Франция дава на Украйна бронирани автомобили и леки танкове

Киев си осигури нова военна помощ от Германия за 3 млрд. долара
15 май 2023 08:23, Елка Василева
182
Франция дава на Украйна бронирани автомобили и леки танкове
Снимка: архив, БГНЕС

Франция ще изпрати на Украйна през следващите седмици десетки бронирани автомобили и леки танкове, включително бронирани бойни машини AMX-10RCs, предаде агенция Ройтерс, като се позова на съвместно изявление, направено след разговорите на президента на Франция Еманюел Макрон с украинския му колега Володимир Зеленски в Париж.

Още по темата
След работна вечеря на двамата президенти, продължила повече от три часа, Елисейският дворец съобщи, че Франция също така съсредоточава усилия в подкрепа на способностите на Украйна за въздушна отбрана.

Президентът на Украйна пристигна снощи на изненадващо посещение в Париж, след като през уикенда посети ключови европейски съюзници, за да събере военна и финансова подкрепа преди очакваната голяма контраофанзива срещу руските сили.

След като си осигури нова военна помощ от Германия на стойност три милиарда долара, Зеленски заяви в Берлин, че Киев и неговите съюзници ще извоюват "необратима" победа над Русия още тази година.

Макрон увери Зеленски, че Париж ще продължи да осигурява политическа, финансова, хуманитарна и военна подкрепа на Украйна, колкото е необходимо, според изявление след срещата, цитирано от Ройтерс.

Източник от френското президентство заяви пред журналисти, че на Украйна може да бъдат осигурени още модерни системи за отбрана.

В момента не става дума за изпращане на изтребители на Киев, както бе поискано, заяви източникът.

Френските бойни машини AMX-10RCs могат да развиват високи скорости и са маневрени, което им позволява да се движат бързо на бойното поле и да променят позициите си. Украинският министър на отбраната Олексий Резников ги нарича „снайпери на бързи колела“.

Франция е обещала още на Зеленски обучение на войници и друга помощ, допълва АП.

Париж си е поставил за цел да обучи тази година около 2000 украински войници на своя територия и близо 4000 други в Полша в рамките на по-широка европейска инициатива, съобщиха от офиса на Макрон.

В туит при пристигането си във Франция украинският президент написа: „С всяко посещение отбранителните и нападателните способности на Украйна се разширяват. Връзките с Европа стават все по-силни, а натискът върху Русия се увеличава".

Франция изпрати самолет, който да вземе Зеленски от Германия, където той се срещна с германския канцлер Олаф Шолц и обсъди планираната контраофанзива на Киев. Зеленски заяви, че неговата цел е да освободи окупираните от Русия територии на Украйна съгласно международно признатите й граници, а не да атакува руска територия.

В Германия Зеленски получи престижната награда "Карл Велики" за работа в служба на европейското обединение, която бе присъдена на него и на украинския народ за защитата на европейските ценности при отблъскването на руското нашествие в страната им.

Преди Германия Зеленски посети Италия, където се срещна с папа Франциск и с министър-председателката Джорджа Мелони.
(БТА, София Георгиева)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


182
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
153
0
 
0
 
! Отговори
Иви преди 11 месеца
Явно.... поредното френско пл88ужаче... не си е чел историята , на собствената си държава. Която беше пожалена тогава ... Можеше , да не съществува... Втори епизод - вече по скоро - пак не помни ..... заради Кого и как са държава .... "Мацкооооо" - трети път - Няма да има!!!!!! ( намеквам - Наполеон и ВСВ, за тези , които се чудят , какво искам да кажа)
152
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Според мен Зеленски иска жива сила защото украинчетата не искат да се бият с братята си руси.
151
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До 154 Имаш повиквателна да ходиш в бандерията си .
150
0
 
1
 
! Отговори
А преди 11 месеца
Какво прави тодоров там
149
0
 
4
 
! Отговори
Коментар преди 11 месеца
След войната украйна може да се казва Разорана Крайна Нива.
148
4
 
2
 
! Отговори
пригожин преди 11 месеца
костя имаш повиквателна за предния окоп
147
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
след войната 4ервения площад ще се казва Хаймарс плац
146
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Цялото нато се впрегнало да праща оръжие и жива сила в окраината, а резултатът - още по-много украински похоронки. Тюю, язък! Оказа се, че нато е един картонен тигър (не че не го знаехме), а ни омайваха как щял да ни пази... СмЕх, голЕм смЕх...
145
1
 
