Евродепутати от ГЕРБ-СДС: В Сърбия има черни списъци на книги

Те информираха евроинституциите за случая с Александър Димитров
12 авг 2023 16:34, Анисия Иванова
21
Евродепутати от ГЕРБ-СДС: В Сърбия има черни списъци на книги
Снимка: БГНЕС

Евродепутатите от ГЕРБ-СДС предупредиха европейски лидери за наличието в Сърбия на потенциални черни списъци на книги и за възпрепятстването на сръбски гражданин с българско самосъзнание да внесе на територията на страната книга на български поет, предаде БГНЕС.

В писмо до докладчика на ЕП за Сърбия Владимир Билчик, до председателите на Европейската Комисия и Европейския Съвет, до еврокомисаря по разширяването и други евродепутати, се разказва случая с председателя на неправителствената организация “ГЛАС” Александър Димитров.

Той не беше допуснат да влезе в Сърбия с три екземпляра от книгата “Елегии за краището” на Едвин Сугарев, въпреки че няма забрана за внасяне на тази книга. Димитров прекарал пет часа на ГКПП Рибарци - Олтоманци, но не получил документ за задържането на книгите.

Още по темата

“Самият аз съм написал увода за тази книга и знам, че в нея няма нищо провокативно. Книгата просто представя живота на хората в Босилеград и околностите през миналия век. Всъщност се фокусира върху критики към българските власти, а не към сръбските,” каза евродепутатът Андрей Ковачев, който е и член на Комисията по външни работи на ЕП.

Това става и няколко дни след като сръбският външен министър Ивица Дачич заяви в телевизионно интервю, че в Сърбия няма българи. Това става въпреки официалното сръбско преброяване за 2022 г., организирано от сръбските власти, според което има 12 918 етнически българи в страната, но реалният брой вероятно е дори по-голям.

В писмото си евродепутатите от ГЕРБ-СДС подчертават, че е недопустимо за европейска държава в 21-ви век, още повече която кандидатства за членство в ЕС, да се държи като тоталитарен режим от средата на 20-и век.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Чичо Сам: Зорът е твой. На мен не ми пука къде е включен руският патриот Копейкин.
17
1
 
1
 
! Отговори
И АКО Е ТАКА? преди 8 месеца
ВЪВ УСРАИНА СЪЩО.Евродепутатите от ГЕРБ-СДС НЕ !!! предупредиха европейски лидери за наличието в УКРАИНА на потенциални черни списъци на книги и за възпрепятстването на украинските гражданин с руско самосъзнание да внесе на територията на страната книга на руски поет, НЕ предаде БГНЕС.
16
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Стари Хазарски номера скарват Съседите за да ги управлява по лесно. колко Издевателства има над Българи по Германистан и на други места по Европейстанският Хазарски Съюз ама Хазарските марионетки в България мълчат като ..... И
15
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Западна Европа ни откъсна от българите от Западните покрайнини, Македония, Беломорието. Оплакват се на престъпника, който е извършил престъплението. Сърбия беше съюзник на Запада до 1989 година. Югославия беше западен съюзник и приятел, който беше каран от Запада да води вражеска политика спрямо България. Помакедончването и репресиите срещу българското население в Западните покрайнини беше част от политиката на Запада срещу социалистическа България.
14
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен 11 преди 8 месеца
Другари евродупетати,за белия списък "миротворец"кога ще се загрижите.
13
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Не знам за Сърбия, но за ЕС са 100% прави.
12
3
 
4
 
! Отговори
Itso преди 8 месеца
Ами моята борба на Хитлер, десет малки негречита от Агата кристи за забранени от ЕС книги.
11
5
 
6
 
! Отговори
НEOНА.ЦИСT преди 8 месеца
Щом "Демокраций" като Фащ и Германия подстрекават към изгаряне на книги ,защо Сърбия няма да има черен списък? Само Фащ ли има право да прави черни ,зелени.. списъци?
10
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Аз N9това са приказки за хора, които не познават историята или откровени лъжи, защото България не е отнемала територии с чужди граждани, а нейни територии с нейни граждани са били отнемани - Сърбия, Румъния, Турция и Гърция!
9
2
 
6
 
! Отговори
Аз преди 8 месеца
В България няма сръби и македонци, а в Сърбия и Македония има хиляди българи, а сега де!?!?Тези приказки минават само пред бг публика, хората на балкана и Европа не са глупави.
8
3
 
5
 
! Отговори
Рендету преди 8 месеца
Не зная каква е целта на "евроатлантиците" ни - Гърбавите Камили и ПП/ки с нагнетяването и повишаването на напрежението между Бг и Сърбия, и Бг и Марсианците!? Единственото, за което се сещам е, Отклоняване на Вниманието от вътрешните ни проблеми, които се трупат и Есента, и Зимата ще се стоварят върху нас като Лавина!!!!
7
5
 
0
 
! Отговори
пришълецът преди 8 месеца
Радвам се за вас п*ганци, че приемате смъртта, но не нещо, което ме интересува...:))))
6
4
 
8
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 8 месеца
А за сайта Миротворец коги ще ревнат герберастките европедали ?
5
4
 
9
 
! Отговори
Асан преди 8 месеца
Днес.бг е първия ромскотурски сайт в ес:)))
4
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
ЕС защитава българи, не руски копейки.
3
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен 1: Миротворец не е от страна - член на ЕС. Ти какъв зор имаш? Копейка ли си?
2
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Това е описано от Рей Бредбъри през 1953 г. в "451 гррадуса по Фаренхайт". И "възрожденците" ни пророчески са описани в този роман, ще се познаят.
1
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Евродепутатите кога ща предупредят ЕС за сайта Миротворец?