Русия смята балтийските държави за най-уязвимата част от НАТО

Естония: Расте заплахата от Москва
Обновена: 8 фев 2023 18:07 | 8 фев 2023 18:00, Йоана Цонева
67
Русия смята балтийските държави за най-уязвимата част от НАТО
Снимка: БГНЕС

Службата за външно разузнаване на Естония заяви, че вярва, че Русия все още има силата да упражнява "достоверен военен натиск" върху Балтийския регион, където рискът за сигурността се е повишил в средносрочен и дългосрочен план, предава "Ройтерс".

"Военно нападение срещу Естония е малко вероятно през 2023 г." поради инвазията на Русия в Украйна, но "в средносрочен и дългосрочен план войнствеността и външнополитическите амбиции на Русия значително увеличиха рисковете за сигурността на Естония", каза естонската служба в годишния си отчет в сряда.

"Русия смята балтийските държави за най-уязвимата част от НАТО", което би ги направило център на военен натиск в случай на конфликт между НАТО и Русия.

Военното присъствие на Русия близо до границите на балтийските държави може да бъде възстановено за четири години, каза разузнавателната служба.

Още по темата
Планът на Русия да проведе широкомащабни военни учения на западните си граници две години по-рано от планираното може допълнително да обтегне ситуацията със сигурността в Балтийския регион тази година, се казва в съобщението.

Изтеглянето във времето на голямото учение - по някое време тази година - в момент, когато Русия нахлу в Украйна, "може да се разглежда като възпиращ фактор и заплаха за Запада и като подбуждане към патриотизъм сред руското население", се добавя в него.

Естонската разузнавателна служба каза, че Русия остава решена да продължи инвазията си в Украйна през 2023 г., докато се опитва да измори Киев и неговите западни поддръжници, но е "малко вероятно" да използва тактически ядрени оръжия в конфликта.

В доклада се казва, че правителството на президента Владимир Путин със сигурност ще остане на власт в обозримо бъдеще и че всяка промяна е малко вероятно да бъде демократична.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
1
 
1
 
! Отговори
превод преди 1 година
По-скоро най-наглата и нафупена
30
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русофили Русия е агресора.Сега е нападната Украйна после Молдова и т.н.т.
29
4
 
8
 
! Отговори
руските фашисти преди 1 година
са много лакоми.След като бяха бяха окупирали дълго време Балтийските републики, сега имат пак мерак да тероризират Литва, Латвия, Естония.За тяхно щастие - тези републики са отдавна в Нато и руските фашисти остават с пръст в вуста.
28
5
 
7
 
! Отговори
Руският преди 1 година
Толкова некадърна руска армия от престъпници ,крадци и убийци - неспособни вече за нищо друго освен за великото усиране което в историята не е познато с толкова жертви,които дадоха руските ***,а и още ще дават,защото друго освен болни мозъци от пиянство, кражби и корупция друго нямат.Едни обувки не могат да произведат.
27
2
 
5
 
! Отговори
Истински преди 1 година
Руснаците са виновни за всички нещастия и агресии с наглостта коя им е вродена от имперско нацистката и фашизирано мафиозка същност
26
0
 
1
 
! Отговори
питанка преди 1 година
До До ан.23 - по важното е , че ти знаеш дали се поечелят или не пачти с тр0л3н3. Явно имаш богат опит за да ни обясняваш кое как е нали...???
25
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Носителят на Пулицър Сиймур Хърш: Американски водолази поставиха взривното устройство под "Северен поток", а норвежците го задействаха. Взривното устройство под тръбопроводите "Северен поток" е било поставено от американски водолази по време на учение на НАТО, а е задействано от норвежците. Това написа в блога си Сиймур Хърш - американският журналист, носител на наградата "Пулицър".
24
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Международният екип, разследващ свалянето на малайзийския самолет през 2014г.: Няма доказателства Русия да е отговорна. Нидерландския премиер Марк Рюте определи днешното решение на международния разследващ екип като "горчиво разочарование" и допълни, че страната му ще продължи да търси отговорност от Русия за свалянето на самолета.
23
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ми то след шест месеца НАТО ,както е тръгнало ще остане без оръжие.Като махнем Турция и реално НАТО в Европа е нищо.Сега кой ще дойде трябва да разчитат на американците.
22
8
 
8
 
! Отговори
Маймунка преди 1 година
Вагнер само да се изкашлят и няма да има прибалтика :)Невероятно но ....ще бъде факт.
21
4
 
7
 
! Отговори
сдм,фхсдкхскй преди 1 година
бухахахахахахах скоро няма да има балтийски тигъри.
20
11
 
11
 
! Отговори
и в заключение преди 1 година
САЩ са най-голямото зло за човечеството!
19
14
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-забавни са ми бедняците русофили (заможен русофил почти няма, прочее. Само функционално неграмотни провинциални бачкери- вчера на протеста в София се клеха как ще са десетки хиляди, ама отидоха 12 души). Танкове, та танкове са им в празните глави. Помнят си там ВСВ и танковете и още не могат да дойдат в 2023та и да разберат, че НАТО влезе ли в Русия с модерните си оръжия, голтаците приключват за дни.
18
10
 
5
 
! Отговори
да преди 1 година
русия няма да посегне на Прибалтика, още повече че са в НАТО, угрозата идваше от украйна, излъгана и въоръжавана от янките, дори си признаха че биолабораториите там САЩ са ги финансирали. просто путин ги изпревари - знай го целия запад, а тръмп за това каза че путин е гениален!
17
9
 
14
 
! Отговори
от село преди 1 година
Аз съм на мнението, че за стабилността не само в Европа, но и в Света, Русия не трябва да съществува в този формат. Тя трябва да се разпадне на малки държавици, например Санктпетербурска губерня, Сибирска губерня, Московка губерня ... Не трябва да се позволяява на нито един етнически руснак да препарва до границете на Европа, а също извън Русия за срок от 999 години. Там е било хубаво, ами нека и да си живеят там. Никакви компромиси. Тази нация е опасна за стабилността на Света.
16
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Масово подрастващото поколение на България,кликат Минуси на всичко положително пишещо се За Русия!!! Само че това Не променя ситуацията в Русия ! Нито пък за Запада! Нормално! Те помнят само " лозунга" в краткият си животец " ЕС и НАТО"! Даже не виждат и разликата между тези 2 структури и организации! А тя е основно,че те са от 2 различни Континента!-:) Е няма как " политиките" им да са " еднакви"!!! Всеки гони своите си интереси! Европа нашата Стара Европа е в голяма опасност! -:((
15
5
 
6
 
! Отговори
999 преди 1 година
Вярванията на Службата за външно разузнаване на Естония са оправдание за увеличаващият се бюджет за въоръжаване.
14
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия трите държавици по население и по територия са около една пета от Московска област,и ще бъде много жалко ако се подведат по акъла на англосаксонската мафия ,както направи Украйна,и направят някога глупост.
13
9
 
14
 
! Отговори
Русороб преди 1 година
Минаха ли три дни? Завзехме ли Киев? Или в Русия времето тече по различен начин. 1 ден = 1 година. Значи 2025 Киев наш.
12
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Благодарение на балтийските държави, Блатная Рус загуби голяма част от излаза си на Балтийско море, така че тези държави са от ключова важност за ЕС и НАТО, и всеки опит на руски терорист да припари там, ще е равнозначно на пряка конфронтация с НАТО! Няма кремълски политик който да рискува да си пробва късмета с такова начинание, още повече че нови сериозни проблеми на две други места, скоро ще надвиснат над кремълските глави...