Българите извън страната: Гласуват в 107 секции за евровота

Най-много места ще има в Германия и САЩ
10 апр 2019 10:35, Петя Славова
17
Българите извън страната: Гласуват в 107 секции за евровота
Снимка: архив, Булфото

107 секции ще бъдат разкрити за евровота на 26 май извън територията на България. Живеещите в чужбина нашенци ще могат да упражнят правото си на глас в 77 различни държави по Света. Това става ясно от решение на ЦИК, която публикува на сайта си пълния списък с местата, на които сънародниците ни ще имат възможността да пуснат бюлетина, подаден й от МВнР, съобразно представителствата на страната ни в чужбина, предаде "Монитор".

Най-много места с урни ще има в Германия и САЩ, където ще бъдат разкрити съответно 8 и 5 секции. В Германия българите ще могат да гласуват в Берлин, Мюнхен, Франкфурт на Майн, Хамбург, Щутгарт, Дармщадт, Магдебург и Мюнстер, а отвъд Океана във Вашингтон, в представителството ни в ООН и в консулството ни в Ню Йорк, както и в Чикаго и Лос Анджелис.

В съседна Турция ще бъдат разкрити 4 секции-в Анкара, Истанбул, Одрин и Бурса, в Гърция, Северна Македония и Сърбия ще има по 2-в Атина, Солун, Белград, Ниш, Скопие и Битоля, а в Румъния българите ще избират евродепутати само в Букурещ.

В страни като Испания и Италия, където пребивават не малко гастарбайтери от България също ще има едва по две тъмни стаи за гласуване, съответно в столиците Мадрид и Рим, както и в Милано и Валенсия. Същото се отнася и за Франция, където ще може да се гласува в Париж и Страсбург, както и за Белгия, където нашенците ще се редят, за да дадат своя вот на две места в столицата на ЕС Брюксел-в посолството ни и в постоянното представителство на страната ни към ЕС. За българите във Великобритания, която въпреки Brexit също се подготвя за вот на 23 май пък, засега се оформя едва една опция-да пуснат бюлетина в посолството ни в Лондон.

Възможност да упражнят правото си на глас на изборите ще имат и сънародниците в доста по-далечни точки на Света като Австралия, Канада, Бразилия, Аржентина, Индия, Индонезия, Монголия, Пакистан, Виетнам, Китай, Кувейт, Ливан, ОАЕ, Саудитска Арабия, Тунис, Мароко, Южна Африка, Йемен, Либия, Етиопия и дори в Сирия, където ще бъде поставена урна в българското посолство.

Изборният кодекс позволява разкриването и на допълнителни секции извън мисиите ни зад граница при поне 60 заявления от мераклии да гласуват. В същото време обаче броят на секциите в страните извън ЕС не може да надвишава 35. При поне десет заявления от хора с увреждания, подадени до 11 май до кмета на съответното населено място пък, ще бъдат осигурявани подвижни урни, реши също така ЦИК.

Бе определен тавата за предизборната кампания за предстоящия вот. Той е 2 млн. лв. за партиите и коалициите и 100 000 лв. за инициативните комитети. Средства ще могат да се набират от партийните каси, от самите мераклии за място в ЕП, както и от физически лица, но не и от фирми, които ще могат да даряват до 10 бона.

Според правилата за финансиране Сметната палата ще извършва проверка за съответствие на доходите на спонсорите, които са се бръкнали с повече от 1000 лв. Всяка коалиция пък ще трябва да посочи определена партия от нея, която ще отговаря за приходите и счетоводната отчетност в рамките на кампанията.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още по темата: урниесепевроизбори
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
2
 
! Отговори
РЕНЕГАТИ преди 5 години
РЕНЕГАТИ
13
1
 
2
 
! Отговори
Гецата преди 5 години
Който иска да гласува да идва в България и да гласува. Няма бедният данъкоплатец да плаща и за секциите в чужбина. На който му "пука" за България или Европа, да се пребира и да гласува.
12
1
 
5
 
! Отговори
ЕЛЕМЕНТАРНО преди 5 години
ЕЛЕМЕНТАРНО ТАКАВА СТАТИЯ ДА ЗАПОЧВА ТАКА:" Българите извън страната: Гласуват в 107 секции за евровота НА .....(дата) 2019"ЧИТАТЕЛИТЕ,ОСОБЕНО В ЧУЖБИНА,НО И В БЪЛГАРИЯФФ, НЯМАТ ПРЕДСТАВА КОГА ЩЕ СЕ ГЛАСУВА.А МОЖЕ В МОМЕНТА НИКОЙ И ДА НЕ ЗНАЕ КОГА??
11
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е много порочна практика, хем живее в САЩ или Турция, хем ще ми гласува за европарламент. Трябва да има принцип на уседналост на всеки едни избори - хората не живеещи в България, не трябва да имат право да гласуват на местни, парламентарни и президентски избори, единствено българите живеещи в рамките на ЕС да имат право да гласуват само за европарламент.
10
8
 
7
 
! Отговори
555 преди 5 години
Само ДПС
9
10
 
4
 
! Отговори
дост преди 5 години
Само ДОСТ.
8
5
 
13
 
! Отговори
noFreeman преди 5 години
абе кой ще ви се разкарва да гласува и то против себе си и България... скоро ще ви смъкнем от клона с бананите, не че има кой да сложим ама да ни ограбвате по този начи. Тия евродепутъпи изобщо не са ни нужни... погледнете времето през което сме в еврогейската общност, какво се е направило за добро на страната ни - НИЩО!
7
4
 
14
 
! Отговори
ама... преди 5 години
ама на предните избори като гласувах какво стана - гласът ми отде за бат сали
6
6
 
13
 
! Отговори
Дедо Мъди преди 5 години
До АнонименЛиберастите и герберите искрено се надяват да не гласувате!
5
6
 
27
 
! Отговори
Чичо Ганчо преди 5 години
От къде на къде в Турция ще има секции за евровота?Турция не е в ЕС!
4
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не гласувайте! Всички са едни и същи.Много пари за всеки глас, а отделно и границата за референдум да се приеме е вързана към броя на гласувалите.
3
19
 
4
 
! Отговори
Професор преди 5 години
Да гласуват за нашия кандидат на Герб. Мария Габриел.
2
5
 
14
 
! Отговори
Димитър преди 5 години
Дано се активизират и българите в чужбина.Това са важни избори,от които зависи евронастроението ни през следващите години.Да мислим като гласуваме и антибългари да не вкарваме.Такива има няколко в настоящият ЕП.
1
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Скоро ще има секции само в чужбина както е тръгнало. Може би ще има в София една, да гласуват Б.Б., Ц.Ц. и тем подобни в нея.