ЕС реформира енергийния пазар

Ще се опита да освободи сметките за електроенергия от цените на горивата
23 яну 2023 21:25, Йоана Цонева
35
ЕС реформира енергийния пазар
Снимка: БГНЕС

Предстоящите предложения на Европейския съюз за преразглеждане на пазара на електроенергия в блока ще се опитат да направят сметките за енергия на потребителите по-малко обвързани с краткосрочните колебания в цените на изкопаемите горива, заяви Европейската комисия, цитирана от "Ройтерс".

ЕС реформира своя енергиен пазар, за да се опита да избегне повторение на ситуацията от миналата година, когато съкращенията на доставките на руски газ доведоха европейските цени на електроенергията до рекордни нива, вдигнаха сметките за домакинствата и принудиха някои индустрии да затворят.

В обществена дискусия, започнала в понеделник, Комисията изложи многобройни варианти за преразглеждане на начина, по който електроцентралите продават електроенергия, като част от пазарната реформа, която ще бъде предложена през март.

"Трябва да направим пазара на електроенергия подходящ за бъдещето, позволявайки му да предоставя предимствата на достъпната чиста енергия за всички", каза еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсън.

Предложението на ЕС ще има за цел да разшири използването в Европа на дългосрочни договори, които предоставят на електроцентралите фиксирана цена за тяхната електроенергия - "договори за разлика" (ДзР) и споразумения за закупуване на електроенергия (СЗЕ), каза Комисията.

Разширяването на тези типове договори би създало буфер между потребителите на енергия и нестабилните цени на краткосрочните енергийни пазари, което ще доведе до по-стабилни сметки за енергия за домакинствата и компаниите, се казва в съобщението.

Още по темата
Това може да стане чрез повече обществени търгове за възобновяема енергия, които включват СЗЕ, или обезпечени от държавата кредитни гаранции за компаниите да подписват СЗЕ.

ЕС би могъл също така да стимулира подписването на ДзР или чрез въвеждане на специфични правила на ЕС за ДзР и делегиране на националните правителства да решат как да ги използват.

По-радикални промени, като изискване всички нови електроцентрали, които получават държавна подкрепа, да подписват ДзР, също са възможни, заявиха от Еврокомисията.

Друг вариант може да бъде да се позволи на националните правителства да налагат ДзР на определени съществуващи електроцентрали, въпреки че Комисията каза, че това би довело до рискове.

"Това може да направирискови необходимите инвестиции в този тип производство, да увеличи разходите за тези инвестиции и в резултат да бъде контрапродуктивно", се казва в съобщението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
0
 
! Отговори
До SS преди 1 година
Споко бре, ние при другарете през 80те стоехме на тъмно и студено. Нещо различно?
23
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Европа на Съветите и Европа на комисарите - това са Европейският Съвет и Европейската комисия. Европейците копираха Съветския съюз. А Русия я е яд, че излезе от Съветския съюз през 1991 година.
22
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Европейският съветски социалистически съюз все повече ми харесва.
21
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Преминава на дърва.
20
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЕВРОПЕЙСКИЯТ СЪЮЗ,ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ,ЕВРОПЕЙСКИЯТ ПАРЛАМЕНТ СРАМ НИ Е ОТ ВАС,СРАМ НИ Е ОТ ВАС,СРАМ НИ Е ОТ ВАС !!...
19
0
 
4
 
! Отговори
Грета Тунберг преди 1 година
И сега когато вдигнаха с безумието си цените така че хората да не могат да си плащат сметките, откъде надценка в таксите, за любимите ми еко проекти за спасяване на Планетата? Затвор за германците които се върнаха на въглища и дърва!
18
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Европейският път на Европейския съюз, е пътят на социализма и икономическата взаимопомощ. Нашите алчни работонаематели и власти са опозиция на Европейския съюз. Те искат дивият капитализъм да управлява с камшик и куршум. Запада ги бие и обвинява в корупция и геноцид над народа. За недоволните работонаематели и власти има отлични условия на истински капитализъм в Африка, Индия, където могат да прилагат идеологията си на робство и експлоатация и корупция.
17
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 1944 година има волове и дървени рала, жените са раждали на нивата, работниците в градовете са гладували. Ток и вода - само за двореца и буржоазията в София. Техните внуци днес ни казват, колко хубаво е било техните фамилии да командват във фашистки режим от 1923-1944 година. Да убиват социалисти и комунисти, да плащат за главата на антифашистите, да палят къщите на антифашистите. Фашизмът в Европа се появява през 1922 година, българските фашисти го копират от Италия веднага следващата година
16
7
 
