Германия е разлследвала за сексуално насилие папа Бенедикт XVI

Следствието било прекратено поради липса на "достатъчно основания"
21 мар 2023 19:12, Йоана Цонева
11
Германия е разлследвала за сексуално насилие папа Бенедикт XVI
Снимка: БГНЕС

Германски прокурори, разследвали минали случаи на сексуално насилие от страна на свещеници в Мюнхенския архидиоцез, съобщиха, че в началните етапи на проверката са разследвали и покойния папа Бенедикт XVI по подозрение в съучастничество, но по-късно прекратили проверката срещу него, предаде "Асошиейтед прес".

Мюнхенската прокуратура е разследвала 45 случая на възможни престъпления, извършени от църковни представители, за които се е разбрало от доклад за действията на архидиоцеза по отношение на случаите на сексуално насилие между 1945 и 2019 г.

Бенедикт XVI, по онова време кардинал Йозеф Ратцингер, е бил архиепископ там от 1977 до 1982 г., а в доклада, който е бил изготвен от правна кантора по поръчка на архидиоцеза и огласен през януари 2022 г., се критикуват действията му по четири случая. Почетният папа, който почина през декември - близо десет години след оттеглянето си, поиска прошка за всякакви "тежки прегрешения", които би могло да е допуснал при разглеждането на подобни случаи, но отрече той лично да е извършвал каквито и да било неправомерни действия.

Още по темата
Прокуратурата заяви, че за определен период от разследването ѝ "трима живи (по онова време) църковни кадровици" са били посочени като заподозрени, съобщи ДПА.

Това са Бенедикт; кардинал Фридрих Ветер, наследникът му в Мюнхен, който служи като архиепископ от 1982 до 2008 г.; и Герхард Грубер, бивш главен викарий.

Прокуратурата уточни, че с течение на времето всички следствени действия срещу тях са били прекратени поради липса на "достатъчно основания тримата да бъдат заподозрени в извършване на престъпни действия". В двата случая, в които е била проверявана възможна намеса на Ратцингер, разследването срещу него е било прекратено поради давност, а с това са снети и всякакви възможни обвинения срещу него в съучастничество, посочва ДПА.

Като кардинал в Рим, а после и като папа, Бенедикт XVI положи повече усилия от всеки друг преди него да насочи вниманието на Ватикана към сексуалното насилие от страна на духовенството. Той прокара революционни промени в църковното право, позволяващи свещеници, извършвали посегателства, да бъдат лишавани по-лесно от свещенически сан, но все още има още много какво да се свърши в тази посока, отбелязва АП.


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Хем сега се насърчава децата да си определят и сменят пола сами и да се осиновяват от гейовее, хем уж се борят със сексуалните посегателства над деца! Е как така- едното може и се насърчава, а с другото се борят!
2
9
 
2
 
! Отговори
Abu Darda преди 2 месеца
Пророкъt преди да се венчае за Айша ра е имал жени. Първо за вдивица, после за разведена, Айша е чак третата му жена. И с всички се отнасял добре, за Хатиджа остава женен и верен за 25 години, до смъртта й. А това, че е взел Айша малка е било практика по онова време за всички. Това е един грижовен съпруг и баща, а вие гледайте поповете си, които посягат на мъже и малки деца. Не се мерете с Великани като Пророка сав. Не е мярка за вас.
1
0
 
3
 
! Отговори
Въпрос: преди 2 месеца
Някой да е учуден?!?