Ще получи ли Украйна изтребители от западните страни?

Киев: Имаме нужда от тях, за да сваляме руските ракети
31 яну 2023 07:00, Елка Василева
174
Ще получи ли Украйна изтребители от западните страни?
Снимка: архив, БГНЕС

Френският президент Еманюел Макрон заяви в Хага, че не изключва по принцип нищо в отговор на въпрос дали Франция би изпратила изтребители на Украйна, ако тази страна поиска това. Запитан дали би предоставил френски "Мираж 2000" на Украйна, Макрон предпазливо отвърна, че "нищо не е забранено по принцип". Но после изброи и критериите на Париж в тази насока, предадоха Франс прес и изданието "Уест Франс".

Още по темата
"По подразбиране, нищо не е изключено", каза Макрон и допълни, че засега украинците не са отправили подобно искане. Ако те го направят все пак, то критериите ще са три -  искането да е формулирано от Украйна, тези доставки да не водят до ескалация на конфликта и да не бъдат от естество за поразяване на руска територия, а да помогнат на усилията на Украйна да оказва съпротива срещу Русия и освен това да не бъдат отслабени способностите на френската армия.

Макрон допълни, че в светлината на тези три критерия страната продължава да разглежда случай по случай доставките на предоставяното военно оборудване. Същите критерии Париж поставя и относно евентуално изпращане на танкове "Льоклер".

Макрон съобщи още, че утре в Париж на посещение ще бъде украинският министър на отбраната Олексий Резников. Той ще разговаря със колегата си Себастиан Льокорню.

Нидерландският премиер Рюте пък заяви, че "няма табу, но ако изтребители бъдат доставени на Киев, това би било голяма стъпка".

Нидерландия също на този етап не е получила искане от Киев в тази насока, поясни Рюте и каза, че одобрява критериите, изброени от Макрон относно подобни доставки.

Междувременно украинският посланик в Германия Олексий Макеев подчерта важността на изтребителите във войната с Русия, предаде ДПА.

"Все още не сме молили Германия за изтребители, но те са важни, тъй като имаме нужда от тях, за да сваляме руските ракети", каза Макеев в интервю за телевизия "Дойче веле".

"Русия изстрелва много ракети по украинските градове и инфраструктура", изтребителите са част от усилията на Украйна да защитава въздушното си пространство, изтъкна посланикът.

Германският канцлер Олаф Шолц наскоро се изказа против идеята страната му да изпраща изтребители на Украйна, като подчерта, че той и американският президент Джо Байдън от началото на войната изключват възможността за създаване на забранени за полети зони в Украйна, припомня ДПА, цитирана от БТА.

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви вчера, че Съединените щати няма да предоставят изтребители Ф-16 на Украйна, предаде Франс прес.

"Не", каза Байдън в отговор на журналистически въпрос дали Белият дом обмисля да даде на Киев такива изтребители.

След като САЩ и Германия обявиха, че ще предоставят танкове на Украйна, украинският президент Володимир Зеленски настоява за още военна помощ, която да включва ракети с голям обсег и изтребители.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


174
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
130
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Демократът Хилари Клинтън обяви президента на Русия за "новия Хитлер". Републиканският сенатор Линдзи Греъм призова за убийството на президента Путин. Вместо да се придържа към Минското споразумение на президента Путин за поддържане на мира в Украйна, Вашингтон го използва, за да подмами президента Путин да създаде украинска армия, която да атакува републиките в Донбас.
129
0
 
0
 
! Отговори
Production cue преди 1 година
Нашите Ф 16 няма да вземат, но може да има закъснение в доставките.
128
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 137 До 135 -"Руснаците с 50 ракети максимум един цивилен - значи ракетите не са опасни" Значи не са опасни за цивилните ,както казват руснаците ,че стрелят по военни обекти само ,а не както казват украинците ,че руснаците стрелят по жилищни сгради :))))
127
1
 
