Салвини ще съди Роберто Савиано за клевета, нарекъл го "министър на престъпния свят"

Савиано заяви, че е горд
2 фев 2023 07:35, Нели Христова
5
Салвини ще съди Роберто Савиано за клевета, нарекъл го "министър на престъпния свят"
Снимка: БГНЕС

Италианският журналист Роберто Савиано, известен с материалите си срещу мафияга, се яви в съда в сряда и заяви, че е "горд", че ще бъде съден по обвинение в клевета, след като в публикация в социалните мрежи нарече Матео Салвини "министър на престъпния свят".

"Горд съм, че съм обвиняем в този процес, защото ми се дава възможност да свидетелствам пред съда, че не искам да позволя на партийните лидери и министрите да се предпазват от възможността да бъдат критикувани", заяви Савиано в съдебната зала в Рим в първия ден от процеса.

В публикация в социалните мрежи от 2018 г., Савиано обвинява Салвини - сега министър на инфраструктурата и транспорта, а по това време министър на вътрешните работи, че не е осъдил могъщия мафиотски синдикат "Ндрангета" и вместо това е използвал крайно десни наративи за сезонните мигранти.

Следващото изслушване е насрочено за 1 юни, когато и Салвини трябва да се яви в съда.

През ноември Савиано беше изправен пред друг процес за това, че нарече министър-председателя Джорджа Мелони и нейния заместник Салвини "копелета" заради отношението им към уязвимите мигранти.

Савиано е съден и от министъра на културата Дженаро Санджулиано за това, че го е нарекъл "посредствен журналист и биограф на Путин".

Всички дела са в ход.

"Тези трима министри от едно и също правителство решиха да съдят за вреди човек, който се е осмелил да ги критикува", заяви Савиано по време на изслушването в сряда. Ако бъде признат за виновен, той е заплашен от до три години затвор по всеки процес.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Сезон имигранти", не могат ли с визи и през КПП-тата, а влизат нелегално и остават завинаги че и не работят? Лесно е да обвиняваш държавата и конкретно лице че не се грижи за "сезонните", ако не си им изпитал магариите.
4
0
 
0
 
! Отговори
aZ-ът преди 1 година
Министърът бил ползвал "крайно десни негативи за мигрантите". И затова е "министър на престъпният свят". Веднага става ясно къде джурналето те сърби дуп..то. Аман от либерасти бе, то като проказа бе , като шарка бе, като СПИН бе , навсякъде е тая *** бе...
3
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Марианската падина Опитай да кажеш нещо във вреда на Пууутлера и неговата война срещу Украйна в предаването на ВОЛГИН по БНР!И ще разбереш ЩО Е ТО ЦЕНЗУРА!
2
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хайл Сардини! Хайл Малони! Хайл Балони! Хайл Тортелини!
1
1
 
4
 
! Отговори
Марианската падина преди 1 година
Човек, който няма свобода на словото, той не съществува на този свят. Такъв човек е равен на безсловесните животни, които привикват и цял живот остават на робската си служба, наложена им със сила от техните господари.