4
 
! Отговори
Fool преди 1 година
До Fena като почнете да ги пишете тези и започвам да плача за училището и историята. Хвани прочети преди да пишеш простотии. В България след 1945 се развива само тежката промишленост, като част от плановата икономика. Както всички видяха е гениален начин да съсипеш една държава. България е започнала индустриалната революция много преди да дойдат съветите буквално в нейното начало. Всички виждаме дори и днес "успеха" на Кремиковци и другата тежка промишленост. *** народ, слаба държава...
15
8
 
16
 
! Отговори
Fena преди 1 година
До 24. 1944 година БГ е била една селска държава с каруци и волове. Нямаме нито технологии, нито заводи, нито техника, нито ресурси, нищо! За златото, ще питаш Индже войвода, не знам.... Още може да отидеш и да видиш до с.Веселиново първият трактор в БГ. Руски. Всичко е руско - методите в образованието (Макаренко), здравеопазване (Семашко), 100% руска военна техника, 100% руска енергийна инфраструктура... Сега един ремонт на Чаира не можем да направим сами, ама сме били "окупирани!" Прости сме!
14
21
 
3
 
! Отговори
до 22 преди 1 година
В цял свят скочиха цените на петрола, газа и електричеството. След като Русия започна войната. По добре скъпи енергоносители, отколкото да се позволи на страната агресор да победи и да нападне и други страни. Мерките на ЕС са за да няма Русия пари за война и да напусне Украйна. Грешките спрямо Хитлер не бива да се повтарят спрямо Путин.
13
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Изпитвам голямо недоверие към ЕС. Не мисля че са способни да решат смислено каквото и да е. Днешното положение с цените на енерго-източниците и инфлацията е заради решения и глупави политики тъкмо на ЕС. Отчайващо е... Държавите не могат да решат нищо самостоятелно. Евро комуната следва да се саморазпусне.
12
3
 
21
 
! Отговори
SS преди 1 година
Въоръжавайте се ! Всяка изминала година става все по зле ! И по зле ! Никой от ЕС не ви мисли доброто ! Мислят как да ви вземат парите или да ви поробят с кредити ! Не вярвайте на никой ! Бг не е независима страна от момента на присъединяването си към ЕС ! Скоро ще тръгнат милиони климатични мигранти ! Ще настане хаос !
11
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много е просто, за домашните потребители регулиран, а не свободен пазар на електроенергия. Те не печелят пари и нямат възвръщаемост от ползването на електроенергия у дома, затова цената трябва да е не само стабилна, а поносимо ниска.
10
2
 
27
 
! Отговори
SS преди 1 година
Така ще го реформира ,че на тъмно и студено ще стоим ! До каквото са се докоснали Брюкселските меки китки -всичко става .....?
9
1
 
18
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
е нали уж "социализъма" имаше един основен порок-че държавата са намесвала в правилата и битието на битите,а сега се оказва,че евродембелите прилагат СЪЩАТА тактика ?!..Е,тогава възниква въпроса:..-Оти рипкахме по площадето и крещяхме "кой не рипка е .." ?...Защо продължаваме да "обвиняваме" социализма за практики,които се използват И СЕГА в "Семейството на еврапейския съюз" ?.."Регулаторните механизми" НЕ са "срам" !...Срамотата идва от това,че някои ги използват,но обвиняват ДРУГИ,че са ги изп
8
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Цяла централна и източна Европа са славяни и славянски държави, да кажете да спрем връзките с Русия е същото, като да забраните на някой да си говори с братята си и сестрите си и да излива омраза(русофибия) и пропаганда срещу тях, откъде накъде? Не стига , че им окрадохте териториите на руснаците, ами сега и това, сега вредят и на нашите държави икономически!
7
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тъй, тъй! Освободете цената на електроенергията от тази на газа, за да може по-късно, когато цената на газа падне, на електроенергията отново да се вдигне! Ама не са ли умни, кажете ми...
6
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пак пропаганда и криви сметки, връзките с Русия не могат да се прекъснат, защото не ни е изгодно да ги прекъсваме и да си вредим сами непрекъснато, освен това, Русия също е част от Европа, вие да не сте нещо повече от тях? Откъде накъде ще си вредим на енергетиката, икономиката, селското стопанство и т.н. , само защото на някой му е щукнало да ни спира търговията и връзките с Русия, без никаква логика? И откъде накъде ще сблъскавате брат с брата, че ние сме родини с всички славяни, това е да заб
5
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пак пропаганда и криви сметки, връзките с Русия не могат да се прекъснат, защото не ни е изгодно да ги прекъсваме и да си вредим сами непрекъснато, освен това, Русия също е част от Русия, вие да не сте нещо повече от тях? Откъде накъде ще си вредим на енергетиката, икономиката, селското стопанство и т.н. , само защото на някой му е щукнало да ни спира търговията и връзките с Русия, без никаква логика? И откъде накъде ще сблъскавате брат с брата, че ние сме родини с всички славяни, това е да забр