МААЕ: Взривовете около АЕЦ Запорожие са притеснителни

През последните седмици има почти всеки ден
27 яну 2023 22:22, Йоана Цонева
26
МААЕ: Взривовете около АЕЦ Запорожие са притеснителни
Снимка: БГНЕС

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) съобщи, че нейни експерти са чули мощни експлозии в близост до Запорожката атомна електроцентрала. В изявление на агенцията се казва, че това "свидетелства за военни дейности в близост до обекта".

Експертите на МААЕ твърдят, че някои от експлозиите са станали на разстояние от най-голямата атомна електроцентрала в Европа, но други са били много близо до нея.

"Осем мощни експлозии бяха чути около 10:00 ч. местно време вчера, което доведе до разклащане на прозорците в офисите на завода", заявява ръководителят на МААЕ Рафаел Гроси.

През последните седмици МААЕ съобщава за такива инциденти почти всеки ден, допълва агенцията.

Още по темата
Поради това Гроси призовава за възможно най-бързо създаване на зона за безопасност - за да се защити централата, от една страна, и, от друга страна, да се гарантира, че тя няма да бъде използвана за нападения.

Миналата седмица ръководителят на МААЕ проведе разговори с украинския президент Володимир Зеленски в Киев относно създаването на такава зона; той възнамерява да продължи консултациите и с руски представители. Няма информация обаче на какъв етап са тези разговори, както и с кого се водят.

Запорожската атомна електроцентрала е окупирана от руските войски още от първите седмици на войната. Оттогава централата е обстрелвана неведнъж, като страните се обвиняват взаимно.

Киев също така твърди, че руската армия използва АЕЦ за складиране на оръжия и боеприпаси, както и за обстрелване на контролирани от нея украински региони. Сред тези населени места е град Никопол, който се намира на противоположния бряг на река Днепър.

Най-голямата ядрена централа в Европа е изключена от украинската енергийна система, като всичките ѝ шест реактора са спрени. В същото време два реактора работят в режим "горещо спиране", за да осигуряват топлина за самата централа и за съседния град Енергодар.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
3
 
4
 
! Отговори
Кос преди 1 година
за това, че изкарахме от строя 4 те си реактора, загубите са около 37-40 милиарда/публична тайна/. От Еврогейците със всичките им планове за възстановяване, никога няма да си възвърнем им половината от това.
18
1
 
4
 
! Отговори
До 22 преди 1 година
Тя не е чужда. Украйна се разграничава от всичко от Съветския съюз и премахва паметниците от това време. Просто руснаците решиха да спасят някои от тях.
17
2
 
8
 
! Отговори
2023 преди 1 година
СВО е напълно логична и запада попадна в капана на нацистите крили се след 2 СВ в Украйна.Елита на запада не се интересува от загубите на двата народа ,те преследват една цел и тя е пълно покорство и подчинение на двете страни.Та България е пример как с фалшиви долари и европейски ,,помощи" промиха мозъците на поколенията след 80 та.Страната ни е роб на запада и робството доведе до тотално обезлюдяване и ниска раждаемост.Малък народ лесно се мачка и подчинява.
16
0
 
10
 
! Отговори
за четвърти път преди 1 година
Птрди около седмица излезе информация, че редица европейски страни, сред които Белгия, както и САЩ са удължили срока на ползване на съществувашите ядрени реактори. В САЩ до 100 !!!! години. Кой и как позволява това? Каква е реакцията на българските власти по повод информацията? Защо в нашите медии НИЩО не се публикува? САЩ си удъ;жават срока на реакторите, значи не могат да правят по-добри, е един възможните изводи. За европа годините са 40. Къде е покитиката ни по проблема???
15
0
 
15
 
! Отговори
Случаен минувач преди 1 година
Русия контролира централата в момента, тя няма да тръгне да стреля по себе си. Но tъпиte укри не разбират ли, че ще замърсят собствената си територия... Може да стане така, че Чернобил да ни се види детска игра, в сравнение с това, което предизвикат. Ние също сме много уязвими - централата не се намира далеч от нас, радиоактивното замърсяване ще ни застигне, и то много по-осезателно, отколкото беше при Чернобил. Няма и къде да се скрием - колко територия сме ние?
14
0
 
