Безлов: Проблемът с Шенген не е български

Той е преди всичко свързан с позицита на Австрия
20 сеп 2023 20:45, Стела Стоянова
5
Безлов: Проблемът с Шенген не е български
Снимка БГНЕС, архив

„Проблемът с приемането на България в Шенген не е български. Той като че ли е преди всичко позицията на Австрия, а тя е насочена в желание да се промени механизма, по който се решава проблема с бежанците и незаконните мигранти.”. Това заяви старши анализаторът в Центъра за изследване на демокрацията Тихомир Безлов по Нова нюз.

Относно днешното оттегляне на депутата от ПП-ДБ Атанас Атанасов от поста председател на парламентарната комисия за контрол на службите, Безлов каза, че специалисти смятат, че сливането на цивилното и военното разузнаване ще донесе по-скоро щети, отколкото ползи. Много хора извън системата, опитват се да не са пристрастни, да не са политически ангажирани споделят това мнение, обясни той.

Атанасов подаде оставка от председателското място след изявлението на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че е против сливането на военното разузнаване с Държавната агенция „Разузнаване”.

За номинацията на Бойко Рашков на този пост Безлов смята, че е добре да се изчака коментара му за сливането на двете служби и възможността за намиране на компромиси.

„Ако ПП-ДБ приемат, че е разумно сливането на двете служби, тъй като това е тяхна инициатива, която очевидно не се приемаше от коалиционния или некоалиционен партньор”, каза той по адрес на становището на ГЕРБ за промените в структурата на спецслужбите.

Запитан ще бъде ли прието заобикалянето на президента (Румен Радев) при назначаване на шефове на службите, той каза, че ще се направи опит да се предложат кандидати за председатели на трите служби и в зависимост от реакцията президента ще се реши дали да има промяна в закона или оставане на ситуацията както е в момента.
 


5
Още по темата: ШенгенТихомир Безлов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
2
 
! Отговори
Хасан преди 2 месеца
До TonyПрав си. От всичко разбира тоя - от Божков, от зърно, от икономика, от Шенген. Чудя се дали и от спорт разбира. Май и този е като всяка фризьорка и всеки шофьор на такси - специалист по всичко.
4
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
НА БЪЛГАРИТЕ ВСЕ НЯКОЙ ДРУГ ИМ Е ВИНОВЕН. ЗАТОВА БЪЛГАРИТЕ ПО СВЕТА СА ИЗВЕСТНИ КАТО НЕДОСТОЙНИ ХОРА
3
1
 
5
 
! Отговори
Tony преди 2 месеца
Този е на всяка манджа мерудия
2
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Проблем е на марсианците наистина...
1
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
България каква вина има за мигрантите? Ние не сме ги поканили. Европа да направи външната граница такава каквато трябва да бъде. България не може. Нито кадри имаме, нито технологии. Гола вода сме. И корумпирани и мързеливи. Само големи приказки.