Приемането на еврото качило инфлацията в Хърватия само с 0,2%

Смяната на валутата не се отразила на потребителската кошница
84
Приемането на еврото качило инфлацията в Хърватия само с 0,2%
Снимка: Pixabay

Инфлационният ефект от приемането на еврото в Хърватия е бил повишение с 0,2 процентни пункта. Паралелни изчисления на Хърватската централна банка са показвали 0,4 процентни пункта инфлационен ефект, но реално е бил двойно по-нисък, съобщи гуверньорът Борис Вуйчич пред български депутати в Народното събрание. Той участва в извънредно заседание на Комисията по въпросите на Европейския съюз, Шенгенското пространство и еврозоната, където представя опита на Хърватия за приемане на общата европейска валута, предаде БТА.

Вуйчич посочи, че спекулациите с високите цени, свързани с присъединяването към еврозоната, идват от т.нар. "възприятие за инфлацията", което произлиза от новините и отразяването на цените по отделни стоки, но статистическото измерване на отражението върху цялата потребителска кошница идва по-късно и показва по-ниска инфлация.

"Информационната ни кампания подкани гражданите да обменят своите куни в евро още преди да влезем в еврозоната. И постигнахме 60 на сто изкупуване още преди 1 януари 2023 г.", посочи Борис Вуйчич.

Той изброи различните етапи на подготовка, предприети преди въвеждане на еврото.

Сред тях попадат мерките за информиране и защита на потребителите, правна хармонизация, техническа подготовка, за да могат касовите апарати и пос терминалите да заработят в новия режим, подготовка на правителствения сектор.

Като значима стъпка Вуйчич посочи изграждането на нов модерен трезор, достатъчно голям, за да побере изтеглените от обращение куни. Такъв не е имало и е бил необходим нов. Той е построен от армията във военна база и е отдаден под наем на Хърватската народна банка.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още по темата: Хърватияевроинфлация
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Някой българин да се съмнява, че при нас няма да имиа жестока инфлация и спекулации заради еврото?Че то и сега цените са ни по-високи от на запад, за какво говорим.А банките? Тях да не ги споменяваме, защото половината инфлация е заради тях!
72
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
И с колко хървати е комуникирал журналеста фантаст?..С николко. Сега да му обесня по простичко цени на стоки и услуги ГерманияАвстрияСловенияХърватия-1.13.1.1 Заплати база 2000 .3000.1500 .1500
71
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
България е страната на чудесата и хич да не ни забълбукват с врели не кипели. Всички се сещаме какъв ад ще настане за 95% от хората. Как да вярваш на управляващите, като цялата държава е в хаос и никоя институция не работи. Единствено ще бъдат доволни тези които 35 г. крадяха изпраха си имиджа и ще се правят на супер бизнесмени и мениджъри. Не ви вярваме, за народа ще е катастрофа.
70
0
 
2
 
! Отговори
gaga преди 2 месеца
Priemete evroto ste yadete burgaskia spek da znaete,nrochno vi budalkat.Zasto sweden,denmark,polen,hungary,romenie,chehie ne stat evroto sigurno sa po glupavi ot ganchovtsite.
69
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен к.68 Не давайте като пример Хърватия. Тук е България с Киро, Кокорчо, Пеевски, А реда си чакат изпразнилия си чекмеджето на нощното шкафче на банкноти по 500 евро и златни слитъци Б.Борисов, Сачева, Петкова, Д.Добрев и др.Така че времето на голямото грабене е близо и Кокорчо ще гледа да напълни бюджета, а с всички други управляващи независимо от партия и цвят - джобовете си. Пак изтеглихме късата клечка с тези управляващи,дето сами си ги избрахме, та дори и К.Нинова,Р.Овч. и Р.Гечев
68
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
У харватите преди да влезат в еврото,заплати и пенсии бяха 2 и полувина по големи от България ,смятайте колко че бъде инфлацията ,а ПП която купи горива от Русия за 5 милиарда ,от марта че ни го продават двоно
67
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Имам един политически некоректен въпрос - ако еврото беше такава хубавиня защо най-богатите страни в Европа не искат да чуят за евро!?
66
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Нали! Тук цената жилищата сигурно ще догони Лондон и Париж, а даже още не сме влезли....
65
0
 
15
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 2 месеца
Това е поръчкова статия. Лъжа и измама по тази грешна земя царуват...
64
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Абе ей.....МНОо ПО-здрави от Тръмп !
63
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен--62 НЕЩО не сте в час !На времето Германия като мина към еврото , то 1 евро не беше 1 марка , а 1 евро стана на 1.27 МАРКИ !Има други определящи ФАКТОРИ , за преминаването на валутата на определена държава към евро . То се влиза с 1 евро = 1.9565 лева , но с колко СЕ ИЗЛИЗА !Има опасност 1 евро = 5-8 ЛЕВА !Ако бе лесно , то много ОТДАВАНА ДА СМЕ МИНАЛИ КЪМ ЕВРОТО !
62
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
''Само'' !Е само , само , о на ВСИЧКИ продукти , горива и тЪ.нЪ. . Ами математиката , , ВСИЧКО ПО 0.2% = 20% .
61
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Инфлация няма да има. Което е било 1 лев, ще стане 1 евро. От 1 пак 1. Само заплатите ще ги преизчислят 2:1 и заплата от 1000 лева, ще стане 500 евро.
60
0
 
17
 
! Отговори
Кокорчо преди 2 месеца
Нали ще откраднем парите гаранция за борда, които сега не може да бараме 15 милиарда, раята не ни интересува. Даже изнасмя инсулина, бая горница правим и от там. Осторвите вече ги капарирахме. Слва Украине!
59
1
 
11
 
! Отговори
Ано преди 2 месеца
Тия 0.2 % са платена реклама подсказана от кокорчо също като 0,3 % измислени от него. Според НСИ е 9%.
58
10
 
10
 
! Отговори
Регулатори няма преди 2 месеца
За да няма своеволия с цените трябват работещи регулатори, каквито в България не е имало никога и няма. За година как ще накарат тези хрантутници да работят, не знам и не си представям. Иначе еврото трябва да го приемем. Лев и без това с независима парична политика на БНБ няма от години. А мрънкачи, като долните, които сега ще наслагат минуси, има и в другите държави. Ако можеш единствено да киснеш в руските пропагандни сайтове и канали и те мързи да научиш нещо, винаги и всичко ще ти е скъпо.
57
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Бг няма полза от евро и $. Това се видя от валутния аборт. Всичко поскъпна и се обезлюди за 20 г.
56
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен В евро и $ губиш защото те се обецениха в злато нефт имоти. Но я опитай да купиш злато нефт имоти. Не може защото и евро и $ се обесцениха така еврозоната е лъжа.
55
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
В България инфлацията заради преминаването към еврото едва му ще е под 20%. На много стоки цените ще се преобразуват в евро 1:1. Цената била 10 лева, новата цена ще е 10 евро.
54
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен Цените в бг зависат от ЕС и еврото. За никой не е тайна че бг закри заводите си 90те за да почне да внаса и сега чака сичко е от внос. Дори и тока ако спре АЕЦ или няма нов АЕЦ. Спре ли вноса, бг ще гладува.