ЕЦБ планира отново да вдигне лихвите през май

Клаас Нот призовава за по-строга политика
23 мар 2023 23:40, Йоана Цонева
29
ЕЦБ планира отново да вдигне лихвите през май
Снимка: БГНЕС

Европейската централна банка може отново да повиши лихвените проценти през май, за да се справи с инфлацията. Това заяви управителят на Централната банка на Нидерландия Клаас Нот, цитиран от "Ройтерс".

Той е поредният от все по-големият брой политици, призоваващи за по-строга политика дори след неотдавнашните пазарни сътресения.

Миналата седмица ЕЦБ повиши лихвените проценти с 50 базисни пункта до най-високото ниво от края на 2008 г. Банката обаче не пое ангажимент за бъдещите си ходове поради опасения, че скорошната разпродажба на банкови акции в световен мащаб може да прерасне в по-широка криза.

Управителите на централните банки на Германия, Австрия, Словакия и Литва обаче предупредиха, че ЕЦБ не е приключила, защото инфлацията е твърде висока и може да се окаже по-устойчива от прогнозите.

Още по темата
"Смятам за малко вероятно да сме се справили. Много е съмнително дали поддържането на лихвите само в леко ограничение ще бъде достатъчно, за да генерира спада на инфлацията, на който вероятно всички се надяваме", отбеляза Нот.

"Продължавам да смятам, че трябва да направим още една стъпка през май, но не знам размера на тази стъпка", поясни той.

Уговорката към всеки план за повишаване на лихвените проценти е, че турбулентността на финансовите пазари трябва да намалее, но според Нот Европа е "много, много далеч" от финансова криза и ескалацията на сътресенията не е основен сценарий.

Истинският проблем е инфлацията, чиито неотдавнашни бързи спадове може да прикриват, че предишни цени на енергията са проникнали в основния ръст на цените, правейки инфлацията по-трудна за контролиране.

Някога движена от енергията, инфлацията сега е вътрешна, подхранвана от заплатите и търсенето на услуги.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
4
 
4
 
! Отговори
ЕЦБ трябва да преди 1 година
Избива парите за укрите.ПРОКЛЕТИ ДА СТЕ ЕСЕС!!
21
0
 
5
 
! Отговори
Мично Празников преди 1 година
Бивш шеф на ФЕД каза завчера, че сега имаме балон на всички балони. Ако 2000г. беше дотком балона, 2008 банкова криза, 2009 гръмнаха имотите, то сега имаме трите събития накуп- т.е болката ще е многократно по-голяма от тогава....Само тук още ни имитират спокойствие, но ще ни излезе през носа само до няколко месеца.
20
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Централните банки сами се вкараха в тоя капан защото дълги години ,лихвите ги държаха нулеви и отрицателни ,дълговете удариха тавана и сега ако оставят инфлацията без контрол,то тя самата инфлация ще срине абсолютно всичко ,така че искат не искат ще вдигат лихвите ,парите ще стават още по скъпи ,а тези експерименти с ниските лихви и евтиния кредит познайте дали пак ще им се иска да ги правят ,ерата на евтиния кредит приключи
19
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В края на 2008 година ,когато удари кризата в имотния сектор имаме 140 хилядо броя кредити за жилища ,раздадени от банките за 7.7 милиарда лева ,сега се връщаме към днес 2023 година и какво да видим?Имаме 188 хиляди броя кредити ,при положение че от 2008 година населението на България е намаляло с много,и сумата към днешна дата за кредити за жилища е 16.5 милиарда лева!-Всеки да си направи сам изводите,математиката е точна наука казват хората
18
0
 
2
 
! Отговори
Санкционерите преди 1 година
Тия скачат и с двата крака по мотиката и викат с пълно гърло че цицините били от друго!
17
0
 
6
 
! Отговори
Глас от тъдява преди 1 година
Оня ден някакъв разправя, че ситюейшъна нямал общо с 2008. Прав е 2008-*** лихвите бяха високи не заради инфлацията, а защото банките останаха без пари - всичко беше раздадено за да се строят апартаменти като за последно(все още довършват строежи и проекти от онова време), а днес пари на корем и всичко е влошено във вятър и мъгла-крипто, акции,.
16
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кажете колко е това най-високо ниво.
15
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като гледам коментарите долу и ми става лошо.Банките ще вдигат лихвите докато не счупят стабилно работните места,икономика,заплати..За САЩ лихвите ще отидат до 6%,и над ,за Европа даже не се и знае още колко,без криза няма да минем,и това е в историята. Който се съмнява нека намери,за 70 години назад история, какво се е случвало когато банките вдигат лихвите така агресивно ?Давайте,да Ви видим колко сте умнички..
14
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А кога ще спрат печатането на евра, които нямат никакво обезпечение? Четох, че от 2020 година са напечатали и пуснали в обръщение под формата на Ковид помощи поне 1,4 трилиона. Лошото е, че в момента не спират печатницата и паричното предлагане продължава да расте. Ами как тогава ще спре инфлацията само с вдигане на лихвите? Това е шизофренична политика, за която почти никой не говори. Това ще ни доведе до огромна криза.
13
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Истина е, че предишните цени на енергията са проникнали в основния ръст на цените, правейки инфлацията по-трудна за контролиране, но още по-истинска истина е, че милиардите за киевския режим са в основата за ръста на цените.
12
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
дигайте, те мънкитата ще плащат!
11
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Каквото и да правят, спасение няма. Началниците им фалират и печатат.
10
2
 
18
 
! Отговори
Фед преди 1 година
Така се прави през новия робовладелски строй. Печаташ еара, раздаваш на поразия като тоалетна хартия, нали има, и после дигаш лихвите. Кой ял ял...
9
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Снаряди нали има. Всьо харашо.
8
0
 
4
 
! Отговори
ха ха преди 1 година
До До 2 ... Я по полека с фантазиите . Знаем всички че тук е интернет и всеки лъже като за световно а пък другите се правят че му вярват, ама ти се оля .
7
1
 
17
 
! Отговори
Само питам... преди 1 година
Да не би да са поскъпнали печатарските услуги на печатниците за евро ? Щото то еврото , както и долара от години НЯМА никакво банково покритие с ценни книжа или злато .... Печаташ колкото ти трябват ... гори само да има . И вдигаш лихвите ....
6
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Проблем няма. Нека печатат евраци да има за папане.
5
0
 
15
 
! Отговори
До 7 преди 1 година
За двустаен няма кой да даде 1300 лева на месец, освен ако не се намира в Иман Вазов и не е лукс обзаведен, но в Иван Вазов няма двустайни за 200 хиляди лева от 2006 година. Може би получаваш 700 лева наем, но ти си мечтаеш да е 1300. Разбира се, много по-добре си направил отколкото да държиш парите в банка.
4
2
 
7
 
! Отговори
До преди 1 година
Ами ти не знаеш какво да правиш с парите си. Не си виновен, просто нямаш елементарни познание по математика и финанси. Сега мога да ти обясня, че ти реално не си получил 16 лева, а си изгубил 36 хиляди лева. Защото инфлацията е 20%.
3
20
 
5
 
! Отговори
До 2 преди 1 година
Приятелю, а аз вложих 200 000 лв в един двустаен и сега му вземам 1300лв на месец наем, тоест ти 16 лв годишна лихва, а аз почти 16 000 лв годишен наем. Животът е един парадокс