Радев и още четирима президенти искат мерки от ЕС срещу вноса на зърно от Украйна

Обновена: 31 мар 2023 19:56 | 31 мар 2023 19:45, Анисия Иванова
64
Радев и още четирима президенти искат мерки от ЕС срещу вноса на зърно от Украйна
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Държавните и правителствени ръководители на България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия изпратиха писмо до председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, в което призовават за преразглеждане на мерките за противодействие на негативните ефекти от увеличения внос на селскостопански продукти от Украйна в тези страни.

Според лидерите на петте страни членки на ЕС войната на Русия срещу Украйна е довела не само до огромно увеличение на производствените разходи в селскостопанския сектор и риска за бизнеса, но и до проблеми на земеделските пазари в Европа, се посочва в писмото. Най-сериозни затруднения вследствие на значителното увеличение в предлагането на селскостопански продукти се наблюдават именно в страните, които граничат с Украйна или са в непосредствена близост до нея. В същото време затрудненото освобождаване на излишъка от зърнени, маслодайни и други култури в складовете дестабилизира пазарите и води до налагането на допълнителни разходи на земеделските производители.

Европейската комисия да анализира възможността за закупуване на излишното зърно от съседни на Украйна държави членки за хуманитарни цели, се призовава още в писмото. Потвърждава се и призивът за финансова подкрепа от ЕС за по-бързо развитие на транспортната инфраструктура и засилване на свързаността, което да даде възможност за плавно прехвърляне на стоки от Украйна в трети страни.

Предлага се в регламента за разширяване на автономните търговски мерки за внос от Украйна, който е в процес на обсъждане на ниво ЕС, да бъдат изменени разпоредбите на предпазната клауза, така че тарифните квоти да бъдат намалени по отношение на тяхното годишно ниво, в случай на повторно въвеждане на тарифи, съгласно Споразумението за асоцииране, съобщава БТА.

Петте държави предлагат още ЕС да запази възможността да реагира на нелоялни практики при вноса от Украйна, например под формата на засилено наблюдение или възможност за започване на антидъмпингови процедури. Проблемът с прекомерните количества стоки, оставащи на територията на държавите членки, и компрометиращи по този начин „коридорите на солидарност“, също трябва да бъде адресиран ефективно, се посочва още в писмото.

В случай че изкривяванията на пазара, причиняващи вреда на фермерите в България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия не могат да бъдат премахнати с други средства, петте европейски страни призовават ЕК да приложи подходящите процедури за повторно въвеждане на мита и тарифни квоти върху вноса от Украйна.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
0
 
! Отговори
contractor преди 1 година
Ми слагайте хо-малко тор като е скъпа толкова, какво друго да кага оставете го угар и толко. Като не е рентабилно намалете разходите. Оня ден на село минаха 3 трактора 250кс с торачки, 5 комбайна имат и 8 хедъра ...
52
1
 
1
 
! Отговори
Имидж преди 1 година
Имиджът на Радев,като руски агент, е на такова ниво,равно на тиквеното,че вече никой не го взема на сериозно....
51
2
 
