Проф. Ана Кочева пред Dnes.bg: РСМ да знае, че говорейки с България, говорят с ЕС

В РСМ може би има сили, които не искат членство в Европейския съюз
Обновена: 5 юли 2024 16:36 | 5 юли 2024 16:13, Стела Стоянова
64
Проф. Ана Кочева пред Dnes.bg: РСМ да знае, че говорейки с България, говорят с ЕС
Снимка БГНЕС, архив
Dnes.bg разговаря с проф. Ана Кочева за последните проблеми с РСМ. Тя е българска езиковедка – диалектоложка, с интереси в областта на социолингвистиката и историята на българския език. Ръководи Секцията по българска диалектология и лингвистична география в Института за български език при БАН. Заместник-председател на Македонския научен институт.

Напоследък РСМ, след смяната на кабинета, рязко смени политиката спрямо България. Как бихте коментирали това?

Аз никак не съм изненадана от това, което се случва, защото всичко изговорено през последните седмици не е в дисонанс с опорките от времето на предизборната кампания. По време на цялата кампания, което също не беше изненадващо, антибългарският тон се изостри. Нека да не забравяме, че новоизбраният президент на РСМ Гордана Силяновска не изрече цялото име на РСМ по време на своята клетва, за което получи жълт картон от много страни. Ето защо Мицкоски по време на своята клетва реагира малко по-различно, изрече въпросното уставно име, но направи уговорката, че това име е срамно и той ще направи всичко, за да предоговори вече съществуващите договори. Нещо, което е пълен нонсенс. Но това, което може да направи Мицкоски, е да върне РСМ там, където я остави Никола Груевски. Тоест в един неблагоприятен съседски климат и с България, и с Гърция, и все още непреговаряща с ЕС. Не че в момента преговорите технически са започнали, но има договорна рамка, която е съгласувана със самата РСМ и приета.

Естествено, за да започнат преговорите, трябва да се изпълнят определени изисквания, което също не е огромна драма. Скопие трябва да изпълни условия за определени проблеми, които ЕС е констатирал. Крайно време е Скопие да започне да се държи с България като с част от ЕС, колкото и да не им е приятно.

А всъщност те как ни възприемат?

Аз бих диференцирала тяхното отношение, защото по един начин ни възприема официално Скопие, а по друг – обикновеният гражданин. И това ще го установи всеки, който скоро е бил там. По отношение на обикновените граждани - връзките са достатъчно добри, продължава интересът към получаване на български паспорти. Докато официално Скопие смята, че това е нещо напълно неприемливо, особено след като се разбра за пореден път, че висши техни държавници официално са се сдобили с българско гражданство. За тях това е някаква стигма, нещо, което не може да се случва и едва ли не то става бариера по отношение на партийната и държавна кариера.
Изговореното сега до голяма степен е в резултат на онова, което Мицкоски си постла по време на предизборната кампания. Аз не мога да го приема, но отчасти разбирам, че след всичко това, което се изрече по адрес на България по време на кампанията, сега няма как да се направи рязък завой. Ехото трябва да продължи да отзвучава в тази посока, независимо от факта, че краткият път на Република Северна Македония към Европейския съюз е свързан с добрия диалог с всеки – и с България, и с Гърция. Сърбия не я поставям в тази редица, защото там не просто има добри контакти, а отлични. Но нека да си зададем въпроса кой в крайна сметка е най-добрият гарант, най-добрият адвокат на РСМ за преговорите с ЕС. Това е България. Ако двустранните ни отношения вървят добре във всички посоки – ако се преодолее езика на омразата, нещо повече - поведението на омразата (да беше само език, с мед да го намажеш!). Там се случват отявлени антибългарски прояви, свързани с физическа саморазправа с хора, които са дръзнали да се самоопределят като българи. Понякога си мисля, че в Република Северна Македония има сили, които нямат никакъв интерес страната им действително да стане член на ЕС. Поведението на част от официалния елит на страната говори точно за това.