3
 
! Отговори
баба мара преди 11 месеца
спрете оръжието и смър-тта седнете на масата за преговори и мир една годинасе напечелихте от оръжието не мислите за убитите млади хора от двете страничерно море трябва да остане зона на мира не искаме конфликти със съседите
144
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Е добре всички трябва да се въртят около Украйна иначе били русофили така ли.Ами не виждам някой да ги е канил тук украинците и да им е обещавал нещо.На тоя на,са му братя да тръгва към Украйна,а не да обяснява кой ,какъв е в чужда държава.
143
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ей някакви *** решили ,че тук им е кирливата Украйна.Ами на тоя дето смятат ,че украинците са им братя да си ходят в Украйна.Тук е България и тия същества не могат на никой истински българин да бъдат братя.Ясно ли е.Тук е България и има само българофили и нямаме нищо общо с едни необразовани неандерталци.
142
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Некви русофили мечтаят спиране на оръжието за братска Украйна! Фактически мечтаят за геноцид на братята укри! Това, само вечер кат склопите очите! Влаковите композиции с оръжие вече са на път и колоната е в непрекъснато движение неотказно! Сто пъти вече се каза, че Европа и Америка няма да изоставят своите братя! Свиквайте!
141
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Лесно е да се пишат глупости по форумите. Трудно е да се чете и да се даде оценка на написаното. Не говоря за русофобите те винаги се подкрепят с VPN .
140
0
 
2
 
! Отговори
Бай Дрън преди 11 месеца
До анонимния 139. Ти глеадай Путин да не доживее годините на Ссорос, че не се знае, дали ти ще видиш края на живота му, хаха..
139
0
 
2
 
! Отговори
Бай Дрън преди 11 месеца
Тая контраофанзива стана като оня виц за семейство адвокати, дето синковеца се върннал радостен и викал, тате, тате, спечелих делото, а баща му се скарал-Гллуппак, това дело изхрани дядо ти, изхрани мен, изхрани теб, а ти за един ден...
138
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ако имаше независими медии в ЕС щеше да има информация какво става в Украйна от 2014 г. Защото там е заровено кучето. Става гражданска вийна. И доказателството за такава война са Минските споразумения. Те не бяха спазени ни най малко и това е една от причините за СВО. Другата причина е Американско вмешателство в Украйна и желанието на САЩ да има война но далеч от нейната териория най добре в Европа. И го постигнаа за съжаление по вина на Макрон на Урсула фон дер Лайен на Шолц на Джонсън и сие.
137
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ей само за Путин говорите ,а не виждате цирка спретнат от един клоун нали.Разни там от Азов, Айдар и други формирования нацвъкани с нацистки татуировки се оказаха европейци нали .Ами да им строши главите Путин и да се свършва.Дс им дава Макрон ей такива танкове и по-бързо руснаците да приключат с тях.
136
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Защо славиш чужда страна бе родоотстъпника. Това да не е фудболен мач. Ти гледал ли си снимки и кадри от последните мигове на Мадоната от Горловка ?!? Това е риторичен въпрос защото тя и хиляди хора са загинали в Донбас от обстрел на украинците. Може би украинците ви покориха сърцата още тогава ?
135
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До 136 е виждаме,ама мурсула макарон и компания не са целия свят.Не много си се объркал.Има само протести да се спре даването на оръжия на Украйна.Ома доста голяма разлика между мнението на политически марионетки мнението на хората.
134
1
 
3
 
! Отговори
Боби преди 11 месеца
До Анонимен "Украйна покори сърцата на всинца ни със своя героизъм, патриотизъм и човеколюбие!" Колко опозиционни медии има = 0(Тоталитаризъм) Държавна политика ли е преследване на Рускоезичните и изобщо на не Украинците - ДА(НЕОНАЦИЗЪМ) Ползват ли се ТЕРОРИСТИЧНИ МЕТОДИ(Вкл отвличане на близки за да може чиновник при противника да стане шпионин)(Взривяване на интелектуалци несъгласни с режима на Киев) = (ТЕРОРИСТИЧЕН РЕЖИМ) Беззаконие - Буквално ловят хора по улиците и ги мобилизират в армията!