1
 
! Отговори
Зърняр преди 1 година
Когато падне торта, ще намалим цената на зърното. Пример: тор 300 лв, тон пшеница 300 лв, евтин хляб. Когато торта е 1 700, а пшеницата 470 няма да има ренти и данъци в хазната. Запомнете това уравнение.
50
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до к.52 Пишеш глупости : пестицидите е общото наименование на фунгицидите, инсектицидите и хербицидите. Хлорпирифос отдавна не се използва,както и тези 11 тона залежали фунгициди и инсектициди с изтекъл срок на употреба. А едрите земеделци, владеещи стотици хиляди дка земя, трябва да знаят, че произвежданата от тях продукция трябва да е с цени,конкурентноспособни на тези, внасяни отвън. Иначе ще си ги държат на склад и няма да ги реализират.
49
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не е сагашното правителство купи зърното а на Киро той сам се хвалеше
48
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е нали им подарихте близо 500000лв и оръжиесегфс локви стана вкахре слава Украйна ,но май объркахте конците сега сте против Украйна
47
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен, к.49 Украинското зърно не беше ни натресено. Целта беше то да бъде транспортирано не по море,защото Украйне и Русия воюваха, а чрез влаков транспорт до Варна и оттам да бъде качено на кораби и транспортирано до Африка. Само че то беше по-евтино с 40% от това, предлагано ни от българските зърнопроизводители и затова бълг.правителство го изкупи с надежда,че и бълг.земевладелци ще намалят цената.Но те не искат да сторят това и плачат като млада булка за ...
46
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не мога да разбера защо рита Радев срещу задържането на зърно в България! Земеделските олигарси, ближни на ББ и владеещи по няколкостотин хил., а някои и над 1 млн.дка обработваема земя, искаха 40% субсидия заради според тях лошата реколта. Румъния и България задържаха украинската пшеница с 40% по-ниската цена и не позволиха цената на зърното да се вдигне до небесата.Сега същите тези олигарси искат БГ да забрани вноса на зърно! Защо бе! Да не би земевладелците да нямат пари за нови бентлита?
45
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пак не разбрах нещо-защо иска това от ЕС? Поредното потвърждение колко сме самостоятелни и независими. Не е ли наша работа да решаваме дали да внасяме или не? Излиза, че ни натрисат украинско зърно без да питат искаме или не искаме. Та сега се налага да се молим на някакви чивновници от ЕС да се смилят над нас. Еми молбата ви няма да бъде чута. Ще кльопаме украинско зърно и ушите ни ще плющат.
44
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Радев си замина отдавна, зко някой се интересуваше от мнението му, щеше да има референдум дали да е президент. Засега е никой и няма смисъл да четем какво е правил.
43
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нали изядохме , чернобилските *** демократичноКато джанките прес -86
42
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 43 Я си ходи в бандерията и си гледай зелето.
41
12
 
19
 
! Отговори
Радефф-импичмънт преди 1 година
Първо Радев в затвора за държавна измяна на Родината по сегашната Конституция и тогава лустрация !
40
15
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пак определни постове не могат да се лайкват,а на други да се слагат минуси...пак манипулирате мнението.Яжте си сами радиоактивния хляб от украинско зърно и дано ви порастнат крила!Айде чао!
39
23
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Имаме наистина нужда от евтин хляб,но не и да умираме от него.Махайте това замърсено чернобилско зърно!
38
10
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Явно Фигуранта иска народа да яде скъп хляб и зърнопроизводителите да живеят в разкош и охолство....!?
37
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хм...май има укро мафия и ни набутвате радиоцонно замърсено зърно и пак вдигат цените за краен продукт,а от разликата печелят луди пари.Ти хляб не ядеш ли?Не те ли притеснява,че рак можеш да хванеш?После няма да можеш да си платиш лекарствата с парите от платените коментари.Не ви искаме заразенето нискокачесвтено зърно!Яжте си го сами!
36
3
 
14
 
! Отговори
Интересно преди 1 година
Кой защитава консуматорите, те имат интерес от евтин хляб.
35
3
 
16
 
! Отговори
Valio преди 1 година
Тоя Радев съвсем обърна палачинката.........Докато преди години беше вдигнал юмрук и викаше да изгоним мафията сега пък защитава тия където работеха по времето на борисоффф и вдигнаха цените на олиото преди година със стара реколта в хамбарите за три години напред без да има причина.Зрънчовците реват,защото им се подбиват цените и няма да могат да държат цените спекулативно високи а пък реколтата в хамбарите на цени от преди години.Ай сектир бе зрънчовци.Продайте си S-класите и джиповете.
34
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи според хамериканофили Радев е лош президент защото мисои за народа си Продукт които се внася назависимо от къде разваля ИКОНОМИКАТА (първи курс във всички учебни заведения ! Губът се работни места а значи а значи ив казната взизат по-малко пари , няма и трябващето въртене на пари !!! пари стока пари !!! ИЗВОД - ЗНАЧИ ТЕ СА ПРЕДАТЕЛИ !!!!