Денков: Териториалните планове не затварят мини и ТЕЦ-ове, с протести няма да има решение

Нито един представител на протестиращите енергетици и миньори не се яви на среща с него
1 окт 2023 17:24, Анисия Иванова
362
Денков: Териториалните планове не затварят мини и ТЕЦ-ове, с протести няма да има решение
Снимка: БГНЕС

Имаме нужда от съгласие как да се развие енергетиката в следващите 20 години. За да има такова, първо трябва да има разговор, но не чрез мегафони, а като седнат представители на всички страни на преговори. Затова поканихме днес представителите на синдикалните организации по всички въпроси, които вълнуват миньори и енергетиците. Така няма да решим проблемите в енергетиката. Териториалните планове не затварят мини и ТЕЦ-ове. Тяхната цел е да привлекат 4 млрд. лева във въглищните региони чрез няколко различни европейски програми, заяви премиерът Николай Денков.

Той организира среща в Министерския съвет с протестиращите енергетици и миньори, на която никой техен представител не се яви.

По думите му средствата са предназначение за развитие на регионите. "Трябва да ги поискаме, спазвайки европейските правила. С предаването на документите преговорите с ЕК тепърва започват. В предстоящия много важен етап ще водим преговори по всички точки в ПВУ в сектор "Енергетика".

Още по темата

Няма текст в териториалните планове, който да предвижда затваряне на въглищни централи. Те предвиждат осигуряване на бъдеще на хората в регионите за устойчиви работни места и модерни предприятия. Териториалните планове са предадени на последната възможна дата и трябва да получат одобрение от ЕК и всички държави членки до 31 декември тази година.

Всички останали държави ги предадоха отдавна, ние сме последни. Имаме точно два месеца за преговори, очакваме синдикатите за разговор по същество, за да подготвим аргументите и да поставим исканията си", каза Денков, цитиран от Нова тв.

Премиерът е категоричен - няма дати за затваряне на конкретни въглищни централи. "Ще подсигурим необходимите базови мощности поне до 2038 г., за да гарантираме енергийната сигурност. Дори когато спре производството на ток от въглища, самите предприятия ще продължат работата по трансформация поне още 5-10 години след затварянето. Има възможност за създаване на държавен оператор за конверсия на въглищните региони, който може да осигури заетост и да подготви публични терени за развитие на нови икономически дейности. Докато въглищните предприятия ще рекултивират своите площи, за да може на тяхно място да има поля и гори, държавното предприятие ще конвертира други площи, подходящи за индустриална дейност", разкри той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


362
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
274
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Какво пречи тези дейности са си вървят в момента, без преходи и ангажименти срещу пари от Европа?
273
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Терорист 1
272
0
 
1
 
! Отговори
тя преди 7 месеца
Протести до дупка , те от дума не разбират
271
1
 
2
 
! Отговори
Обективен преди 7 месеца
Хайде , деде , кажи не енергетиците,че са терористи....
270
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Протести и бунтове до "дупка ", както във Франция , яко притискане и само тогава ще има успех, те от молба не разбират !
269
1
 
5
 
! Отговори
боб преди 7 месеца
Въпросът е един: не разбират ли управниците, че по този начин губят и отиването им е въпрос на време? Цените растат, инфлацията стига небето, това ли е цената на 3% дефицит? Кирчо и Асенчо са вредни и ще последват протести до край.
268
0
 