Тези дни се появи нещо много интересно – в „Слободен печат“ вечерта на 2 юли на официалната езикова норма на РСМ бе преведена една статия, която се е появила в гръцката преса, т.нар. гръчко тълкуване за тяхната норма, гласящо: „диалект на българския, кръстен от сърбите“. Може и да е случайно, а може и да не е, че гръцкото издание публикува подобна статия точно в деня, когато българският президент се намираше в Атина. Тук не искам да се фокусирам върху т.нар. езиков спор, не го казвам с тази цел. Но искам да покажа, че когато в Гърция решат да отговарят на Скопие, те активират абсолютно целия арсенал от възможни „оръжия“, така че ще проведат тази битка докрай. Тук бихме могли да вземем пример от нашите съседи на юг и да станем също толкова активни в отношението си към РСМ. Това е впрочем в техен интерес.

А защо не го правим, липсата на политическа стабилност и непрестанната смяна на хора, които вземат решения ли допринасят за това?

Политическата неустойчивост в България със сигурност оказва влияние върху това политиката по отношение на Скопие да бъде последователна. Но, независимо от всичко, ние все пак се намираме в благоприятната позиция да имаме една договорна рамка, която РСМ е подписала с ЕС и така нареченото френско предложение до голяма степен включва част от българската позиция. Не сме толкова активни в артикулирането на проблемите, които продължават да стоят в РСМ пред нашите партньори от ЕС. Но все пак нека да не забравяме, че имаше и евроизбори. И от момента, когато нашите депутати са се върнали в европарламента, се надявам, че ще се активизират и в това отношение. Както се казва в статията, която цитирах, на гърците им се струва, че новото ръководство на Скопие е решило да практикува политика на фанатизъм и е сигурно, че ако се продължи по този път, „хибридната държава“, цитирам дословно, няма да има голямо бъдеще.

Гърция все пак има правителство, което да провежда тази политика.

Ние отново не можем да конституираме правителство, за съжаление, но така или иначе има служебен кабинет. Служебният премиер е категоричен в българската позиция, тя не е по-различна от това, което е разписано в договора от 2017 година, чух и от президента същото, така че поне в това отношение, слава Богу, позицията ни е единна. По отношение на РСМ поведението на последните правителства, с едно изключение през 2021 година, е последователно и еднозначно, независимо от някои спорадични гласове, които артикулират и антибългарски позиции вътре в самата България.

А дали Брюксел разбира адекватно нашия спор със Северна Македония?

-    Факт е, че до голяма степен преговорната рамка бе приета, като са отчетени българските изисквания, говори, че Брюксел се съобразява с България като страна членка. Просто в РСМ трябва да  разберат, че, говорейки с България, те говорят с Европейския съюз.

Спорът, който бе езиков, вече на практика е геополитически.

Езиковият въпрос отново се активира, този път от страна на официална Атина. Нищо, което се появява в Гърция не е случайно, не можем да допуснем, че става дума за някаква импровизация. На мен ми се вижда много подходящо избран моментът. Гърция последователно е отстоявала в продължение на 27 години своя интерес и ще продължи да го прави. Редно е и ние да го направим, независимо от нашия огромен сантимент. Поне една трета от българите имаме свои роднини в РСМ, независимо от това те как се самоопределят. Тази страна е свързана с историята и езика ни, така че ние никога, независимо от рационалните аргументи за това, няма да загубим този емоционален сантимент. В крайна сметка няма нищо лошо в това; на Балканите всички по един или друг начин сме “роднини“ и тази родова свързаност би трябвало да се трансформира в модерна, икономическа, инфраструктурна и междусъседска свързаност.

А дали, именно понеже сме на Балканите, това може да стане?