1
 
! Отговори
Сваляме ракети преди 1 година
Ще сваляме ракети, като ги удряме с истребители - украинска мъдрост
126
1
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
Не ме интересуват изтребителите. Интересува ме мобилизацията на туземските евроатлантици. КОГА?!
125
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А какво става с успешното контрананастъпление? Контранастъпва ли, контранастъпва ли успешно армията на Юкрейн? Защо няма новини за успешното контранастъплението?
124
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще изпратят, ще изпратят, сега ще напарвят едно заклинание и от някъде в Украйна ще дойде едно вундер-вафе и Русия ще бъде победена.
123
8
 
1
 
! Отговори
До 135 преди 1 година
А тия глупости дето хибридните руски сайтове показват за насилствена, едва ли не мобилизация на украинци въобще не ги вярвам - украинската армия няма почти никакви загуби. За какво им е мобилизация. Като си имат отлична многохилядна армия от отдадени на идеята професионалисти!
122
4
 
1
 
! Отговори
f-15 преди 1 година
ще получат f-15. Taka и така са по-добри самолети от всичко с което руснаците разполагат. Освен 6-те бройки СУ-57
121
4
 
1
 
! Отговори
До 135 преди 1 година
Фактите говорят - Украинците избиват руските войници с хиляди всеки ден бед дори да имат оръжия и самолети. Значи се справят отлично. Точка. Руснаците с 50 ракети максимум един цивилен - значи ракетите не са опасни - украинците се справят отлично и с наличните си бойни машини. Не може да отричате фактите.
120
1
 
3
 
! Отговори
абе преди 1 година
запада накрая разбра мушангиите на зеления плъх и ще види оръжие през крив макарон! колко милиарди прибраха, къде са, с тях щяха да си купят танков батальон и самолетна ескадрила! затова путин я трепе тая украинска мафия!
119
1
 
7
 
! Отговори
Край преди 1 година
ще стигнем до атома както е тръгнало.
118
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Тая военна операция - Ей, интересен начин си избрал за да ни пускаш тука пропагандни опорки и дезинформационни партенки. Но още трябва да се постараеш да прикриваш белите конци
117
3
 
0
 
! Отговори
Така погледнато преди 1 година
украинците се справят с изтребването на руската армия идеално и без оръжия. Защо да им пращаме оръжия? Още повече самолети.
116
4
 
2
 
! Отговори
Тая военна операция преди 1 година
е много странна - всеки ден руски войници гинат с хиляди, а от украинската армия максиму 20-30 човека, но в повечето случаи никакви. Ако има някакви жертви те обикновено са цивилни граждани и пак като погледнеш руснаците изстрелят 50 ракети и загине примерно 1 цивилен гражданин. Просто руснаците правят огромна услуга на украинците ди им изпратят там армията си за да я ликвидират, а и ракетите скоро свършват...
115
1
 
6
 
! Отговори
BREAKING NEWS преди 1 година
Преди малко РОЙТЕРС съобщи, че (по думите на Байдън) САЩ няма да доставят Ф-16 в Украина...... ))
114
3
 
1
 
! Отговори
eeeee преди 1 година
Пускайте Стелтовете
113
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
САЩ ЗАПОЧВАТ ДА ПРОИЗВЕЖДАТ БЪЛГАРСКИТЕ САМОЛЕТИ Ф16, КОИТО НИЕ БЕЗВЪЗМЕЗДНО ЩЕ ПРЕДОСТАВИМ НА УКРАИНА.
112
1
 
0
 
! Отговори
do 125 преди 1 година
Ще получи колкото Москва :)
111
0
 
9
 
! Отговори
Този конфликт преди 1 година
в Украйна върви към заглъхване. След като Байдън извика Зеленски в Белия дом да заяви своята подкрепа" колкото е нужно" оня трябваше да се сети, че нещата не отиват на добре, ама толкова се е вживял в ролята и е толкова яко да изнася реч на оскарите и разни други форуми, дето за Украйна не бяха чували! А след като вчера разбрахме, че САЩ "са притеснени" от война с Китай 2025 г. Който чете между редовете ще се сети, че готвят война там. ЕС може да ги натиснат, но те ще протакат, колокото могат.