Шпек "Бургас" от месо, но не съвсем, ами с целина, сърца, пилешко

Има и картофено нишесте, целина, соев протеин
217
Шпек "Бургас" от месо, но не съвсем, ами с целина, сърца, пилешко
Снимка: Pixabay

Шпековите салами под наименованието „Бургас“ са далеч от оригиналната рецепта и съдържат повече допълнителни съставки, отколкото месо. Това коментира пред БНР Богомил Николов от Българската национална асоциация "Активни потребители", които са изследвали 25 вида от предлаганите в търговската мрежа на различни производители.

Още по темата

Шпековият салам е част от комунистическото минало на България, а основният производител е Родопа-Бургас.
Според оригиналната рецепта саламът трябва да съдържа 60% свинско, 40% говеждо месо, сол, консервант, черен пипер и вода.

От „Активни потребители“ обаче са открили между 7 до 23 съставки в модерните претенденти да носят това наименование.

"Първо, вече се влагат различни нехарактерни видове месо, като птиче, свински сърца, свински кожички, колаген, механично отделено месо, свински хемоглобин. Също така и много съставки от растителен произход, като картофено нишесте, целина, соев протеин, пшеничени, овесени фибри, синап можете да намерите в саламите. И разбира се добавки за задържане на вода, като трансглутаминаза, гума арабика и още много други", обясни Николов.

Оригиналната рецепта от миналото е напълно пренебрегната и подменена, смятат от „Активни потребители“.
Трябва да започне сериозен разговор по темата кой и как може да използва наименованието „Бургас“ в името, защото, според тях сегашният хаос вреди на месопреработвателния бранш.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


217
Още по темата: Бургассалам
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
148
1
 
19
 
! Отговори
8791 преди 1 година
Ял ли си български колбаси, значи си ял всичко...
147
2
 
5
 
! Отговори
popa ot razgrad преди 1 година
защо публикувате отново статия, която сте публикували преди 4 дни???...изчерпахте ли се??
146
5
 
6
 
! Отговори
Айтозлия преди 1 година
В тоя бургаски край само гламави хора и простотия... Роден съм в Айтос, израснах там, но коренните са ми старозагорски и се гордея с това!!!
145
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
от петнайсет години няма нормални колбаси в магазинната мрежа. Най-фрапантен беше случая с тоалетната хартия в онези кренвирши, дето все ги рекламираха по телевизията. За чорапи, умрели мишки и *** да не говоря... Лошите практики сред търгАшите се предават по-бързо от чумна епидемия.
144
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По европейски, немски и амерекански стандарти салама е годен за консумация.
143
3
 
6
 
! Отговори
СИСИ ОВЧРКАТА преди 1 година
По европейски отпадна БДС и се въведоха технологични спецификации,който се одобряваха от органи на РЗИ, но сега РЗИ не контролира и не прави изследвания на храни това би трябвало да го прави ББАХ, но дали е така кой ще ти каже с една дума прави се всичко за пари, а не мислят че тровят хората.Българските продукти би трябвало да отговарят на вкусовите изисквания на българина.
142
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Органите са полезни, но като цяло ме съмнява и от тях дори да слагат, просто ръгат соя, протеин и нещо за цвят, както и натриев глутамат но това е модерната технология от много време и хората естествено когато спират нещо от менюто си поради сегашната обстановка се започва от най-вредното, а именно колбасите и газираното следват тестените изделия.
141
2
 
5
 
! Отговори
Пиша коментар преди 1 година
Тъй, тъй, то сигурно това е от тази седмица, инак преди това всичко е било наред. И само този вид салам е така. Инак всичко е еко натурално био супер.
140
0
 
5
 
! Отговори
Иван преди 1 година
Общо взето се надлъгваме, шпекът надмина и цената на черният хайвер. Взимаш си кайма и ядеш пържено нещо, печено може.
139
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо ревете сега? Със свещ ще търсите бай Тошо.. Сега кой в виновен/и? Преди бяха лошите "комунисти" сега добрите "демократи" ви лъжат откакто ги нямат "лошите".. Тоя народ заслужава съдбата си.. това е..
138
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чували ли сте за Лиза Мишпека, спортистка от остров Самоа?
137
6
 
11
 
! Отговори
Обективен преди 1 година
А после било лошо,при Бай Тошо. Лошо ,ама имаше ТКЗС -та и оттам идваше месото за саламите.
136
1
 
6
 
! Отговори
Val преди 1 година
Az otdavna ne kupuvam salami
135
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да дойдат да им покажа на какво се казва истински шпеков салам. Сам си го правя от телето и прасето които съм ги транжирал у фризера. Добре че не послушах комшиите да стана като тях които си продадоха къщите градините и животните и сега са гражданье. Ядат бо клу ци и ме търсят да си купят истинско краве мляко сиренце кашкавал и масло. А и суджука им харесва ама него си го пазя само за семейството.
134
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 143 Айде и ти почна да обясняваш как всеки трябва да си прави всичко. Един казва хляб да си месим,друг колбасите. Прибирм се след работа и първото нещо не ми е да меся и да кълцам месо. За това си плащам. Да ми е готово. И ина държавни институции които трябва да сибвършат работа и да спират некачествената храна. Затова им се плаща.
133
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щом има "умници" да го купуват, значи е качествен. Техен си проблем. Подобни отпадъци не ям. А да не говорим, че струват поне тройно на цената на домашен хубав колбас, който сте си направили сами или сте се събрали кооперация приятели и ви го е направил доверен човек.
132
1
 
24
 
! Отговори
Ау преди 1 година
то остана ли нещо дета да не е фалшиво? Сирене? Тц. Кашкавал? Тц. Салами и филета? Тц. Какво да ядем и киселото мляко е менте, какво остана? Яйцата скъпи... Хайдутите едно време с хляб, домати и сирене, били са си екстра, истинска храна, ние сега да не ги купуваме защото са фалшиви..., боб, леща, и тука цените гонят свинското за кг, картофки?
131
2
 
14
 
! Отговори
Един Българин преди 1 година
Ами трябва контрол от БАБХ. но те една вноска за обжалване против Бойко и Таки не могат да платят на време и делото пропада какво остава да следя какво има в храните, дали отговарят на етикетите....
130
6
 
2
 
! Отговори
Иван преди 1 година
Ми то е мезе - не знам кой очаква чудеса. Луканката също има разни работи. За 10 лева - толкова - поне закусваш преди работа. Аз не отбирам и не подбирам.
129
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
100 ГОДИНИ НАЗАД имаше..Какво имаше ве сладък, 90% неграмотно и безимотно население, това имаше..А ток и язовири нямаше.Да ви имам имането евроатлантическо..