Лихви, безработица: Великобритания вероятно вече е в рецесия

Bank of England миналата седмица оцени 50% шанс за рецесия в своя период
Обновена: 6 ное 2023 15:35 | 6 ное 2023 15:30, Анисия Иванова
50
Лихви, безработица: Великобритания вероятно вече е в рецесия
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Великобритания вероятно вече е в рецесия, след като растящите лихвени проценти и растящата безработица направиха домакинствата по-предпазливи по отношение на разходите, според анализ на Bloomberg Economics.

BE изчислява, че има 52% шанс за лека рецесия през втората половина на тази година, както се определя от две последователни тримесечия на свиване. Анализът беше публикуван в понеделник преди официалните данни за брутния вътрешен продукт в петък.

Рецесията би била главоболие за премиера Риши Сунак, който трябва да участва в избори догодина. Рецесията може да увеличи шансовете Bank of England да се насочи към намаляване на лихвените проценти, особено ако инфлацията е спаднала рязко.

„Това ще бъде близка разлика между стагнация и леко свиване, но шансовете са незначителни в полза на последното“, пише Дан Хенсън, анализатор в Bloomberg Economics, в бележка, публикувана в понеделник. „Рисковете са, че спадът в производството е малко по-рязък, отколкото сме отбелязали преди."

Икономисти прогнозираха, че БВП е спаднал с 0,1% през трите месеца до септември, сочи проучване на Bloomberg от петък следобед. BOE очаква безработицата, която сега е 4,3%, да нарасне до 5,1% до 2026 г.

„С разхлабването на пазара на труда потребителите може да се чувстват по-предпазливи относно разходите“, каза Хенсън. „Това е така, въпреки че реалните им доходи продължават да растат през зимата. Данните за парите и кредитите през септември от BOE сочат, че домакинствата спестяват повече, отколкото са правили в близкото минало."

Хенсън се присъединява към шепа прогнозисти, очакващи рецесия в Обединеното кралство. Проучванията показват спад в производството през втората половина на годината и рязък спад на свободните работни места.

Моделът на Bloomberg Economics, който вече има лека рецесия в своите прогнози, предполага 70% вероятност за свиване през третото тримесечие след спад от 0,6% на БВП през юли и само частично възстановяване през август. Bank of England миналата седмица оцени 50% шанс за рецесия в своя прогнозиран период.

Хансън каза, че прогнозата се основава на „модел, който използва високочестотни данни и исторически опит, за да улови разпределението на рисковете около краткосрочната перспектива за растеж“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Слабо се интересувам от този мухлясъл остров. Живях близо 20 години и от 2016 Брекзит само плюят по Европа не по Източна Европа а цялата и дори тези които не са в ЕС. Писна ми от тези мрънкашти и въздишащи по стари ларви островитяни. Щяли да изпревярят ЕС по търговска дейност. Чакам. Да си сърбат попарата.
39
0
 
5
 
! Отговори
сър Джон преди 6 месеца
Рецесия щяло да има ... ама в края на годината... А какво стана с рецесията предсказана за началото на годината? Отложи ли се ? Ами нали нямаше шофьори ? А крахът на паунда? Някаква разлика в курса на паунда виждате ли ? А нали нямало да оцелее без Европейския пазар? Празни магазини щяло да има.... Все мокри сънища на изритани от Англия български мързеливи общи работници. Ахахаха. Дори и в " рецесия" тук е хиляди пъти по-добре от "Швейцарията" на Балканите. ФАКТ.
38
1
 
1
 
! Отговори
Alex преди 6 месеца
Те вече са в рецесия! Мръсните ПОЛЯЦИ ги докараха до там! Ако видиш поляк и змия, убий първо поляка, змията не е опасна! Знам го от личен опит!
37
0
 
1
 
! Отговори
Истината преди 6 месеца
Няма рецесия ами дерат имигрантите яко барабар с посолствата!
36
1
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 6 месеца
Кой нормален човек се интересува от Острова? Когато Лондон потъне под 10 метра окенаска вода, България ще обяви официален празник.
35
1
 
1
 
! Отговори
Libre. Comme. Air преди 6 месеца
Някои. Много. Плачат. За. Британската. Икономика. Но. Не. Виждат. Ме. Икономика в. България. Няма...
34
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До 30. Рускоговорящите в България са украинци.
33
7
 
6
 
! Отговори
Животновъд преди 6 месеца
По-добре здрав и богат на Запад, нежели беден и болен - на Изток.
32
0
 
2
 
! Отговори
Конспиратор преди 6 месеца
До какви евреи - Естествено, че е така. Некадърниците, лентяите и незнаещите как да се оправят винаги търсят под вола, теле.
31
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Русия няма нужда от чужденци да и работят. Запада има нужда от чужденци. Затова отиват на Запад.
30
7
 
6
 
! Отговори
До 27 преди 6 месеца
Ами аз поживявам на острова от 15 години и ти казвам,че говориш небавилици
29
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Де го чукаш, де се пука.
28
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Най якото обаче за бекзит хейтърите е че след Брекзит стандарта на живот във ВБ е по висок от преди в ЕС
27
11
 
11
 
! Отговори
До 8 преди 6 месеца
Внася Русия работа ръка, защото масово украинците избиват руски войници на фронта. Не броим и тези руснаци, които избягаха зад граница . Само се заслушай по улиците и моловете в България- предимно руско говорящи се срещат . По целия свят има по- вече руснаци отколкото в Русия. И кой да им произвежда бомбите - северно- корейците .
26
14
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До 21 за съжаление съм живял в Англия и категорично мога да кажа, че ЮК в сравнение в България направо е в третия свят в страшно много аспекти.
25
2
 
18
 
! Отговори
какви евреи преди 6 месеца
До АнонименИзсмукаха ви живота онези крадци в България станали милионери на ваш гъб. Трябва да сте слепи и глупави да не разберете, че всичко в държавата е разграбено; мини, земя, подземни богатства, че и пасбищата. Богатеят и провалят България.
24
14
 
15
 
! Отговори
пишете незнаете преди 6 месеца
До Анонимен Хората във Великобритания получиха сега по 500 паунда помощ на човек за живеене с по-ниски доходи и по 300 паунда на тримесечие за енергия. На вас колко ще ви дадат в България. Работа има колкото искаш, ако ти се работи с издръжка от държавата.
23
6
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Не плачете за Великобритания и не пишете фалшиви статии за отвличане на вниманието от българската мафия. Народа излиза, работи, пътува и вижда разликите в цените и в стандартите. Нито по стандарт, нито по заплати, нито по закон и ред може да се сравнява UK с тукашната 1 ***.
22
9
 
16
 
! Отговори
До 3 преди 6 месеца
Ско Русия е държаеа от третият свят Бг отдавна е в отвъдното мортус препаратус
21
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Бегаха от ЕС паре нема за тех да искат от краля и колониите