Този въпрос е наистина реторичен.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още по темата: ЕСРСМпроф Ана Кочева
Още от ЕС
За ядреното възраждане в Европа липсват квалифицирани кадри
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
1
 
1
 
! Отговори
Българин преди 1 ден
Скопските сърбо-комунисти си въобразяват, че говорят не с европейските българи, а с Георги Димитров- оня кремълски терорист, който запали Райхстага. Докато те не се откажат да служат на Кремъл и Белград тия последни Титови ла..кей никога няма да бъдат част от ЕС.
53
2
 
1
 
! Отговори
Сата НАТО преди 5 дни
До До 50.... Нйойският договор. Прочети там какво пише. И не е Казандзакис, а Кафандарис. Той просто квитира задълженията на България към Гърция, произтекли от загубената война. Фактически България си е платила държавните задължения с изоставените имоти на избягалите от Гърция преселници, но това е друга тема. Факт е, че Българската държава по една или друга причина се е отказала официално да ръчка в Македония. Населението там отдавна е със смесен произход, четири поколения са югославяни.
52
1
 
2
 
! Отговори
До 46 преди 5 дни
Не е важно ,дали на маке елита му пука ,защото и да му пука ,важно е какво иска Вучич ,защото цялата мизерия около българите с свързано със сърбите..Не може да оставим българската история да продължава да се фалшифицира и настройват младите умишлено с омраза към българите и БГ.Че българите там не съществуват при положение,че над 1/3 от потомците им живеят в БГ ,много български учени писатели са с корени от МК ,но като македонски българи.Българску царе,Патриаршията в Охрид.Това е нашето минало
51
0
 
0
 
! Отговори
До 50 преди 5 дни
Какво глупости написа,какъв договор?Договор ,реално "Спогодба Моллов Казандзакис" има единствено между Царство България и Гърция от 1927 г одобрен от Обществото на народите.Според него българите от Егейска Македония и други области в рамките на Гърция се изселват в България ,а гърците от България в Гърция.Като Гърция се задължава да изплати обезщетение за българските имоти.Предишния догово (1924г.)свързан с правата на малцинствата в двете страни,също одобрен от ОН гърците не ратифицират и отпада
50
0
 
4
 
! Отговори
Сата НАТО преди 5 дни
Тези хора, които са останали в Македония, ако се чувстват Българи, могат да си правят клубове и да се САМООРГАНИЗИРАТ. Толкова. Защото отказът на Българската държава от исторически права през 1919 г е уникален в историята. Идват, взимат ти булката, ти си непособен да я защитиш, ПОДПИСВАШ СЪГЛАСИЕ, че се отказваш и си взимаш обратно годежния пръстен, откарват я с шамари... и ти се сещаш след амнайсе години да ходиш да и тропаш по вратата и да я наричаш к*рва... Това е нашата работа с Македония
49
1
 
5
 
! Отговори
Сата НАТО преди 5 дни
България се е отказала от Македония с договор, подписан от редовен български премиер, ратифициран от Народното събрание и парафиран от Царя. Осъществена е размяна на население. България няма право да се застъпва за някакво българско малцинство, защото тя си е прибрала това малцинство преди 100 години. Всичко, което е загубено в Македония си е чисто по вина на България, Българският народ и управниците му. Това не е обида, а най-обикновен исторически ФАКТ. В момента България търси под вола теле
48
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Г-жо Кочева,Вие,а и България като цяло,трябва да знаете,че в случая,когато РСМ говори,в действителност говорят САЩ,а всички знаем,че и България и ЕС,са просто едниПодлоги на САЩ.Така,че бъдете сигурни и Вие и българите,че ще стане,както нареди господарят САЩ!
47
7
 
8
 
! Отговори
Чубанов преди 1 седмица
Не спряхме да ядем л.й.а спрямо Македониа..Асимилацията на македонците в България не е завършена.Родовата памет е жива.Благодарим за Славянската писменост!
46
2
 
