Милиони гледат нелегално спортни събития, ние сме начело сред пиратите

България начело при онлайн пиратството в тази област
12 юни 2024 20:00, Стела Стоянова
77
Милиони гледат нелегално спортни събития, ние сме начело сред пиратите
Снимка БГНЕС, архив

Тази година Европа е епицентърът на спортните събития. Светът се подготвя да гледа отбелязването на зрелищни голове по време на Европейското първенство по футбол 2024 г. (UEFA EURO 2024), фотофиниши на колоездачната обиколка на Франция (Тур дьо Франс) и мигове, които носят златни медали на Олимпийските и Параолимпийските игри в Париж.

Но докато голяма част от европейците се подготвят да гледат най-големите спортни събития, милиони от тях може да го правят нелегално. Според проучване на EUIPO относно възприемането, осведомеността и поведението на гражданите на ЕС, 12% от тях са осъществили достъп или са стриймвали съдържание от незаконни източници, за да гледат спортни събития. Когато става въпрос за младежи на възраст 15 - 24 години, повече от една четвърт (27%) признават, че използват незаконни онлайн канали, за да гледат спортни състезания.

„Докато се наслаждаваме на вълнението от състезанията това лято, честната игра е изключително важна — както за играчите на терена, така и за зрителите у дома. Правата върху интелектуалната собственост, които стоят зад тези събития, защитават и подобряват преживяванията ни като фенове, подкрепят нашите спортисти и вдъхновяват бъдещите европейски и световни шампиони. Като гледаме официални предавания и купуваме лицензирани продукти, ние гарантираме, че любимите ни спортове ще продължат да процъфтяват поколения наред“, заяви изпълнителният директор на EUIPO Жуау Неграу.

Големи събития, голяма възможност за измами

Освен правата за излъчване, свързани с големи спортни събития, интелектуалната собственост (ИС) е навсякъде: от емблематичните олимпийски кръгове и имената и образите на най-добрите спортисти до спортната екипировка на състезателите и официалните талисмани и сувенири на събитията.

Но там, където има пари и милиони зрители и потребители, съществува и възможност за измамниците да се възползват. Незаконното излъчване онлайн засяга всички видове съдържание - включително спортни събития - и EUIPO изчислява, че пиратството във всички медии генерира незаконни приходи в размер на 1 милиард евро годишно.

Проблемът с пиратството на събития на живо е особено ключов за финансирането на спорта. Приходите, генерирани от правата върху интелектуалната собственост, се преразпределят между спортното движение и спортистите на базата на солидарността:

„Ако феновете гледат спортни събития на живо чрез незаконни стриймове, целият солидарен модел на финансиране на олимпийското движение е застрашен. Медийните права ще загубят своята стойност, а носителите им ще спрат да ги придобиват, което ще има огромни последици за модела на солидарно финансиране на цялото олимпийско движение“, отбеляза Ема Терхо, председател на Комисията на спортистите на Международния олимпийски комитет по време на конференцията на EUIPO за борба с онлайн пиратството на спортни и други събития на живо през октомври 2023 г.

Според EUIPO освен спортните предавания секторът на спортното оборудване в ЕС страда от загуба на продажби в размер на 850 милиона евро годишно. Това число не включва спортни дрехи, като фалшиви футболни тениски и спортни обувки, които представляват значителна част от оценените на общо 12 милиарда евро фалшификати на облекла в Европа годишно.

Почти половината от младежите стриймват нелегално спортни предавания

Проучването на EUIPO за възприемането на ИС разкри важни тенденции в Европейския съюз, свързани с онлайн пиратството на спортни събития на живо - 12% от цялото население е осъществило достъп или е стриймвало съдържание от незаконни онлайн източници, за да гледа спортни събития.

България е държавата в ЕС, в която тази практика е най-разпространена, като 21% от общия брой респонденти признават, че са използвали незаконни онлайн източници, за да гледат спортни събития. Следват Гърция (20%), Ирландия (19%), Испания (19%) и Люксембург (18%).

Според проучването по-младите граждани на възраст 15 - 24 години съобщават за незаконен достъп до спортни събития онлайн два пъти по-често, отколкото останалите възрастови групи. Българските младежи са най-склонни да потребяват незаконно стриймване на спортни предавания - 47%, което е доста над средното за ЕС равнище от 27%. Следват ги младежите от Испания (42%) и Гърция (42%), Словения (39%) и Ирландия (34%).

Според проучването на EUIPO относно нарушенията на авторски права в онлайн пространството стриймингът е най-популярният метод за достъп до незаконно телевизионно съдържание - 58% от пиратството в ЕС се осъществява чрез стрийминг, а 32% - чрез изтегляне.

Фалшиви спортни стоки - проблем за 850 млн. евро

Според информационното табло на EUIPO за интелектуалната собственост и младежта средно 10% от младежите в ЕС на възраст 15 - 24 години признават, че умишлено са купували фалшива спортна екипировка, като това е най-често срещано сред гръцките младежи - правили са го 18% от тях. От друга страна, 7% от младите европейски потребители са купили фалшифицирани стоки по случайност.