12
 
! Отговори
Случаен минувач преди 1 година
Откакто свят светува, откакто има цивилизация, откакто съществува човечеството, от хилядолетия - никога не се водили военни действия около АЕЦ. Това е много опасно - един пробив на някой реактор ще доведе до радиоактивен теч. Може да стане по-страшно от Чернобил. Дават ли си сметка tъпиte военни, каква игра с огъня играят? Стронций 90 се полуразпада за 28 години. Плутоний 239 - за 24 000 години. Такова радиоактивно заразяване може да стане... И не е виновна Русия, тя няма да обстрелва себе си.
13
1
 
4
 
! Отговори
Сатанаил преди 1 година
Това са сатаниски дронове. Ако ги наръси поп ще паднат. Някой да каже на руснаците. Ако ги познава да им каже че аз съм го измислил. Живея скромно но обичам да помагам. Мислят ме за ненормален
12
1
 
19
 
! Отговори
toti преди 1 година
Зеленски се изевява като герой ,но само по филмите и тези молби до света да му реши проблема ,няма да се осъществят и накрая,ще се види,че ТОЙ ЕДИНСВЕН ИСКАШЕ ТАЗИ ВОЙНА и всичко беше напразно!!!Русия си вземе АЕЦ,Домбас,Луганс и цялата суша до о.Крим и е време СВЕТА ДА КАЖЕ ,,СТИГА ПОВЕЧЕ ДА ВОЮВАШ Зеленски !!!!
11
0
 
17
 
! Отговори
Натовеца преди 1 година
КОй обстрелва ?Никой според МААЕ сама се обстрелва централата бе ,интересно !
10
1
 
11
 
! Отговори
виктория преди 1 година
Дано поне да ни съобщят своевременно за да вземем мерки, ако има Втори Чернобил!Да го държат в тайна от населението дни или седмици ,когато вече се е разнесла радиацията.
9
1
 
20
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 1 година
Щом италиянеца е молил Зелински за безопасна зона, значи е ясно кой стреля по най голямата АЕЦ в Европа. А и няма никаква логика руснаците да се обстрелват сами себе си. Проблема е, че Зелински няма реален контрол върху украинските военни. Не вярвам самия Зелински да е разпоредил да се стреля по АЕЦ. По скоро неговите военни правят каквото си искат и той не владее положението. Това притеснява и западняците и може би затова подготвят шефа на военните Залужни за следващия президент на Юкрейн.
8
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
МААЕ са като СЗО момчета на повикване от големите началници.
7
0
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Запорожската атомна електроцентрала е окупирана от руските войски още от първите седмици на войната. Оттогава централата е обстрелвана неведнъж, като страните се обвиняват взаимно."-------------Всеки с IQ над стайната температура ще се сети, че украинците обстрелват централата.
6
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Спокойно далече е от Бг, а и нищо няма да стане, луди няма!
5
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вие давайте танкове на Украйна които те не могат да управляват, а после олеле. Самите украинци ще я гръмнат с вашите танкове, защото там има руснаци.
4
0
 
36
 
! Отговори
Смехурко преди 1 година
"Запорожската атомна електроцентрала е окупирана от руските войски още от първите седмици на войната" - и оттогава непрекъснато се обстрелват сами с ракетите и боеприпасите които им свършиха горе-долу по същото време. ОК.
3
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руснаците тренират, играят на стражари и апаши, та се стрелят около АЕЦ-а, нали така.
2
4
 
38
 
! Отговори
Пропаганда преди 1 година
МААЕ не се ли притеснява че кокаиновия наркоман реши да складира военни боеприпаси в украинските атомни централи?
1
4
 
7
 
! Отговори
Хъски преди 1 година
Е предполагам че са притеснителни . Затова пращаме танкова да се защитавате повече не можем да дадем P.S - bon courage