Нидерландия може и да склони за Шенген, Австрия изглежда непреклонна

Денков разговаря с нидерландския си колега
14 сеп 2023 19:00, Стела Стоянова
123
Нидерландия може и да склони за Шенген, Австрия изглежда непреклонна
Снимка БГНЕС

Нидерландия е склонна да разгледа отново въпроса за приемането на България в Шенген, но Австрия остава все така непреклонна по въпроса. Това стана ясно днес след разговор на премиера акад. Николай Денков с нидерландския му колега, както и след коментари на австрийски представители.

Нидерландското правителство следи внимателно напредъка в прилагането на върховенството на правото в България. То е склонно да внесе отново в парламента на страната си въпроса за приемането на България в Шенгенското пространство, когато страната ни покаже още повече резултати по тази тема. Това посочиха от МС, позовавайки се на телефонен разговор между премиера акад. Николай Денков и неговия нидерландски колега Марк Рюте. Министър-председателят на Нидерландия е похвалил България за вече направените стъпки в правилната посока, особено по отношение на правомощията на главния прокурор, се казва в правителственото съобщение.

В същото време в доклад, представен днес пред народните представители в Хага, нидерландският кабинет обръща внимание на две препоръки от доклада на Европейската комисия (ЕК) за върховенство на правото в нашата страна от 5 юли т.г., а именно за структурата и състава на Висшия съдебен съвет (ВСС) и на Инспектората към него, както и за превенцията и противодействието на корупцията.

Акад. Денков е уверил Марк Рюте, че през следващата седмица се очаква българският парламент да приеме промени в Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, с които ще се реформира Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество. До средата на октомври т.г. е планирано да бъдат гласувани на първо четене предложените промени в Конституцията, които се отнасят до ВСС. След това България ще информира ЕК и всички държави членки за постигнатия напредък в изпълнението на препоръките в доклада от 5 юли т.г.

За сметка на това пък Австрия отхвърли призива на председателката на Европейската комисия, Урсула фон дер Лайен да вдигне ветото си за присъединяване на България и Румъния към Шенгенското пространство за свободно движение с твърдението, че в момента няма смисъл от разширяването на безвизовата зона, съобщи онлайн изданието "Юрактив". В речта си "За състоянието на съюза" вчера Фон дер Лайен се обърна към Австрия по повод блокирането на България и Румъния, като призова: "Нека най-накрая да ги пуснем - без да се бавим повече."

Фон дер Лайен "вкара" България и Румъния в Шенген

Австрия обаче отхвърли бързо този призив, отбелязва "Юрактив". "В момента броят на мигрантите из цяла Европа расте и в много държави се обсъжда допълнителен граничен контрол - например на границата между Германия и Полша", заяви австрийският министър на вътрешните работи Герхард Карнер. "Към този момент за мен няма смисъл да се говори за разширяване на Шенген. Имаме нужда от повече контрол, не от по-малко", допълни Карнер.

Австрия блокира присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство, опасявайки се от прилив на незаконни мигранти, посочва "Юрактив". Според австрийското правителство двете страни не могат да контролират ефективно своите граници, които биха станали външните граници на Европейския съюз след приемането им в Шенген.

От друга страна Фон дер Лайен подчерта, че двете източноевропейски държави вече са станали модел за "прилагането на добри практики в областта на убежището и репатрирането". "Те го доказаха: България и Румъния са част от нашето Шенгенско пространство", каза председателката на ЕК в сряда в своята реч "За състоянието на съюза".

В самата Австрия безкомпромисната позиция на правителството по въпроса за ветото на България и Румъния също бе разкритикувана - от либералната партия НЕОС, която сега в опозиция. "Това е директен призив към федералното правителство на Австрия най-после да вдигне своето неописуемо, антиевропейско вето", заяви евродепутатката от НЕОС Клаудия Гамон, цитирана от австрийската агенция АПА, след произнасянето на речта на Фон дер Лайен.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още по темата: НидерландияШенген
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Лавров също коментира, че Русия е против приемането на България и Румъния в Шенген.
103
0
 
0
 
! Отговори
Христо Христов преди 7 месеца
До Анонимен/88 "Фактът, че Австрия и Нидерландия не подават ръка на сегашното реформаторско БГ парламентарно мнозинство и правителство..." - пич, с какво се друсаш или си си про'с'т по дифолт?!
102
0
 
0
 
! Отговори
Христо Христов преди 7 месеца
До ***/101 "За онези руски олигарски с български паспорти които като ги проверят на границата със Шенген ги спират!" - а Абрамович не го спират... Аман от про'с'таци!
101
0
 
0
 
! Отговори
Христо Христов преди 7 месеца
"Министър-председателят на Нидерландия е похвалил България ..." - този е известен по света, че лъже повече от Пинокио...
100
2
 
