Няма да загубим от въвеждането на еврото

Никой не е обеднял от еврозоната, казва проф. Валери Димитров
13 юли 2023 21:30, Стела Стоянова
64

"Влизането на България в Еврозоната на 1 януари 2025 г.  е реалистична дата. Трябва да спазим изискванията, свързани с това. Въпрос е на политическа и институционална воля. Сега я има, категорично. Това ни приобщава към страните членки на ЕС с важни икономически, социални и дори военни последици", заяви бившият председател на Сметната палата проф. Валери Димитров в студиото на "Денят ON AIR".

Той определи като популистки твърденията, че страната ни ще обеднее и само ще загуби от въвеждането на еврото.  

"Не знам нито едно държава, която да се е присъединила към Еврозоната и да е обедняла, развиват се много добре икономически. Това е търсене на алиби, за да може България да бъде отклонена геополитически от пътя, по който е поела", убеден е проф. Димитров.

По думите му пред Bulgaria ON AIR, БНБ професионално е готова за тази крачка, също така и законодателно нещата се придвижват. Той се надява Димитър Радев да получи нов мандат като управител на Централната банка. Гостът го определи като "професионалист до мозъка на костите, със сериозно влияние в международните финансови институции".

Като най-добър кандидат за управител на Сметната палата проф. Димитров посочи Димитър Главчев.

"Той е авторитетна фигура в професионално отношение, успешен политик, уравновесен, принципен човек, ще бъде едно успешно ръководство, ако бъде избран", мотивира се бившият председател на Сметната палата.

Според госта основния проблем, свързан с одитите на Сметната палата, е че в тях се гледат само нарушенията, но не и целесъобразността на разходване на средствата.

"Въпросът е в самата политика на разходите по бюджета, не всички разходи са достатъчно разумни. За съжаление, не се обръща достатъчно внимание в докладите, в тях се търси скандалното, не се виждат големите неща - какво се постига с публичните разходи, каква е ефективността им", каза проф. Димитров.
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
2
 
! Отговори
ВЛАСТ НА НАРОДА преди 9 месеца
По КОНСТИТУЦИЯ: "цялата държавна власт произтича от народа". Референдум и хората да си кажат искат или не. Лъжите си ги запази за кампанията. Хората не са слепи, глухи или под похлупак - знаем много добре какво става. Не само от Хърватия преди няколко месеца (колкото и да го извъртате). Нарушихте Конституцията и законите, и това не ви е за пръв път. Почне ли да гори, и тия "глашатаи" на пропагандата на мъчителите на народа няма да се измъкнат!
53
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ти няма да загубиш, разбира се! Но 95 % от народа ще загуби!
52
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Как няма да загубим , професоре: губим ЛЕВА, БЪЛГАРСКИЯТ ЛЕВ, а българите във Възрожденска и следосвобожденска България са казвали 'лев' на ЛЪВА. Сега и тази монета,напомняща ни, че навремето, а не сега,последните 33 години, нашите пра-прадеди още от 681 година до 1396 г.,а от 1877 г. до 1945 г. по време на ПЕТ ВОЙНИ са се били като лъвове за свободата на България. А от 1989 г. досега сме си давали безропотно *** на който си поиска...
51
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Шашави хорааааа еееййййййй! До след година света може да е наопаки след като онзи зелен скакалец и батьо му не щат да се разберат....те за еврото се загрижили! Вземете сезагрижете за МИРЪТ!
50
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Че ще се губи, ще се губи, въпросът е след премахване на валутния борд как най бедната държава ще връща заемите, които ще се вземат и колко ще обеднява още
49
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До дедо Ташунко За тия които имат много евро е добре. Но са малко. А за останалите само много беднотия и мизерия е еврозоната. То се вижда и от борда досега 20 г. нали е в евро кой спчели и кой губи. Цените скачат даже и без да може да се печат лев, а при еврозона може да се печати евро и тогава азбучно правило че инфлацията ще е още по-голяма. Който е богат в евро не страда но останалите теглат.
48
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 27К'ъв борд бе к'ви пет лева. Я се освести. В еврозоната няма борд или някакъв финансов лост който да те защитава. при смяната ще оцелее само този който има много пари. Голямата част от хората ще загубят. За някои ще е фатално. Ама кой ти мисли по този начин? Никой естествено. Сега целите са други.
47
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 27какъв борд бе ***...? В еврозоната няма борд. там няма нещо което да ти помага да оцеляваш. да не говорим за държавата. Ей хора, събирайте си мозъка просто бъдете наясно че това което имате в момента при смяната на валутата ще го изгубите. само на тези с достатъчно дебели пачки ще им остане нещо но и то ще е най - много на половината от това което е сега. Всичко започва отначало. Но как да започне за хората които ще загубят всичко,а?
46
2
 
8
 
! Отговори
Христо Христов преди 9 месеца
Още един некадърен безродник чакащ да му дадат европейска МРЗ...
45
2
 
11
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 9 месеца
До проф. Валери Димитров:От въвеждането на еврото печелят само търговците и банкерите. Обикновените хора губят. Живея в Германия от доста десетилетия и видях какво стана с цените след 01.02.2002, когато въведоха еврото. Това което струваше една марка за кратко време започна да струва 1 евро. Вижте какво става с цените в Хърватска и престанете да лъжете повече обикновените българи!
44
1
 
10
 
! Отговори
Нашите преди 9 месеца
Кой ти мисли за народа!!!!Това правителство не е на българите!!!!!
43
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Брадата предател, изброй поименно кои сте тия, които няма да загубите. Безродник!
42
2
 
9
 
! Отговори
Българин преди 9 месеца
Искаме рферендум!Народът не иска евро, диваци !!!!!
41
1
 
6
 
! Отговори
проф. Валери преди 9 месеца
прос' си беше и прос' ш'си останеш. платен прос'.
40
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ако си с големи заплати и дебели банкови сметки напираш за еврото, защото губиш имоти и много пари ако България излезе от валутния аборт и лева се обесцени. Хората с малки доходи или без пари не губят нищо. Самия борт или еврозона приема еврото, но така България губи независимост защото почва да тегли заеми само в евро и попада в евро робство и не може да излезне защото трябва да купува евро за да плаща заемите и местните имоти и активи се обесценява че трябва бърза продажба виж 1997
39
5
 
7
 
! Отговори
ЕС, преди 9 месеца
бавно, но с постоянни темпове върви към разпад...Французите са за FREXIT...Еврото като валута е без никакво покритие...Златото масово се изкупува и складира, с определена цел...Германия е в дългове...и междувременно разни лица с титли, се опитват да ни успиват с глупости и лъжи...
38
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Интересно,защо много по-богати от нас държави не искат еврото,а ние така се натискаме?При това никой не ни е определил срок за това.
37
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
В еврозоната само след увеличение на пенсии и заплати.Иначе ни чака глад и мизерия.
36
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Единствената изгода е че хампарцумян ще взима доматите по ефтино и повече и ще продава може би малко по ефтино обаче като ти вдигнат таксите за обслужване на кредита и тем подобни ще излезе че плащаш по скъпо
35
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Не бе,направо ще забогатеем.Пенсионера с 500 лв.пенсия ще получава 250 евро,а този с мин.зачлаъа 390 евро.Да са ви честити.