Унгария се съобразява с ЕС, готви промени в образованието

Надеждата е да се отключат еврофондове
26 яну 2023 16:38, Росен Стойчев
11
Унгария се съобразява с ЕС, готви промени в образованието
Снимка: БГНЕС/EPA

Правителство на Унгария обяви решение да внесе промени в закона за висшето образование, съобщи РТЛ.

Идеята е да се отговори на условията на европейските институции.

Още по темата
От там смятат, че с настоящото законодателство фигури от управлението на страната могат да участват в ръководството на университетите.

Очакванията са това да доведе до освобождаването на европейските фондове за унгарското образование. Все още не е ясно какви поправки ще бъда въведени.

Знае се обаче, че те трябва да се реформират така, че да отговарят на условията на ЕС. ЕС спря действието на програми като "Еразъм" и "Хоризонт".

Те гарантират правото на студентите да учат за определен период в други страни. В момента всички средства от европейските фондове за Унгария са задържани, заради законодателството в страната.

Унгарското правителство работи по промени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
Истината преди 1 година
До Германец: EС подкупи Унгария.
5
0
 
0
 
! Отговори
Шоп преди 1 година
До Анонимен 6: Бе твоите деца всичко бе, те и най-много акат и пикат, не са като другите. А то го ядеш :-D
4
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И унгарците ще си унищожат образователната система както нашите сеяндури в парламата я унищожиха. Но моите деца ги уча аз. Уча ги по старата система и са с много напред пред съучениците си. Докато моите деца четат изразително съучениците им още сричат. Моите деца пишат красиво а другите ги разтягат като жаби. Децата ми решават задачи безгрешки другите незаят колко е две и две. Абе страшно гейско образование.
3
5
 
8
 
! Отговори
Германец преди 1 година
"ЕС изнуди, рекетира и насили Унгария" -- Никой не пречи Унгария да напусне ЕС. След това да се присъединява към руzzката федерация ако иска. Не ни интересуват маргинали.
2
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Правилното заглавие е, ЕС изнуди, рекетира и насили Унгария да се съобрази с промени, повечето от които са ненужни и излишни, но пък са идеологически и НПО-угодни.
1
5
 
7
 
! Отговори
До маджарите преди 1 година
Е, защо така? Нали са великият унгарски народ, а се съобразяват с тези брюкселски зелки? И като толкова лаят за всяко решение, защо не излизат и да тръгват по собствен път с 93 хил км2 си територийка? Тя ЮК, бившата империя глътна вода като излезе от съюза и още не може да се съвземе, тези вдигат гири. Разберете, Европа е нищо за икономически гиганти като Китай и САЩ, и има някакъв шанс, обединена. Такива малки държавички с величие в 18 век, трябва хубаво да си наплискат очите и събудят.