Обесиха чучело на Ердоган в Швеция

Анкара настоява Стокхолм да предприеме по-строги действия
13 яну 2023 19:15, Йоана Цонева
26
Обесиха чучело на Ердоган в Швеция
Снимка: БГНЕС

Турската прокуратура започна разследване на престъпна провокация от привърженици на терористичната групировка ПКК в Швеция, отправили заплахи към турския президент, съобщава Анадолската агенция.

Този ход дойде, след като президентът Реджеп Тайип Ердоган подаде жалба до прокуратурата в столицата Анкара за провокацията.

"Подадена е наказателна жалба до Главната прокуратура на Анкара с искане да започне разследване срещу извършителите поради престъпните действия, насочени към нашия президент", написа в "Туитър" Хюсеин Айдън, адвокат на турския лидер.

На фона на натиска Швеция да предприеме по-строги действия срещу терористичните групи, които са насочени към турската общественост и нейните лидери, вчера в столицата Стокхолм се проведе протест, който бе наречен от турските власти провокация и престъпна заплаха.

По време на демонстрацията, организирана пред общината, привържениците на ПКК провесиха с главата надолу чучело, наподобяващо Ердоган.


На видеозапис от проявата, публикуван в социалните мрежи от профил, свързан с групировката, се отправят също заплахи и обиди към Ердоган и Турция, както става ясно от вградени субтитри на турски език.

Вполследствие посланикът на Швеция в Анкара Стефан Херстрьом беше привикан в турското външно министерство за инцидента.

Още по темата
Това е поредната провокативна проява спрямо Турция.

През ноември миналата година привърженици на ПКК прожектираха върху сградата на турското посолство в Стокхолм изображения, оскърбяващи Ердоган.

На фона на новия протест Швеция се опитва да увери Турция, че се противопоставя на терористите, които заплашват страната, в опит да спечели одобрението на Анкара за присъединяването си към НАТО.

Според турски официални лица обаче Стокхолм все още не е изпълнил ангажиментите си, за да се присъедини към Алианса.

Швеция и Финландия кандидатстваха за присъединяване към НАТО в отговор на руската инвазия в Украйна, но се сблъскаха с опозиция от страна на Турция, която ги обвинява, че подкрепят и укриват кюрдски бойци и други групи, които Анкара смята за терористи.
През юни Швеция и Финландия подписаха меморандум , в резултат на който Анкара вдигна ветото върху техните кандидатури за присъединяване към трансатлантическия съюз за сигурност.

От своя страна Осло и Хелзинки обещаха да не подкрепят кюрдските въоръжени групировки ПКК и YPG. Те също увериха, че няма да подкрепят мрежата на мюсюлманския духовник Фетуллах Гюлен, която според Анкара стои зад опита за преврат през 2016 г. и която Турция определя като терористична организация с акронима FETO.

Анкара вече изрази разочарованието си от решението от края на миналата година на върховния съд на Швеция да спре искането за екстрадиране на журналист заради предполагаеми връзки с базираната в САЩ мрежа на мюсюлманския духовник Фетхуллах Гюлен (FETO).

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Инга харесва това...
19
1
 
5
 
! Отговори
Мдаа преди 1 година
Значи ще влезнат в нато следващият век
18
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ердо и тройка ще му направят ха ха ха ха .Хубаво ще му е
17
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези никой не ги понася.Този води магистрална политика която все някога ще се обърне към народа .Въпрос на време а и ония искат да ги оправят и искат собствена република ама казвам ви дивотия пълна
16
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Азиатеца го обесиха и тройка ще му направят скандинавците ха ха ха
15
6
 
7
 
! Отговори
Фрееуорлд преди 1 година
"Терористична организация" според кого? Според Ердоган подкрепен от САЩ ,защото им е удобен.. свобода за кюрдите и Кюрдистан!!
14
1
 
3
 
! Отговори
Да очакваме преди 1 година
И Вуду магия да му направят. Боцваш куклата с губерката и...готово.В Швеция получаваш надуваема кукла, а в Турция-рахат локум на клечка.
13
1
 
11
 
! Отговори
Адмирации преди 1 година
Швеция и Финландия, ще са руски Республики! Финландия вече е била, а Русия исторически има да си връща много с Швеция!
12
10
 
10
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 1 година
Ами тогава , Швеция Вече Не е Държава - а Едно Мъничко Нищо ...........ХА-ХА-ХА-ХАА-ХААА-ХААААААА, ХА-ХА-ХА-ХАА-ХААА-ХААААААА
11
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От къде сте? - ШвециА, ШвециА... :)
10
7
 
6
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
Дано подкрепящите еснато и децага им станат жертви на ислямския им терор! Ще!
9
5
 
7
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
Терористичните швеция и австрия, както и терористите от еспч в брюксел подкрепяха ислямския терорист чатаев. Факт.
8
5
 
8
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
ЕСНАТО от деситилетия подкрепя ислямския тероризъм. Подкрепат за ислямския терорист Чатаев със 150 жертви от атентата в Истанбул го доказва.
7
8
 
12
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
Че те шведите са си про'с'таци.
6
3
 
13
 
! Отговори
Адмирации преди 1 година
Страхотно! Ето защо Ердоган, ще продължи с ветото към Швеция и Финландия, докато Русия не започне северната операция, след Украйна.
5
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В отговор на тази гавра Ердоган е заплашил шведите, че ще наложи санкции и ще спре износа на локум, баклава и турски сериали за Швеция.
4
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Турция е единствената държава в света която има партия терористи! И какъв диктатор е Ердоган? Бой до припадък на всички анти турци.
3
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Докога ще го трае Ердоган? Да поставя ултиматум - Или предават всички членове на групировката или Турция обявава всеки швед за персона нон грата, освен ако турската страна или гражданиете и бе печелят пари от него и след това само продължаваме да ескалираме положеновто!!!! Накрая и до война може да се стигне. Ааааа!!!
2
4
 
8
 
! Отговори
Acaн преди 1 година
Baaaaйййй, вaй, вaй, вaй, вaй, вaй, вaй, вaй... Cakън!
1
6
 
8
 
! Отговори
Някой преди 1 година
Уважавам Швеция. Бих предложила още....