ЕС отчита рекорден ръст на износа и вноса на храни

Заради поскъпването стойността на търговията е скочила с 23%
5
ЕС отчита рекорден ръст на износа и вноса на храни
Снимка: Pixabay

Месечната търговия на ЕС със селскостопански и хранителни продукти е достигнала нова рекордна стойност от 36,9 милиарда евро през ноември 2022 г. От началото на 2022 г. търговията на ЕС с тези продукти е достигнала общо 369 милиарда евро, което представлява увеличение с 23 на сто в сравнение със същия период (януари-ноември) на 2021 година.

Тенденцията може да се обясни с увеличение на стойността както на износа, така и на вноса на селскостопански продукти и храни на ЕС, съответно със 17 и 34 процента. Търговският баланс на ЕС възлиза на 53,5 милиарда евро от януари до ноември 2022 г. Това са основните изводи в последния месечен доклад за търговията със селскостопански продукти и храни, публикуван от Европейската комисия.

Документът също така се фокусира върху развитието на производството и потреблението на птиче и говеждо месо в различни региони на света.

Износ

В сравнение с октомври 2022 г. износът на селскостопански продукти и храни от ЕС леко се е увеличил през ноември на месечна основа,  достигайки 21,2 милиарда евро или увеличение от 2 на сто. От януари до ноември 2022 г. износът на ЕС в тази категория е достигнал 211 милиарда евро. Когато се разглеждат конкретни сектори, данните потвърждават по-високия износ на пшеница от ЕС от януари до ноември 2022 г.

Двете основни дестинации за продукти от ЕС са Обединеното кралство и Съединените щати. Износът на ЕС за тези пазари се е увеличил значително от началото на 2022 г., с 21 на сто за Обединеното кралство и с 13 на сто за САЩ. Износът на ЕС на свинско месо, зърнени храни и растителни масла за Китай е намалял през същия период, докато експортът за Русия се е свил значително както в количествено, така и в стойностно изражение за редица сектори.

Внос

Вносът на селскостопански и хранителни продукти в ЕС остава доста стабилен през ноември 2022 г. в сравнение с предходния месец. Въпреки това, поради по-високите цени на храните на световните пазари, стойността на вноса в ЕС се е увеличила и е достигнала 157 милиарда евро през 11-те месеца на 2022 г. Трите основни държави на произход, изнасящи селскостопански хранителни продукти за ЕС, са Бразилия, Обединеното кралство и Украйна. Вносът от тях се е увеличил най-вече в стойностно изражение, но също и като количества за определени продукти.
Най-голямо увеличение през 2022 г. е регистрирано при вноса на първични стоки, като царевица (+9 милиона тона), соево кюспе (+737 хиляди тона) и рапица (+1,3 милиона тона).

Модел на производство и потребление на птиче и говеждо месо в региони на света

Докладът на ЕК включва раздел, представящ историческата еволюция (от 1961 г. до 2019 г.) в потреблението и производството на птиче и говеждо месо в Европа, Централна Азия, Азия-Океания, Африка и Америка.
Глобалният пазар на месо расте стабилно заедно с населението на света със забележимо и постоянно увеличение на консумацията на птиче във всички региони, за разлика от консумацията на говеждо месо. В Северна и Южна Америка има излишък в производството на птиче месо от 90-те години на миналия век, докато регионът на Азия и Океания стана нетен износител едва през 2017 г. Що се отнася до говеждото месо, Северна и Южна Америка показват постепенно увеличение на производството и стабилно потребление, което води до постоянно увеличаване на излишъка от началото на първото десетилетие след 2000 г., особено заради динамиката в Бразилия. Развитието в Азия и Океания се движи от увеличаване на потреблението в Китай и намаляване на производството в Австралия. /БТА, Ивона Величкова/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още по темата: вносизносхраниЕС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
За кого изнася преди 1 година
и на каква цена? Щото ние тука още малко и няма да можем да си позволим храна от магазина.
2
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вдигнали са се само цените. И сега отчитат,че търговията е била за 350 милиарда примерно. Като пари е за толкова,но като количество стоки е намаляло.
1
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЕС е голям вредител за България .Има двоен стандарт за страните ,това е лицемерно и нагло .Вън от тези