9
 
! Отговори
eдин преди 7 месеца
ЕС се превръща в много проблемен фактор.В общи линии там някой си решил че е добре за екологията и повече няма да има въглища.И Брюксел ни принуждава да ходим да се пазарим да се молим за пари.Че то това е мечтата на чиновника:всичко да зависи от него и да му се моли.Затвориха ни 4 блока на Козлодуй-за какво? Дадоха едни смешни пари дето свършиха за една година после какво? Сега ще разбием Мариците а после какво ще правим?
267
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
ТОВА, КОЕТО НЕ ВИЖДАМ ДА Е КАЗАЛ АКАДЕМИКА Е НЕ КАК ЩЕ ЗАГРОБВАМЕ ТЕЦОВЕТЕ, А С КАКВИ МОЩНОСТИ ЩЕ ГИ ЗАМЕНИМ, КАТО СЕ ИМА В ПРЕДВИД, ЧЕ ТЕЦОВЕТЕ ДАВАТ ОКОЛО 40% ОТ ПРОИЗВЕДЕНАТА ЕНЕРГИЯ. ХАЙДЕ ДЕНКОВ, ОБЯСНЕНИЕТО В СЛУЧАЯ Е ЗЛАТО, А НЕ МЪЛЧАНИЕТО ИЛИ СИ ОСТАВАШ БЪЛГАРООУБИЕЦА КАТО БУДА!!...
266
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
ТОВА, КОЕТО НЕ ВИЖДАМ ДА Е КАЗАЛ АКАДЕМИКА Е НЕ КАК ЩЕ ЗАГРОБВАМЕ ТЕЦОВЕТЕ, А С КАКВИ МОЩНОСТИ ЩЕ ГИ ЗАМЕНИМ, КАТО СЕ ИМА В ПРЕДВИД, ЧЕ ТЕЦОВЕТЕ ДАВАТ ОКОЛО 40% ОТ ПРОИЗВЕДЕНАТА ЕНЕРГИЯ. ХАЙДЕ ДЕНКОВ, ОБЯСНЕНИЕТО В СЛУЧАЯ Е ЗЛАТО, А НЕ МЪЛЧАНИЕТО ИЛИ СИ ОСТАВАШ *** КАТО БУДА!!...
265
0
 
6
 
! Отговори
Обективен преди 7 месеца
Някой лъже миньорите най-нагло - защо като до затваряне на мини и централи има 15 години ,започнаха да им предлагат големи обезщетения ако напуснат работа сега ???
264
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
На тоя изобщо не мога да му проследя мисълта. Много е сложна и едновременно прекалено проста. Сложно и просто в съчетание, е непоправимо лоша комбинация.
263
1
 
9
 
! Отговори
Бай Лазар преди 7 месеца
Защо ми се струва, че тези искат да опънaт едни пари, а хората кучета ги яли. Денков, Денков, никой не те взема на сериозно.
262
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Тоя уж е академик, а говори небивалици.
261
2
 
9
 
! Отговори
Ужас преди 7 месеца
Да обречеш хиляди семейства и цели региони на глад и мизерия и да им обясняваш мазно как не те разбират... Откъде ви изкопаха, не знам, ама вече никой не ви вярва на лъжите!
260
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Като преминете, включително през късна есен, цяла зима и ранна пролет на режим 2 часа с ток и сетне 2 часа на тъмно и студено, ще ви питам след 2 седмици как е самочувствието. А промишлеността не може да работи на часов график - тя иска постоянно ток, в повечето случаи трифазен, с голям ампераж. Двамата ликвидатори от Канада ще си отидат, а лидерите на ДБ, ГЕРБ и ДПС - при бай Ставри, няма къде да избягат.
259
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
"Имаме нужда от съгласие как да се развие енергетиката в следващите 20 години. За да има такова, първо трябва да има разговор, но не чрез мегафони"...........Момко, мегафоните ги докара ти, защото взе решение без разговор със засегната страна, не се прави на луд, защото си елементарен.
258
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
В Плана може да не е написано с тези думи. Но като пише, че трябва да се съкратят емисиите с 50 процента това може да стане само със затваряне на мощности.
257
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Управител, к.297 Не е работа на президента да оправя хората, които двете маши на САЩ - Просто Киро и Кокорчо предадоха. ПП се съюзи с ББ, който сам се бута за лидер на ГЕРБ, а Десито от Дулово, Сачева, Петкова покорно търпят. ДПС чрезнеофициалния лидер Пеевски се присламчи към сглобката ПП-ББ. В крайна сметка държащият се като хулиган Киро м.г. подписа намаление на производството на ТЕЦ-овете с 40% до 2025 г., ББ в новата сглобка се съгласи, ДПС също се съгласи и енергетиците стачкуват.
256
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Всички след перестройката все за енергетиката се ловят и природните източниците за нея и нищо,все едни същи въпроси поставят за горивата от въглища,нефтопродукти,газ,сега вече изкопаеми източници единствено ново,то и урана е изкопаем,не е известно да е възобновяем,че от слънцето и вятъра вълните не са възобновяеми природно и изкуствено дори,щото няма устроена система,че да ги възобновява за използване,а единствено водата,вълните използвани като възобновяеми и преместването й във водохранилището.
255
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
АЕЦ Белене няма да бъде построена никога. От АЕЦ Козлодуй останаха само два блока. Ще затворите ТЕЦ-овете. За какво развитие говорите?