5
 
! Отговори
Анна преди 7 месеца
Абе, тези джуджета Австрия и Холандия за какви се мислят?! Едните - родина на нацисти, а другите на надрусани гейове! Намерили се кои да оценяват България! Съд за милиарди обезщетение и блокиране на всяко европейско решение, докато не постигнем своето! Ха, европейските *** ще показват мускули!
99
6
 
1
 
! Отговори
Майната Ви преди 7 месеца
Дивашка популация на географската територия България! За какво ви е Шенген? Нима сега не може да пътувате? Да, проверяват документите. Е,и? Зпрът е не за вас, а за онези които получиха "златни" и не само български паспорти. За онези (цитирам доклада на парламетарната комисия!) "над 114 престъпници обявени за арест от Интерпол и Европол" на които дадохте български паспорти! За онези руски олигарски с български паспорти които като ги проверят на границата със Шенген ги спират!
98
0
 
6
 
! Отговори
СС преди 7 месеца
Меркел покани талибаните и сега плащат милиарди евро,за България ???
97
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Мисля че темата със шенген е изчерпана за момента. Време е да се захванем със собствените си проблеми и един ден, когато сме готови и убедени в качествата си, без да молим ще ни приемат, ако въобще имаме нужда от това
96
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
То и аз бих казал не за каквото и да е на България докато мyxльо е премиер
95
1
 
2
 
! Отговори
ГЪДЮ преди 7 месеца
Денков,провери кой *** допусна да събираме бежанците из България,вместо на границата на ги контролираме и да не влизат без контрол навътре.На всичкото отгоре тази бъркотия я показваме по ТВ и светът я гледа.Оттук нататък не се чуди,че Австрия и Нидер... не ни искат-виждат как пазим границата...А е възможно и УМИШЛЕНО да се прави горното с цел вреда за членството ни в ЕС и Шенген.Щом МВР може да ги лови из България,,да прави това на границата,бе!!!Просто е като да направиш бобена чорба.
94
0
 
2
 
! Отговори
Българин преди 7 месеца
Пускат им чиновниците от НАП и т.н. и до 2 месеца са се изтеглили от българския пазар, както направиха стотици други преди тях. България е троха за всяка интернационална фирма, пука им на жилетките. Губещите отново ще сме ние.
93
0
 
6
 
! Отговори
Оффф! преди 7 месеца
Докато чакаме да ни "одобрят", никога няма да влезем! Защото нямаме истински дипломати и политици, а м..шоци! С тия европейски тарикати трябва да се работи с ултиматуми. Румънците вече са го разбрали...
92
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
ако имахме наистина правителство, а не марионетки и пудели за управници тия двете държавички отдавна да сме се оправили с тях. Много е лесно - имат големи инвестиции и интереси тук - хранителни вериги, вериги бензиностанции, телекоми, банки - пускат и им НАП, БАБХ и всички станали кърлежи чиновници да ги тормозят, както тормозят обикновения народ и до няколко дни ще ни се молят да влезем в шенген, ако не може да се дърпа по 100-тина милиона евра глоби на месец
91
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
"Това трябва да се използва от нашите институции за убеждаване на Австрия и Нидерладния." - грешно разсъждение. Правилното е - не убеждаване, а принуждаване чрез серия от мерки - 1) обявяваме, че спираме помощи за украйна докато се реши проблемът с шенген; 2) обявяваме, че спираме процедурата за приемане на еврото докато се реши проблема с шенген. Фон дер лайен ако иска да убеждава австрия и нидерландия, ако не иска да не ги убеждава. Но на тези две страни ще им светнат червените лампички.
90
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Не зареждайте в трите букви гориво и никога в Илата!
89
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
А паткана от снимката какво измечи ?
88
1
 
6
 
! Отговори
крундел преди 7 месеца
проблемът е че нидерландците ще загубят доходи, защото гръцките пристанища ще станат входна точка на каргото от китай, не техните, а австрииците са просто руски аватари, това още откакто бкп изнасяше капитали, по времето на бай тошо, но сравнително лесно можем да им променим мнението - вето на решения, които ги засягат и джих..така де, мигрантите - директно возене до границата срещу скромна такса и им го казваме...
87
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Фактът, че Австрия и Нидерландия не подават ръка на сегашното реформаторско БГ парламентарно мнозинство и правителство, показва, че основната причина не е в борбата на БГ срещу корупцията. Очевидно те се ръководят от съвсем други техни интереси. Както е известно, Китай се стреми да използва гръцкото пристанище Пирея като вход за своите стоки и инвестиции към Европейските пазари. А достъпът до тях минава през България и Румъния. Вероятно за някои държави от ЕС е по-изгодно да използват България и Румъния просто като вътрешна бариера. Така че "европейската солидарност" към нас по темата "Шенген"
86
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Дай боже да не влезем в шенгенското пространство. Ако влезем ще започнем да се пълним още по-бързо с всякакви аборигени
85
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
То пък голяма работа тоз шенген... франция, великобритания и германия са го закъсали яко... имат 0% растеж. Ние с 2% пак сме по-добре от тях.. ама пусти му фашизъм.