Петер Павел е новият чешки президент

61-годишният пенсиониран генерал е силно прозападен
Обновена: 28 яну 2023 18:41 | 28 яну 2023 17:35, Йоана Цонева
28
Петер Павел е новият чешки президент
Снимка: БГНЕС/EPA

Бившият началник на щаба на чешката армия генерал Петер Павел, силно прозападен кандидат, който подкрепя помощта за Украйна, се очаква да спечели президентските избори в Чешката република в събота, показаха първите резултати и моделни прогнози.

Проекционен модел от новинарския уебсайт www.seznamzpravy.cz, използващ ранни резултати, публикувани от чешката статистическа служба, която извършва преброяването на гласовете, показа, че Павел побеждава бизнесмена милиардер и бивш премиер Андрей Бабиш с между 57,6% и 58,8% от гласовете.

Телевизионният канал CNN Prima News, използвайки модели за гласуване от агенциите STEM и STEM/MARK, прогнозира, че Павел ще спечели 58% от гласовете в сравнение с 42% за БаБиш.

Резултатите от половината избирателни райони в страната показват, че Павел води при преброяването на гласовете с 54,9% срещу 45,1% на Бабиш. Петер Павел спечели първия тур с минимална преднина под един процент пред Бабиш.

Още по темата
Пълните резултати от двудневния балотаж се очакват по-късно в събота.

Павел, 61-годишен пенсиониран генерал, води кампания като независим и има подкрепата на дясноцентристкото правителство, което свали Бабиш от власт на парламентарни избори през 2021 г.

68-годишният Бабиш - милиардер, който беше министър-председател от 2017 г. до 2021 г., се опита да привлече избиратели, недоволни от растящите цени, и обеща да настоява правителството да направи повече, за да им помогне.

Чешките президенти имат малко конституционни задължения задължения, но избират министър-председателя и ръководителя на централната банка, имат думата във външната политика, формират силно обществено мнение и могат да настояват правителството за политики.

Павел подкрепи позицията на централноевропейската държава с население от 10,5 милиона твърдо за подкрепа на отбранителната политика на Европейския съюз и НАТО и продължаващата помощ на правителството за Украйна след нахлуването на Русия миналата година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В България доста се споменават събитията в Чехословакия през 1968 г, , но НИКОГА не се говори за събитята през същата 1968 г. във Франция, в Италия, в Германия ..и от какво са предизвикани. каква е общата международна ситуация. Никога не се обсъжда РЕАЛНИЯТ свят, натрапва ни се само един отрязък от картината, и то от една гледна точка.Което е елемент от съзнателното промиване на мозъци, съзнателното обезпаметяване на населението...
18
6
 
8
 
! Отговори
Totenkopf преди 1 година
Руските балалайки *** на умряло, усещат, че идва коледа за тех
17
4
 
9
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Най-сладко е, щото няма репешажи...:))))))))))))) Браво на чехите!
16
6
 
10
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Павел спечели, Бабкин (Вовкин) загуби...:)))58-42 %...
15
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Удар по Путин. И то втори сериозен, след Нетаняхо. Той за разлика от лявата боза, която управляваше досега, няма да се посвени да даде оръжие. Вече никой не може да го спаси, освен да опита да добита до изборите в САЩ догодина. Обаче те се чак ноември и може да не ги почака.
14
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
тоя е копейкин русофил - не иска чехия в еврото - ха ха ха
13
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този краварски терорист едва ли ще изкара и няколко месеца. Чехите ще го премахнат
12
13
 
12
 
! Отговори
ЯМБОЛИЯ преди 1 година
Чехия помни 1968 година. Затова изборът е мъдрост,разум и демокрация. Браво на чехите. С този факт Европейския Съюз и НАТО ставаме по-обединени и силни. Ред е и на България да даде такъв цивилизован вот на изборите.
11
10
 
11
 
! Отговори
Стефанов преди 1 година
Навсякъде в Европа хората се изтръскват от путинофилите както кучето си тръска бълхите. Само в България вилнеят зелени чорапи, предателите от *** и простата биомаса им пляска и им се радва и в същото време се чуди защо сме на светлинни години от европейците.
10
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Народът сам си слага хомота!
9
4
 
9
 
! Отговори
Поздрави от Прага преди 1 година
Най-накрая Бабиш ще отиде там, където заслужава - на бунището на историята!Както чехите обичат да казват - Бабише до коше!Между другото евала на чехите как са успели да си оптимизират изборния процес. Изборите официално свършиха днес в 14:00, след два-три часа вече бяха известни официалните резултати. А, и по-добре генерал президент, отколкото словак и агент на държавна сигурност.
8
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"61-годишният пенсиониран генерал е силно прозападен"....................Превод: не е патриотично настроен, а е готов да слугува на всяка западна държава, която му щракне с пръсти.
7
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чехите, за съжаление, са сред причините думата "славянин" да бъде извеждана в германските езици от думата за "роб". Да, имало е чешки държави, и то на територии, които сега са в Германия и Полша, но те не са създали писмена и духовна култура, а са били подчинени на немскоезичните. И досега териториите в Източна и Югоизточна Грмания съдуржат много славянски имена, но слаяните там са нили буквално изтребвани, има няколко вълни на геноцид.
6
4
 
6
 
! Отговори
Едно и също преди 1 година
Честито на Петър Радев! Честито на Румен Павел! Ъъъъ пардон. Абе, все тая... То няма разлика май...
5
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия и двамата ли шъ съ презинДенти? Да им имам имената на изстърсаците. На Български говорят на Латиница пишат да ги еа.
4
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Уикипеия, за щастие, има доста подробна история на Чехия. Между другото може да се научи, че чешкият език е оцелял единствено сред селското население. През 1791 г. започват постепенни опити за въвеждане на четене и писамне на чешки. Пиша го, защото считам за правилно претендирашите за образованост да имат поне бегла представа за същността на държавите, с които, така или иначе, имаме по-тесни зависимости.
3
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Изгоре чешкия банан Радев...
2
11
 
15
 
! Отговори
Още един преди 1 година
Удар по Путин....следващият голям шамар ще бъде низвергнатият Тръмп....
1
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Честито и на двамата. И ние също трябва да изберем двамаФатмака за български президенти, защото две държавни глави са по-добре от една.