ГЕРБ, БСП и ДПС ще имат евродепутати, патриотите - на кантар

Българите искат от следващия ЕП да им подобри жизнения стандарт
76
ГЕРБ, БСП и ДПС ще имат евродепутати, патриотите - на кантар
Снимка: Булфото, архив

Два месеца преди евровота ГЕРБ запазва близо 2% преднина пред БСП, показват данни от представително проучване на изследователски център "Тренд" по поръчка на "24 часа". То е проведено в периода 6-13 март сред 1005 пълнолетни българи в цялата страна.

Още по темата

ДПС категорично се утвърждава като трета политическа сила с близо 7% подкрепа.

Поради засилващите се възможности "Обединени патриоти" да не се явят с обща листа на предстоящите избори, в предварително зададените опции поставихме самостоятелно и тествахме резултата за всяка една от партиите (ВМРО, НФСБ и "Атака") в патриотичната коалиция.

Най-голям дял от трите успява да мобилизира ВМРО - 2,5% от всички анкетирани, докато "Атака" и НФСБ остават съответно с 1,3 и 1%.

Подкрепата за "Демократична България" и "Воля" достига приблизително същите стойности като през февруари, съответно 2,5 и 1,8%.

Теренът на проучването приключи преди обявяването на решението на ГЕРБ и СДС за общо явяване на изборите.

В следващото ни проучване през април ще отчетем дали новият съюз ще внесе динамика в електоралните стойности на основната управляваща партия.

Проучването показа още, че за 58% от всички анкетирани ролята на българските евродепутати в Европейския парламент е важна. Тук ключово се явява разпределението на отговорите по партийни електорати. Сред привържениците на ГЕРБ така мислят 81%, докато сред социалистите този дял е 56%. Това до голяма степен се дължи на различното отношение към ЕС от страна на симпатизантите на ГЕРБ и БСП.

Социалната тематика трябва да е приоритет за следващия състав на Европейския парламент – повишаването на жизнения стандарт (11%), равнопоставеност (5%), изравняване на доходите (5%), повече работни места (4%).

Десет процентни пункта събира и мигрантската тема.

Социалната тема доминира и на въпроса в коя сфера ЕС трябва да отделя повече пари за България.

Лидер с 47% посочвания е трудовата заетост, следвана от развитието на изостаналите региони (38%), конкурентоспособност на икономиката (28%), селско стопанство (24%), инфраструктура (20%) и образование (19%).

42% от всички запитани са на мнение, че ЕС трябва да засили контрола над политиките на отделните страни членки срещу 29% на обратното мнение.

Малко над половината (52%) смятат, че ако започнат процеси на силно сближаване и интеграция между отделни страни-членки на ЕС, България трябва да участва. Само 16% споделят противоположно мнение.

Като цяло българите остават с подчертано положително отношение към ЕС - 62% са положително настроени към ЕС, а 18% - не.

Най-масови са позитивните нагласи сред най-младите (18­29-годишните). 80% от тях декларират положително отношение към Евросъюза, а само 6% - отрицателно.

За сравнение - сред най-възрастните позициите са доста по-сближени - 39% са с положително срещу 31% с отрицателно отношение към ЕС. Тези данни намират потвърждение и на въпроса дали България спечели, или загуби от членството си в ЕС. Печели, казват 58% от попитаните, срещу почти три пъти по-малко - 20%, на противоположното мнение. Както при отношението към ЕС, така и на този въпрос регистрираме сходна динамика по възрастов критерий.

Основните позитиви за българите от приемането на страната ни като част от ЕС са: свободното пътуване, еврофондовете, възможностите за работа, възможностите за образование, свободният пазар и други.

В демографските разбивки прави впечатление, че опцията "свободното пътуване" има около 10 процентни пункта повече сред по-младите възрастови групи – между 18 и 49 години, като обяснението тук е, че младите са по-мобилни и имат повече възможност да се възползват от това.

Сред по-възрастните (над 70 години) финансовата помощ под формата на европейски фондове е водеща.

Сред основните негативи се посочват твърде силният контрол отвън, обедняването и по-високите цени на стоките, спадът в традиционните производства и двойният стандарт.

Видимо по-лесно за респондентите е да назоват повече позитиви за България от ЕС, отколкото негативи. 34% от анкетираните отговарят с "Не знам/Не мога да преценя" за позитивите, докато този процент при негативите е 46%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
1
 
4
 
! Отговори
Пенсионер преди 5 години
До хмм... 61 Четиринадесет години съм бил от най малките в администрацията и нито един човек не е сменяван по политически причини. Сменяват само директорите. На по ниска длъжност със запазена директорска заплата.80 % са комунисти от едно време.
64
1
 
