Борел не изключва изпращане на изтребители на Киев

Доставката на танкове първоначално също беше много спорна
2 фев 2023 09:35, Елка Василева
67
Борел не изключва изпращане на изтребители на Киев
Снимка: архив, БГНЕС

Върховният представител на Европейския съюз по външните работи Жозеп Борел не би се изненадал, ако държави като САЩ и Германия в крайна сметка променят позицията си за снабдяване на Украйна с бойни самолети, предаде ДПА.

Още по темата
Доставката на основни бойни танкове на Киев първоначално също беше много спорна, каза Борел пред журналисти в Брюксел преди днешната среща на високо равнище ЕС-Украйна в Киев.

В крайна сметка обаче беше постигната договореност и тази „червена линия“ беше премината, каза Борел.

Всички оръжейни доставки за Украйна до момента бяха съпроводени с предупреждения за потенциалния риск от по-нататъшно ескалиране на конфликта с Русия, добави Борел.

Първият дипломат на ЕС не отговори дали той лично подкрепя доставката на бойни самолети. „Моята работа е да се опитвам да постигам консенсус и един от най-добрите начини за това е да не заемам позиция, която може да го застраши“, каза Борел.

Министър-председателят на Полша Матеуш Моравецки наскоро каза, че е отворен за идеята на Украйна да бъдат изпратени бойни самолети.

Германия и други държави обаче, след като обещаха да снабдят Украйна с основни бойни танкове, за да й помогнат да се защити срещу руското нашествие, отхвърлиха идеята за доставки на бойни самолети за Киев.

(БТА, Петя Гергова)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Танковете се нуждаят от прикритие по въздуха, така че със сигурност ще има и самолити за Украйна в скоро време. Краят на рaшизма е близо.
14
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мумията се завръща
13
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не съм го измислил аз и не е трудно да се разбере - западни анализатори вече казаха, че не може да победиш ядрена държава с конвенционални оръжия! Нали разбирате, че Русия е ядрена супер сила, която има монтирани 1500 ядрени бойни глави и още 4500 готови да бъдат монтирани на носители до няколко часа! Щатите и половин Европа могат да бъдат изпепелени за минути! С други думи искам да ви кажа - или Русия ще си постигне целите, или милиарди ще умрат! Продължавайте да давате оръжие на Украйна!
12
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тъма египетска
11
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Празни приказки от празен човек, единственото сигурно, което няма да се яви в Украйна е Борел.
10
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Неадекватен бюрократ - Освен персонал, каква техничекса възможност има Украйна, да ги поддържа? Това не са готови дрончета от Алибаба.
9
0
 
2
 
! Отговори
мазепа преди 1 година
До Зрител---за колко дни този път
8
8
 
27
 
! Отговори
OZZY преди 1 година
ЕС върви към диктатура.Кой упълномощи ЕК да харчи милиарди наши пари за Украина,като хората не са единодушни в тази насока?По-справедливо е да открият набирателни сметки и който иска да подкрепи Зеле,да праща пари.Иначе си е цинично данъците на хора,които не го подкрепят да отивт за него!
7
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"ако държави като САЩ и Германия в крайна сметка променят позицията си за снабдяване на Украйна с бойни самолети"Удобната позиция! Всички ще кажем ДА, когато е късно, за да запишем точки. Нещо, като да се мазниш на умиращ болен, че да не те мислят другите за лош.
6
3
 
7
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
отиваи на фронта и не се скатаваи
5
7
 
27
 
! Отговори
Неадекватен бюрократ преди 1 година
Борел каза ли кой ще управлява тези самолети и знае ли че в украинската армия не останаха живи пилоти и обслужващ персонал.
4
6
 
25
 
! Отговори
Км преди 1 година
Накрая ще си намерите майстора.
3
9
 
26
 
! Отговори
Зрител преди 1 година
Руснаците отстъпват към Киев под мелодии на Вагнер.
2
9
 
28
 
! Отговори
Шефрет преди 1 година
И Путин не изключва изпращане на изтребители за Борел)
1
8
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя некролог да заминава в окопа там вече и такива взимат.