Ако евровота беше днес: ГЕРБ печели с 22%, след тях БСП грабва 19,4%

28% от българите искат да гласуват с преференции
10 мар 2019 13:47,
448
Ако евровота беше днес: ГЕРБ печели с 22%, след тях БСП грабва 19,4%
Снимка: архив, Investor Media Group

Ако евроизборите се провеждаха днес, ГЕРБ биха били първи с 22,2% от гласовете, а след тях втори ще останат БСП с 19,4%. Това става ясно от проучване на "Екзакта Рисърч груп" за нагласите на българите.

Трети са ДПС с 6.9 на сто, а четвърти са Обединени патриоти – 6.4 на сто при условие, че участват в сегашния си коалиционен формат.

Още по темата

"Демократична България" би взела 2.5 процента от гласовете, СДС – 1.3 процента, РБ, АБВ, Воля и Възраждане - по 1 на сто.

Шансовете на десницата за спечелване на евровота е трудно да бъдат определени, но отделното им явяване би намалило шансовете на патриотите.

За кого да гласуват не са решили 8.3 на сто от анкетираните, а 24.8 процента не била пуснали бюлетина за никого.

Двайсет и осем процента от българите, интервюирани от "Екзакта" в края на февруари, заявяват, че възнамеряват да гласуват преференциално на предстоящите евроизбори. 15 на сто не смятат да се възползват от правото си на преференциален вот.

Преференциално искат да гласуват половината от избирателите на ОП, както и по една трета от избирателите на ГЕРБ и на БСП. Сред твърдо решилите да гласуват на предстоящия евровот, желаещите да отбележат преференция са два пъти повече от нежелаещите.

Това показва, че преференциалният вот се е утвърдил в изборната практика у нас и мотивира немалко избиратели за участие, е изводът на социолозите от агенцията.

Проучването е направено по домовете, интервюирани са 1000 пълнолетни лица, подбрани чрез двустепенна гнездова извадка, в 125 гнезда в 91 населени места.

Изследването се провежда в рамките на собствената изследователска програма на "Екзакта Рисърч Груп", посочват от агенцията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


448
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
321
4
 
8
 
! Отговори
Нямате изход преди 5 години
Абе тиквени герберастки кратуни, трябва вече да ви е станало ясно, че колкото по кратко време сте все още на власт, по малко време ще лежите в затвора. Корупция, кражби,разграждане на държавността, обезлюдяване на България и простотия. Това е десет годишното ви управление.
320
7
 
5
 
! Отговори
.................... преди 5 години
Докато има дори 0,1% вероятност от връщане на бсп на власт ГЕРБ ще печели всички видове избори.
319
3
 
9
 
! Отговори
Крадлив гербераст преди 5 години
Това проучване е правено или в канцеларията на ***, или в някой от апартаментите на Цвъ Цвъ, защото народа е на друго мнение. Ще има як народен шут по корумпираните, крадливи и опростачени герберастки задни части.
318
3
 
10
 
! Отговори
Така де преди 5 години
Вярвай на празния си джоб и на празния си портфейл. Не вярвай на Борисов и Цветанов.
317
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кой е луд да гласува мажоритарно за водачката на листата Мария Немска съпруга? Тая отдавна не е българка. Май кандидатурата след Цачка отича в канала
316
3
 
10
 
! Отговори
ей индианци преди 5 години
Ей индианци, стига сте нагласяли такива *** справки. Кой нормален човек би гласувал за тези изро.и, олого...ни, маймуни и мафиоти. На народа му писна и вече му е омръзнало да го занимавате с вашите глупости и измишльотини. Тези продадоха късче по късче държавата ни, ограбиха народа, хората са поболяха от претиснение как да си издържат семействата, как да си платят лечението, как да си платят сметките и т.н. Никой не им вярва на тези клети души, по-черни и от катрана. Дано бъдат наказани от Бог
315
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
българи, ако имате мозък няма да гласувате за сегашните от парламента бсп, герп, дпс, оп
314
2
 
9
 
! Отговори
Сигурна съм! преди 5 години
Глупости, всички знаем, че не се отчита реалния вот, а договорения!
313
2
 
