Кандидатите за убежище в ЕС с цели 64% повече за година

¼ от молбите са подадени в Германия
17
Кандидатите за убежище в ЕС с цели 64% повече за година
Снимка: БГНЕС

През 2022 г. 881 200 са подали молба за международна закрила в страни от ЕС, което е с 64% повече в сравнение с 2021 г. (537 400).

След значителен спад през 2020 г. (417 100), броят им нараства за две последователни години, но все още не е достигнал върховете, регистрирани през 2015 г. и 2016 г. (над 1 милион кандидати и през двете години), свързани с войната в Сирия, отчитат данните на Евростат.

Почти половината (46%) от кандидатите за убежище за първи път през 2022 г. са били с азиатско гражданство. 22% идват от Африка.

Сирия продължава да бъде основната държава, от която бягащите търсят закрила в ЕС от 2013 г. насам. През 2022 г. сирийците са подали 131 970 молби за първи път (15% от общия брой подадени молби).

На второ място се нареждат афганистанците па четвърта поредна година - 13% от общия брой в ЕС.

Кандидатите от Венецуела и Турция представляват почти 6% от общия брой=
Една четвърт от молбите за убежище в ЕС са подадени в Германия.

На второ място е Франция с 13%), следват Австрия с 12% и Италия с 9%). Подадените молби в тези пет страни от ЕС са 75% от всички.
 
В сравнение с населението на всяка страна от ЕС, най-голям брой регистрирани кандидати за убежище през 2022 г. е регистриран в Кипър.

Най-нисък брой е регистриран в Унгария,  Словакия и Чехия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още по темата: бежанциубежище
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
8
 
! Отговори
Ностардамус преди 1 година
И ЩЕ СЕ УВЕЛИЧАВАТ със всяка изминала година .... Показахме на мърззеливите африканоси и араби как без да работят могат да получават пари и безплатно жилище в богата страна където да си се плодят на спокойствие без никой да ги притеснява ... и ето го резултата . ОЩЕ ще идват .... И ОЩЕ ... И ОЩЕ ..... И ОЩЕ .....
10
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
САЩ насади Европа на пачи яйца и се чудя на тия Брюксел що за хора са. Защо краварите не ги взимат при тях, нали все са много загрижени за всички.
9
0
 
10
 
! Отговори
мак преди 1 година
До Анонимен9. меркел сигурно е забравила, каква каша забърка и си живее живота в пенсия. Ще ги дундуркат сънародниците й и цяла Европа.
8
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"снимката " казва всичко!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
7
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Меркел ги покани, да си ги дундурка.
6
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма лошо, но 80% от тези хора не са дошли да се възползват от възможностите на съвременното общество и да създават общи блага , а просто да се възползват от социалната политика на вечни помощи. Това са ***.
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като *** от власт. на пръстена , печатницата
4
0
 
8
 
! Отговори
мак преди 1 година
Няма нищо чудно. "Спасяват" ги по суша и море, затова тълпите не спират. Разглеждат им молби и молбички, не се чува за връщане на нелегалните, та всеки се надява, че ще се закотви в Европа. Т..па меркел. Жална ни майка.
3
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зоологическите градини са пълни. Да ги депортират обратно!
2
0
 
9
 
! Отговори
повече престъпления преди 1 година
До 1и ПОВЕЧЕ ТЪРТЕИ ЗА ЕВРОПА
1
0
 
7
 
! Отговори
и европейците спят преди 1 година
но и тук ще се напълни след време въпреки че много не вярват сега, но запада ще затвори границите си за тях като изтрезнеят и подпишат споразумение с русия. А може тези хора да имат интервюта в турция и ес да определя кои настина бягат от война и преследване ако има такова въобще