Турция допуска Финландия в НАТО?

Предстои общото събрание на турския парламент да одобри законопроекта
23 мар 2023 19:20, Йоана Цонева
21
Турция допуска Финландия в НАТО?
Снимка: БГНЕС

Финландия е със стъпка по-близо до присъединяването си към НАТО.

Комисията по външните работи на турския парламент одобри законопроект за ратифициране на кандидатурата на скандинавската страна за членство в Алианса, съобщават "Ройтерс" и държавната телевизия TRT Haber.

Предстои общото събрание на парламента да одобри законопроекта, като се очаква това да стане преди разпускането му в средата на април заради парламентарните и президентските избори на 14 май.

Миналата седмица по време на посещението на своя финландски колега Саули Ниинистьо в Турция президентът Реджеп Тайип Ердоган заяви, че парламентът ще ратифицира присъединяването на Хелзинки към НАТО.

Още по темата
Той обаче отложи одобряването на кандидатурата на Швеция за членство в Алианса, тъй като според Анкара тя не е предприела достатъчно мерки спрямо лица, считани от Анкара за терористи.

Швеция и Финландия официално кандидатстваха заедно за присъединяване към Алианса през май миналата година, изоставяйки десетилетия военна необвързаност - решение, предизвикано от войната на Русия срещу Украйна, която започна на 24 февруари 2022 г. За получаване на членство обаче парламентите на всички 30 страни от НАТО трябва да ратифицират кандидатурите им.

Освен Унгария, чиято управляваща партия заяви, че подкрепя двете кандидатури, но забави официалните стъпки за одобрението им, Турция е единствената членка на НАТО, която все още не е дала зелена светлина за присъединяването на Осло и Хелзинки.

Членството на Финландия ще бъде първото разширяване на Алианса, откакто Северна Македония се присъедини към него през 2020 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
4
 
! Отговори
333 преди 1 година
Преди година две копейките хвалеха Турция и Ердоган и ни обясняваха как Русия и Турция са некви вечни съюзници срещу ЕС и НАТО. Мина време виде се че Турция си седи в НАТО, не признава руските окупации и праща оръжия на Украйна. Сега същия цирк копейките го играят с Китай, щото са се хванали като удавник за сламка в поредната страна която може да помогне на Русия да изплува от блатото в което сама се вкара.
10
8
 
3
 
! Отговори
Kostas Linke преди 1 година
Турчо, ИСТАНБУЛ Е ГРЪЦКА СОБСТВЕНОСТ..АНАДОЛА Е ГРЪЦКА СОБСТВЕНОСТ--ДО ЕЗЕРО ВАН ...ВИЕ ТУРЦИТЕ, СИ ЗАМИНАВАЙТЕ МИРНО И ДОБРОВОЛНО В ТУРКМЕНИСТАН, ЗА ДА НЕ ВИ НАТОВАРИМ НА КАМИЛИ И МАГАРЕТА , насилнически .
9
5
 
3
 
! Отговори
Kostas Linke преди 1 година
До 10 дена , ГЪРЦИЯ и САЩ ЩЕ УДАРИМ ОЩЕ ВЕДНЪЖ ТУРЧОЛАЦЦИТЕ с ХААРП-А, и Швеция ще бъде в НАТО ! :)))
8
3
 
5
 
! Отговори
Сержант преди 1 година
Още едно земетресение и Швеция са вътре.
7
5
 
1
 
! Отговори
ОФчо преди 1 година
Бравус!!!! Нашту "Циливилизация" направи още една малка, но уверена крачка към Термоядреноту Армагедон!!! Е, има си и плюсовете - ***.ната им на кредитите! -))))
6
2
 
6
 
! Отговори
Таня преди 1 година
Браво
5
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
УжасТ!
4
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз си мисля,че им извиха ръцете наистина с Харп.
3
10
 
7
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
ЧАК СЕГА РАЗБРАХ , ЗАЩО ГИ ДУМКАТ С ХААРП ВСЕКИ ДЕН :D САМО НАБЛЮДАВАЙТЕ КАК ЗЕМЕТРЕСЕНИЯТА В ТУРЦИЯ ПОЧТИ ЩЕ ИЗЧЕЗНАТ :D
2
7
 
3
 
! Отговори
ТРЕНДАФИЛЛОС АКАЦИАС преди 1 година
Туркия--вън от НАТО...ИРАН--ВЪТРЕ В НАТО.ИЗРАЕЛ--В НАТО...ЕГИПТОС - В НАТО .
1
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Турция е най смешната азиатска страна !За да стигнала това ниво има причини .Слуги векове на Великобритания и може би до някъде религията .А хора с турски произход в Европа ,Америка се развиват много бързо и постигат много високи на нива това са фактите .