12
 
! Отговори
хмм... преди 5 години
Няма проучване за бедността у нас защото според властта няма такава, всичко е шест и ние цъфтим , та чак плодове даваме! Не виждаш ли посоката в която се движи държавата? Слугинаж и обслужване на външни и чужди за нас интереси това е днешната политика и такива са днешните управници! Само се чудя защо някои пак се излъгаха и повярваха че като се наместят и пишман патриотите в управата нещата ще тръгнат?
312
3
 
19
 
! Отговори
Защо? преди 5 години
Защо няма проучване за бедността в България и защо за десет годишно безхаберно и опростачено управление, сме на последно място по заплащане на работниците и на първо място по герберастка корупция и кражби.
311
3
 
17
 
! Отговори
Мачкай ни преди 5 години
Браво Бойко! Само чрез победа, можеш да изгониш малкото свестни българи, които са останали в България. Смачкай ги. Ти само това можеш. Катастрофа и след нея още две катастрофи. Това представлява десет годишното ти "управление" . Блгарските шведи до един гласуват за теб, за да останете в милата ни България, само Ти и те.
310
3
 
12
 
! Отговори
Герб преди 5 години
Ако евровота беше вчера, герб щеше да спечели колкото на изборите за президент. Между другото, кой предложи Цецка Цачева за кандидат президент? Някой от Банкя ще е сигурно. Цветан Цветанов му е заместник председател в партията и той . Всеки иска да е политик номер едно и министър председател. На Методиев му стигат три мандата.
309
9
 
6
 
! Отговори
ДСБ-ИСТИНСКАТА ДЯСНА преди 5 години
НАНОВО СТАРИЯ ПАРЛАМЕНТ ДА УПРАВЛЯВА,ХОХОХОИСКА ИМ СЕ(ГЕРБ,БСП,ДПС,И ОБЕДНЕЛИ НАЦИОНАЛИСТИВСИЧКИТЕ МИРИШАТ НА РУСКИ ,ПОВРЪЩА МУ СЕ НА НАРОДА ОТ КОМУНИСТИЧЕСКИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ,СТИГА,СТОП,ТОЧКА.ИСКАМЕ ИСТИНСКИ ДЕСНИФОРМАЦИИ ВОДЕЩИ КЪМ ОБЕДИНЕНА ЕВРОПА!
308
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А на теб господине преди ти викаха "другарю".Признай си.
307
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До не могаНе мога да разбера как още има толкова заблудени хора, гласуващи за герб. Тея хора бавни ли са,какви са? Не разбирам!Напрегни си мозъка и може би по Коледа ще разбереш защо не можеш да разбереш другарю.
306
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 325Гроб е организирана престъпна група, която съсипа бъдещето на децата ни!Така е другари, сега децата ви ще трябва да работят също като нас обикновените българки, които не са част от червения елит.
305
6
 
15
 
! Отговори
Турски ятаган преди 5 години
ГЕРБ се оказа лъжа.Демокрацията се оказа лъжа.Правата и мисълта за човека от човека се оказаха лъжа.Европейският съюз се оказа лъжа.Животът ни и вярата в светлото бъдеще също се оказа лъжа.Зад каквито и маски и лица да се крие Стария Ред,той си остава чудовище,което задушава човешката раса.Хората от цял свят трябва да се обединят в името на Свободата,Равенството и Братството!Доло Стария Световен Ред!
304
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гроб е организирана престъпна група, която съсипа бъдещето на децата ни!
303
4
 
11
 
! Отговори
Стратег преди 5 години
Ако при тези нагласи, които срещам навън, ГЕРБ спечели, значи българите заслужават изчезването си като народ и държава. Не може д асе вярва на социаологически агенции, понеже им се плаща, важното се случва в изборният ден и след него. Най-вече, след него;))) Но, въпреки това, не чакайте да дойде Спасителят да ви спаси то "Спасителят";))) Опичайте си акъла. Бъдещето е Процес и вие го случвате според свободната си воля и глупост;)))
302
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
честито ще ви управляват близачи на мюфтийски ***