:51, Анисия Иванова
13
Стоян Сталев: С демократични средства трудно се спира миграцията
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Пропуснахме някои неща, които трябваше да се свършат в самата България, а също и в европейските страни, които имаха резерви към членството на страната ни в Шенген от много години. Беше важно да се води открит диалог, без да се скриват недостатъци или проблеми, а да се потърси помощ за решаването им. Ние трябва да свикнем на европейски маниер на диалог – той трябва да е открит и откровен, трябва да посочваме нашите проблеми и да търсим помощ за решаването им. Това каза Стоян Сталев, дипломат и бивш външен министър, в предаването „Светът е бизнес” с водещ Ивайло Лаков.

България има много тежко географско положение, тя е югоизточната граница на Европейския съюз и граничим с държави, през които има голяма миграция. Не е лесно с демократични средства да се спре тази миграция. Европейският съюз трябва да се замисли, че трябва да се взимат и някакви насилствени мерки за спиране на насилственото преминаване на държавните граници на Европейския съюз. Това не е малко престъпление и не трябва да се принизява пресичането на европейската граница.

Още по темата

Не можем да имаме външна политика след като почти две години няма стабилност в държавните органи. Има текучество и политическо противоборство, което не държи сметка за ефекта зад граница.

Освен мигрантската криза, ние виждаме състоянието и отчайващата инфраструктура на нашите КПП-та.

"Имаме четири или пет големи КПП-та, които са претоварени. Там не са правени инвестиции от може би 40 години. И те са в същия вид, каквито са били по време на социализма. Нищо ново не е направено. Не се взимат мерки за облекчаване на потоците. Трябва да се изгради нова инфраструктура, да има по-голяма гъвкавост на екипите и когато има натоварване, да са много повече.

"Това е особено фрапиращо за основната ни функция да бъдем транзитен коридор на Европа за Азия”.

Войната в Украйна и желанието бързо да се приложи Зелената сделка влияят негативно на пазарите в Европейския съюз, които не са подготвени за такива трусове, каза още събеседникът.  

Пренасочването на инвестиции не може да става с административни или политически решения. Административното насочване на инвестиционни потоци към едни или други стопански операции е фатална грешка. Време е в Европейската комисия много сериозно да се замисли върху скоростта, с която могат да бъдат постигнати климатичните цели. Това са легитимни цели, но трябва да се постигат с пазарни механизми. Само пренасочване на финансови потоци към определени цели няма да може да създаде конкурентна зелена политика.

Коментирайки опита за държавен преврат в Германия, Стоян Сталев посочи, че този случай не трябва да се подценява, но че в него има известна комичност. Аргументите на движението „Граждани на райха” много приличат на аргументите, които се използват от Русия в настоящата хибридна война, а именно, че Германия е васална държава, че тя не се управлява от своите конституционни органи, а от подземна, тайна държава и от чужбина; че демокрацията вече не е успешен модел за управление и трябва да се въведе феодализмът, тоест връщане към империята.

Германските разследващи органи не говорят за установена руска връзка, но не е изключено те да не искат да обсъждат подробно този въпрос.

Кой стои зад движението „Граждани на райха” може да видите във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тука има хора дето си мислят, че спираме някой, не госпожи и господа, който има желание, минава нашата граница без проблеми. Това е и една от причините да не ни искат в Шенген.
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако имахме ограда като в Гърция, нямаше така да минават, а нашата само струва колкото гръцката, 1 милион на километър, на парите който бяха преди десетина години. Бойко ги прибра и разчиташе Турция да ни пази границите, това е.
7
0
 
1
 
! Отговори
Някой към 6 преди 1 година
Нееее към Германия, а към Холандия и Австрия. Тук повече не понасям извращенията на който ставам свидетел в Германия...., А другите си го заслужават
6
0
 
0
 
! Отговори
леле леле преди 1 година
Сталев , Стател , то едно и също , нали :)
5
0
 
3
 
! Отговори
мноо състрадателен преди 1 година
щом брюкселските милионери искат демократични средства предлагам тия нарекли се мигранти въобще да не ги спираме да преминават през България , даже да им осигурим транспорт до Германия примерно .
4
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не са сложили по границата плакати с надпис "Моля не преминавайте!" Само в това е проблемът.
3
0
 
4
 
! Отговори
Карл Бенц преди 1 година
Хайде коригирайте заглавието де!
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия в хибридната война използвала аргумент, че Германия е васална държава. Същия аргумент използвали и организаторите на преврата, значи Русия имала пръст. Ами като наистина е васална и не само тя?
1
2
 
10
 
! Отговори
с филтър без филтър преди 1 година
с шапка-без шапка, западната лисица и вълк винаги ще ни шамарят! На всички е ясно само на родните продажни американофили не е!