Въздействието на тези продажби на фалшифицирани стоки в ЕС е значително. Според изчисленията на EUIPO те водят до обща загуба в размер на 851 милиона евро годишно, които се равняват на 11% от общите продажби в сектора. Франция, Австрия и Нидерландия търпят най-големи парични загуби, всяка от които възлиза на стотици милиони евро. От гледна точка на пропорционалното въздействие най-потърпевши са Румъния, Литва и Унгария, където фалшифицираната спортна екипировка представлява до 20% от общия обем на загубата от продажби във всяка от тези държави.

Фалшифицирането има сериозни икономически и социални последици. Както е видно от друго скорошно проучване на EUIPO относно икономическото въздействие на фалшифицирането в секторите на облеклото, козметичните продукти и играчките в ЕС, освен от загубата на приходи и ликвидирането на работни места, дружествата страдат и от увредена репутация на марката поради по-ниското качество на копията. Европейските икономики констатират все по-нарастващ скептицизъм по отношение на стабилността на инвестициите в иновации - сериозна заплаха за продължаващото развитие на здравословна икономика.

Фалшивите стоки също така представляват сериозен риск за здравето на потребителите и не отговарят на европейските стандарти за здраве, безопасност и опазване на околната среда. Както е посочено в проучването на EUIPO и ОИСР относно опасните стоки, фалшифицираното спортно оборудване може да се окаже ненадеждно в критични моменти и също така да съдържа токсични или опасни съставки.

Борба с пиратството, свързано със събития на живо

Разпространителите на пиратско съдържание при събития на живо разполагат с няколко метода за предлагане на неразрешено съдържание онлайн, включително незаконни абонаментни услуги и отворени интернет потоци, захранвани от приходи от реклама. Тези оператори прилагат сложни техники, за да заобиколят възможността да бъдат открити, като често използват законни услуги за разпространение на съдържание. Дори в случаите на събития, излъчвани по безплатни канали, като Олимпийските игри или финалните кръгове на първенствата на UEFA, онлайн пиратството продължава...

В целия ЕС държавите и засегнатите страни се борят с пиратството на събития на живо, като разчитат на разпоредби и технологии за блокиране на незаконни онлайн услуги. Европейската комисия прие две препоръки: една за борба с онлайн пиратството на спортни и други събития на живо, с която се създаде мрежа от специализирани национални административни органи, и друга за борба с фалшифицирането чрез засилено правоприлагане и повишаване на осведомеността, за които EUIPO допринася чрез усилия за разпространение, изпълнение и мониторинг.

Освен това усилията за борба с пиратството включват осведоменост, така че потребителите да могат да намерят законно цифрово съдържание. Сайтът на EUIPO Agorateka е инструмент, който помага на зрителите да идентифицират законните предложения за онлайн съдържание, включително спортни събития.

Премахване на фалшиви спортни стоки

В рамките на операция „Фалшива звезда“ — инициатива, насочена срещу фалшифицирани стоки, нарушаващи правата на известни марки, полицейските органи в цяла Европа откриха и конфискуваха 8 милиона фалшифицирани луксозни и спортни стоки, което е повече от половината от 14-те милиона фалшифицирани артикула, конфискувани през 2023 г. Фалшифицираните спортни стоки включват фалшиви текстилни изделия, обувки, етикети, кожени изделия и аксесоари за облекла, включително спортни обувки и облекла, чиято стойност на дребно се оценява на 120 милиона евро. В резултат на операцията са арестувани 264 души, свързани с фалшификатите.

По време на операцията са открити 552 611 броя обувки, 1 140 343 броя спортни облекла и 5 497 460 фалшиви етикета с лога. Изземванията потвърждават, че много от крайните фалшиви стоки са завършени в Европа, където фалшифицираните лога се поставят върху продукти без етикет. При разобличаването на групи за фалшифициране операцията разкри и други тежки престъпления, като организирана престъпност, контрабанда, измами и пране на пари.

Операция „Фалшива звезда“ се ръководи от Испания (Policía Nacional) съвместно с Гърция (Гръцката полиция) под координацията на Европол и заедно с активното участие на агенции и органи от 18 държави.

Какво е EUIPO

EUIPO е една от най-големите децентрализирани агенции на Европейския съюз със седалище в Аликанте, Испания. Службата на ЕС за интелектуална собственост, която през 2024 г. ще отбележи своята 30-а годишнина, управлява регистрацията на марки на ЕС от 1994 г. и на дизайни от 2003 г., като и двете права на интелектуална собственост обхващат 27-те държави — членки на Европейския съюз. През 2023 г. към портфолиото на агенцията беше добавено още едно право на интелектуална собственост — занаятчийски и промишлени географски означения. EUIPO също така осъществява дейности за сътрудничество на равнището на ЕС и на международно равнище с цел създаване на равнопоставени условия на конкуренция в сферата на интелектуалната собственост и е домакин на Европейската обсерватория за нарушения на правата върху интелектуалната собственост. / БГНЕС
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
0
 
