Няма да загубим от въвеждането на еврото

Никой не е обеднял от еврозоната, казва проф. Валери Димитров
13 юли 2023 21:30, Стела Стоянова
64

"Влизането на България в Еврозоната на 1 януари 2025 г.  е реалистична дата. Трябва да спазим изискванията, свързани с това. Въпрос е на политическа и институционална воля. Сега я има, категорично. Това ни приобщава към страните членки на ЕС с важни икономически, социални и дори военни последици", заяви бившият председател на Сметната палата проф. Валери Димитров в студиото на "Денят ON AIR".

Той определи като популистки твърденията, че страната ни ще обеднее и само ще загуби от въвеждането на еврото.  

"Не знам нито едно държава, която да се е присъединила към Еврозоната и да е обедняла, развиват се много добре икономически. Това е търсене на алиби, за да може България да бъде отклонена геополитически от пътя, по който е поела", убеден е проф. Димитров.

По думите му пред Bulgaria ON AIR, БНБ професионално е готова за тази крачка, също така и законодателно нещата се придвижват. Той се надява Димитър Радев да получи нов мандат като управител на Централната банка. Гостът го определи като "професионалист до мозъка на костите, със сериозно влияние в международните финансови институции".

Като най-добър кандидат за управител на Сметната палата проф. Димитров посочи Димитър Главчев.

"Той е авторитетна фигура в професионално отношение, успешен политик, уравновесен, принципен човек, ще бъде едно успешно ръководство, ако бъде избран", мотивира се бившият председател на Сметната палата.

Според госта основния проблем, свързан с одитите на Сметната палата, е че в тях се гледат само нарушенията, но не и целесъобразността на разходване на средствата.

"Въпросът е в самата политика на разходите по бюджета, не всички разходи са достатъчно разумни. За съжаление, не се обръща достатъчно внимание в докладите, в тях се търси скандалното, не се виждат големите неща - какво се постига с публичните разходи, каква е ефективността им", каза проф. Димитров.
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.