ЕС дава 75 млн. евро хуманитарна помощ за Газа

Урсула фон дер Лайен: Невинните цивилни заслужават подкрепа
77
ЕС дава 75 млн. евро хуманитарна помощ за Газа
Снимка: БГНЕС

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви, че ЕС утроява хуманитарната помощ до 75 милиона евро за Ивицата Газа, която е изправена пред ответна бомбардировка от Израел заради смъртоносната атака на „Хамас”.

Израел предупреди 1,1 милиона души да се евакуират от северната част на Газа преди очакваната широкомащабна сухопътна офанзива срещу „Хамас”, седмица след като ислямистката групировка предприе най-смъртоносната атака в историята на Израел.

„Ще продължим тясното си сътрудничество с ООН и нейните агенции, за да гарантираме, че тази помощ ще достигне до нуждаещите се в Ивицата Газа“, каза Фон дер Лайен в изявление след разговор с генералния секретар на ООН Антонио Гутериш, предаде БГНЕС.

По-рано организацията на обединените нации отправи спешен призив за 294 милиона долара за справяне с най-спешните нужди в Газа и окупирания Западен бряг поради скорошните боеве.

„Комисията подкрепя правото на Израел да се защитава срещу терористите от „Хамас” при пълно зачитане на международното хуманитарно право. Ние работим усилено, за да гарантираме, че невинните цивилни в Газа получават подкрепа в този контекст“, добави тя.

Комисарят за управление на кризи Янез Ленарчич подчерта, че е от съществено значение да се осигури безопасен и неограничен достъп за хуманитарна помощ.

По-рано тази седмица ЕС обяви спешен преглед" на своята помощ за развитие за палестинците след офанзивата на „Хамас”.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още по темата: ЕКГазаИзраел
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Даже Урсула е наясно, че БСП и Левицата! ще спечелят местните избори у нас..
63
0
 
1
 
! Отговори
ФАЩ и ЕСССР преди 7 месеца
спонсорират и двете страни във войната,докато развяват знамето на прайда с измислени трансатлантически ценности (каквото и да значи това) и защитават "демокрацията"... Само наивници може да вярват на цирковете, които се разиграват пред очите им!Ето и един малък жокер :"СЗО се включва с хуманитарна помощ..." СлучаЕност?!?!? М?
62
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Тая марионетка на Хазарските Роми е отвратителна
61
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Пазете си жените, в ЕС ислямизацията протича през жените.Турски сериали, исляма била мирна религия, богатия арабин и тн.Реалността е потресаваща, Париж вече е борса за жени на арабските шейхове....Ежедневно се колят свещеници и учители, горят се и черкви.100% подкрепа за Израел.Сами сме вече.Чумата иде.
60
0
 
4
 
! Отговори
Ехоо преди 7 месеца
Натиснахте Путин в Украйна,но той ви го връща тъпкано в Израел!
59
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
КОЛКО ВЕЛИКОДУШНО И ЛИЦЕМЕРНО!!...
58
1
 
3
 
! Отговори
Зельоньй др0гар : преди 7 месеца
А за мене?!? Само колумбийска пудра захар за нослето... Не е демократично!!!
57
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
По-добре направо ги въоражавайте, ще е по-евтино и за ЕС и за арабите. Иначе така някой оръжейни посредници ще се облажат от парите на ЕС.
56
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Тоест давате ги на Иран, за въоражение на Хамас....
55
1
 
12
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 7 месеца
Тази помощ е вулгарна - до началото на Войната в Израел , ЕС даваше близо 700 милиона Евро годишна помощ на Хамас - не се шегувам , проверете . Трябва ЕС да спре всички помощи за Терористични Организации , дори днес има банкови преводи от ЕС за Хизбула . Идеята на ЕС е за подкрепа на Терористи за да не закачат ЕС с бомби , но аз не съм съгласен да ми взимат част от заплата за Терористи , ако трябва ще се бием .
54
3
 
4
 
! Отговори
РУСИЯ НЕ Е ВОДАЧ преди 7 месеца
Тя е дребен играч, стремящ се към военни постижения....
53
2
 
10
 
! Отговори
ДО 50 преди 7 месеца
ЕС дава и на България.....но ние не можем да ги усвоим....щото не мойм са разбра....
52
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Против съм. Да им дават всички там в близкия изток ,които им се пишат големи приятели . Защо все лошия ЕС и САЩ ще помагат на всички. Да даде русия нали иска да е новия световен водач ? Водач ,без пари? Водач ,без топпкки? Може да водите само маймуните в далечния север нищо повече...
51
4
 
5
 
! Отговори
До 52 ТОЧНО Е преди 7 месеца
Че ХАМАС НАПАДНА ИЗРАЕЛ..преди седмица, изби мирни жители и деца.......ДРУГОТО е демагогия на комуноидите....
50
1
 
6
 
! Отговори
мак преди 7 месеца
Човешко е да се помага, но откъде вадят тези кинти, загадка. Охарчиха се за украйна, сега за газа, утре пак някой ще има нужда, и накрая цял бюджет на ес ще отиде за помощи, а фонсмешна ще отнема на страни членки за измислени неуредици. Да не говорим за "задължение" да приема гости.
49
0
 
8
 
! Отговори
Българщина преди 7 месеца
Европа продължава с лигавия и полит-коректен тон, вместо да нарече събитията с точните им имена - Сковани от страх в големите европейски градове, след открита подкрепа на местни ислямисти-симпатизанти на клането на невинни евреи в Израел.Аз знам на чия страна съм, желателно е и Европа да го покаже.
48
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Стига сте давали. Време е да взимате. Ако не бяхте толкова дащни последните 2 години за страни извън блока ЕС нямаше да е западаща организация. За времето след Тачър Англия направи точно 1 разумен ход в политиката, а именно да напусне този опорочен умиращ съюз. Спасиха се докато е време. За съжаление нашите политици си харесват юздите и капаците на очите и продължават по пътя на падението към което Урсула ги дърпа.
47
2
 
13
 
! Отговори
Демограф преди 7 месеца
Защо тази мисирка дава толкова милиони за арабските *** , а на българските бедняци - една гола миризлива п..ка ?
46
4
 
6
 
! Отговори
Ха ха преди 7 месеца
Тия додаха десетки милиарди за оръжия на укрофашистите, за Газа некви милиончета, че да имат какво да ядат, може и за лекарства да останат.
45
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Е само толкова ли, на фашистите снесоха милиарди безотчетна пара. От Газа не остана нищо, милиарди ще са нужди, много милиарди.