3
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 5 години
До Анонимен 55 После да питат от къде евродепутат има пари за скъп апартамент.
63
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ум не ми го побира как може Борисов и Цветанов да привлекат когото и да било.Но в *** България всичко е възможно.
62
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Я да видим на президентските избори какво прогнозираха Тренд...."Три дни преди вота още една социологическа агенция предвиди балотаж между Цецка Цачева и Румен Радев. Това сочат данните от национално представително проучване на изследователски център Тренд.С малка преднина лидер в предпочитанията на българите е кандидатът на ГЕРБ Цецка Цачева с 27,3% от заявилите, че ще гласуват. След нея с 24% се нарежда подкрепеният от БСП претендент Румен Радев."
61
2
 
4
 
! Отговори
Таню преди 5 години
сред най-младите (1829-годишните)да илядиш, батхее!
60
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
САМО НАПРЕД С БСП! КЪМ СВЕТЛОТО МИНАЛО! НАПРЕД... назад тоест.
59
10
 
20
 
! Отговори
въпрос преди 5 години
С морала на Цветанов , Цачева,Горанов,Рашидов ли ще бъдат предложените за евродепутати от ГЕРБ?
58
8
 
19
 
! Отговори
хмм... преди 5 години
"Тренд", скрийте се с тези резултати или закрийте агенцията си! Показвате българите в много лоша светлина, за да не напиша нещо по-крайно. Ако след поредицата от скандали управлавящата партия продължава да е първа , това говори много зле за манталитета на българите. Другият вариант е да правите своите проучвания сред администрацията, която както знаем, е тяхна. В нормално общество герберите биха се сринали като предизборна обстановка.
57
7
 
7
 
! Отговори
ДСБ-ИСТИНСКАТА ДЯСНА преди 5 години
КАТО ПРЕДИ ВСЯКО ЕДНО СВЕТОВНО ПО ФУТБОЛ ИМА ОЧАКВАЩИ ЛИДЕРИ ЗА СВЕТОВНАТА КУПА,НО И КАТО ВСЯКО ЕДНО СВЕТОВНО СИ ИМА ОТБОРА ИЗНЕНАДА!!ОЛЕ,ОЛЕ,ОЛЕ,ОЛЕЕЕЕЕЕ ИСТИНСКИЯ ЛЕВСКИ СМЕ!!!
56
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Алеко Константинов 2300-400 еврака не е е толкова лошо. Хората в една огромна държава богата на ресурси се радват на два пъти по-малко. И пенсииките им са по 50 евро, ама си траят. Не могат даже и да напсуват президента си, но пък от друга гледна точка не се налагат да се морят да помнят имената на нови президенти. Техният е до живот.
55
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българите искат от следващия ЕП да им подобри жизнения стандарт. Българите не искат да работят за да подобрят жизнения си стандарт. Ако следващия ЕП не им подобри жизнения стандарт, българите ще намерят някой друг който ще им подобри жизения стандарт без да се налага да работят.
54
8
 
9
 
! Отговори
Гашо преди 5 години
До ИванВерно ли бе Ванка. Че той Жамбазки нищо не е напрайл, даже мишкува когато гласуваха опрощаването на ДПС.разчитат само на говорене за кафевите и разни измислени стратегии на Каракачана. За обогатените патриоти гласуват хора с 8 ми клас и изкукали дядки, като моят
53
24
 
9
 
! Отговори
Иван преди 5 години
Единственият политик в европейския парламент, мислещ за доброто на България се казва Джамбазки! Всички други са пълни ***!
52
5
 
13
 
! Отговори
Слави преди 5 години
Добър вечер уважаеми зрители. Спите ли или чакате да дойдат поредните спасители? Колко пъти се повтаря старата история? Изхвърляме единия, прегръщаме втория. Някой знае ли как един милиционер внезапно събужда се милионер.
51
8
 
9
 
! Отговори
СДС преди 5 години
Не забравяйте и СДС. Пионките на Костов влизат с ГЕРБ.
50
5
 
12
 
! Отговори
АНТИ преди 5 години
Апартамент най-луксозен,бай Цветан придоби,за едни живот царски,за нас пак куп лъжи.Стискат кокала здраво,няма крачка назад,а пък *** остава,във панелния Ад !Българската политикае машина за пари,влизаш беден, а натрупвашмилиони крадени.Колко му е да се купят,едни нови избори ?!За избирателя остават,лихви, сметки, данъци !Ти ти тити ти типак ГЕРБизбери...
49
4
 
10
 
! Отговори
Първи са БСП преди 5 години
И след това да се подреждат както си искат! Лошото е, че никой от тези *** не заслужават да заемат такива постове. Жалките патрЕотчета ги няма никъде. Тези песни любовни с вмро-тата и прочие, да си ги пеят помежду си. Само те ще си вярват
48
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Когато гласувате. трябва да си давате сметка, че политиците само ви използват и никога не се интересуват от вас!
47
6
 
15
 
! Отговори
ЗАМЕНКА АЛА Цв.Цв. преди 5 години
Заменям 8 бр. стари Ф16 за един 315кв. м апартамент в ЛЕТЕРА с 2 гаража и собствен асансьор
46
5
 
13
 
! Отговори
Възраждане преди 5 години
България се нуждае от Възраждане!