3
 
! Отговори
Кире преди 1 месец
Да обобщим-ако голяма марка ти продава китайско карго за 200лв тениската е ОК, но ако си я поръчаш директно от китайския сайт за 5лв. не е! Защо? Защото няма да дадат на Мбапе 20 милиона. Е и? Мислех че спорта е за спортуване:) Това е същото като пенсионната система- ако държавата ти казва наливай ти сега , а тия след тебе (които ги няма, но...) ще наливат за тебе, може, ако ти си направиш същата пирамида обаче не може!
64
2
 
4
 
! Отговори
Абе Мисирките преди 1 месец
не сте ли се замислили че ако българите не се разсейват по този начин ще се замислят за политически теми и тогава и ще се зачудят: "ЗАЩО НЯМАМЕ ЗАКОН против ЧУЖДЕСТРАННИТЕ АГЕНТИ?"
63
0
 
2
 
! Отговори
Има преди 1 месец
един неуморен който само обяснява какви бачкотещи бачкери били склададжиите. В началото мислех, че е защото спят с жена му. Сега вече знам, че е защото не искат да спят с него.
62
0
 
13
 
! Отговори
хаха преди 1 месец
люксембург са 10 пъти по богати от нас и само 4% по малко гледат онлайн. богати ама не и будалли. Спортистите не са тези които обират лъвския пай. Примерни уимбълдън печели100 милиона. Наградния фонд е не повече от 10. Кой *** всяка година 90 без да тича по корта? Че и малко им били! Наглллии!!! Без цялата техника (ел.ток, сателити безжични връзки и много други) щяха да изкарат не повече от 100 хил. Те плащат ли на хората предимно физици всяка година да ползват тези открития?
61
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Според действащото законодателство дефиницията "гледам" е доста различна от "продавам" и следователно статията ви е лъжлива и подвеждаща. Като пример мога да елементарното ютубе.. изкарвате ни пирати, че гледаме клипове там ли? или стрийминг от ютубе също е пиратство? защото гледах един концерт на живо скоро... и ??? Чешете се? Ако гледам как сина ми рита топка с приятели на кого да плащам авторски права? Излагате се. Ако на приятел дам БИБЛИЯТА да прочете? да търся БОГ да му платя авторски?
60
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ми аз и Ергенът го изтеглям, изтеглям и Денсинг старс, изтеглям и Игри на волята...не ми се гледат глупави реклами през 10 минути :))) Да дам 10 кинта за да гледам глупав филм на кино, е все едно да призная, че съм станал идиократ :)) Навремето Холивуд правеше стойностни филми с замисъл, сега е само бездарни чер нилки, които незнайно защо ги изтипосват толкова, че даже непременно требва бял с черна или обратното да се налага :))) Преди черния умираше първи във филмите :))
59
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Долу всички отбори.
58
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А толкова ли е трудно да продадат правата например на Амазон прайм и от там да се гледат тези спротни събития в цял свят.
57
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Радослав Ако гледам само 1 мач за 10 г. трябва да платя 10 бона такси.
56
0
 
17
 
! Отговори
Радослав преди 1 месец
Те изборите фалшиви и ги изпиратстваха, те за спорта се разтревожили. Хахах
55
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Бачкьор съм. Склададжия. Панелкаджия. Не ценя чуждият труд и няма да дам нито една стотинка на ритача на мач! Такова ми е мисленето и няма да го променя, Сър.
54
0
 
12
 
! Отговори
цццц преди 1 месец
успех със спирането :D тези които стриймват използват фалшиви ip и mac адреси
53
9
 
12
 
! Отговори
do 51 преди 1 месец
Днес в Казан НЕ е стартирало НИЩО и никакви игри на БРИКС. Спортистите от БРИКС, без тези на голташка Русия, се готвят за Олимпиядата в Париж. В Казан стартира масово увеличение на заплатите в консервената фабрика, която носи 90% от БВП на града. Средната става от 190 на 192$ бруто!
52
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен Разпостранението не е възможно да се спре. Технологиите са по-напред от законите. Ние с тебе се уговаряме и си споделяме файловете и няма как да ни спрат.
51
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
БРАВО! Федерациите на всички спортова толкова алчни станаха че не заслужават никой да им плаща за нищо. Аз не гледам спортни събития, но ме радва факта че тези сатани губят.
50
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Днес в Казань, РФ стартираха международните спортни игри на БРИКС. Участват повече от 4700 спортисти от над 60 държави.
49
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кръстан Паралийчев Паралийчин от Село Несла! Бруалната звезда на село Габер! Можете да гледате на живо в кръчмата на Васко всяка вечер! Гарантирано шоу за малки и големи!
48
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Спортовете трябва са БЕЗПЛАТНИ за всички да гледат. Предостатъчно пари се вадят от реклами, а вече всичко принадлежи на шепа компании така или иначе.
47
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен Сърбия имат 20 платени канала Спорт клуб тн
46
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кой нормален плаща за такова нещо, реално ако ми искат пари няма и да го гледам не им ли стигат рекламите, тук плащаш са Диема цената на пакета се утрои и реклами връткат он топ!