3
 
! Отговори
А преди 1 седмица
Кой ЕС? На изкукуригалите, като Бай
45
4
 
6
 
! Отговори
history преди 1 седмица
А, холан. Тая пурфесорка от псевдонауката се изказва гаче от извора говори. Макетата хич не им пука. Да правят каквото искат , ако са много ербап - турим им катанец на границата. Още не са в европската уния и като не ни харесват - що ние да им се подлагаме. Гювеч,гювеч ама ще дойде време барем да омият грънците...
44
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Нищо не се прави срещу репресиите,обиди,уволнения и мизерстване на македонски българи от властта. Участието е незначително защото няма ефект ,а политиката на макесръбския елит е геноцид на местно ниво за да ги откажат от произхода.Плещенето за български диктат е смешно,съществуването на българи е реално,както и да други по малки общности които не са вписани.Една министърка имала българско гражданство,то голям проблем,след като имат сърбин зам премиер и албански депутати с албанско гражданство
43
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Трябва да изчисти историята и мантра със славяните на Балканите през 5 в.,тогава през 5-6 в.може да се дошли някакви славяни или словони или севери за кратко но къде е тяхната археология, къде са им некрополите определящи бита,та чак да оставят език.По това време са дошли прабългарите на Конраг и заселили точно във Вардарско,а по късно някои се местят към Косово и Албания.За гърците македонците са славяни ,но те не са.Крайно време е ДНК анализа да установи произхода и тази каша да се изчисти
42
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Макетата искат да се запази тяхната "история" затова въртят сучат да се откажем ,а след това ще станат по нагли и ще продължат ударно с фалшификациите.А Мицковски ще загуби финансовата плячка от Вучич.Стиляновска манипулира ,че според гръцкия договор не трябвало да се променя история,култура и т.н.,но това не следва да се отнася до българската история,а до гръцката и която меко казано също е под въпрос.В Преспанския договор има клауза ,че договорите подписани по рано не им противоречат.
41
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Е похвално е за статията за "македонския" език,но в оригинала в Прото тема gr.,раздел "истории" ,текста е по обширен и няма в скоби,че старославянския е старобългарски.Не е преведено точно ,не че гръцките думи в диалекта са малко, а повече.За коментарите да не говорим.Те не познават историята на БГ,повечето писали ,че в 5в.днешна Вардарска са заселени славяни ,като според някои коментиращи при смесването гърците са възприели езика и се славянизирали или че славяните са били роби на византийци
40
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Кой прие антибългарското предложение на макарона и вдигна ветото?Вместо макетата да се съобразяват с нас сега чакаме на ЕС да почне да му пука за репресиите срещу етнически българи, което ще стане точно никога.
39
0
 
3
 
! Отговори
Карма преди 1 седмица
Преди 4 месеца продадох Киа-та, днес гледам в катастрофи софия разбита от някакъв ***, възглавницата на шофьора не е отворена, жената вътре потърпевша с разбит нос. ТИА ОТ КИА СА УБИЙЦИ!
38
1
 
4
 
! Отговори
Само да вметна преди 1 седмица
Демек с Брюкселските " чиновници" ли? Огромна грешка госпожо!!! Ние Няма е Нищо общо с тях!!!-:(Там те просто " решават"! А ние Изпълняваме уви!-:(
37
3
 
6
 
! Отговори
въпросче преди 1 седмица
след като макетата толкова ни харесват защо аджеба гласуват за сърбомани, как не се сетихте да поопитате маститите професорки това ви се чудя, или изборите им са манипулирани и там
36
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Аман от претенциите на вардарска бановина. П.р.и.м.а.т.и. създадени през 1991 г с поведение на пубер наркоман
35
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
По-правилно ще бъде да се казва, че управниците в Скопие водят антибългарска политика. Обикновените граждани в РСМ знаят, че са българи и не спорят, но ги е страх от репресии. Управниците в РСМ платени от сръбските агенти, провеждат антибългарска политика.