Колко ще гласуват? Отпечатват над 7 млн. бюлетини в страната

Броят- според числеността на избирателите в предварителните списъци
Обновена: 17 апр 2019 08:08 | 17 апр 2019 07:00, Петя Славова
44
Колко ще гласуват? Отпечатват над 7 млн. бюлетини в страната
Снимка: архив, Булфото

За евроизборите, които ще се проведат на 26 май ще бъдат отпечатани над 7 млн. бюлетини за секциите в страна, стана ясно от документацията на обществената поръчка, която ЦИК публикува.

Техният брой се определя според числеността на избирателите в предварителните списъци, които са близо 6,5 млн. души, като към тях се добави и резерв от 10 %. Колко ще са хартиените бюлетини за чужбина ще стане ясно след 7 май, когато изтича крайният срок за образуването на секциите зад граница, пише "Монитор".

Отпечатването на бюлетините ще бъде възложено на БНБ и именно затова процедурата е чрез пряко договаряне. Именно затова и от ЦИК не са посочили цена, тъй като след подаване на офертата от страна на банката, ще се проведат разговори за окончателната сума.

Крайният срок за подаване на оферти изтича в края на април. На предишните парламентарни избори през 2017-та, както и на президентските през 2016-та цената на една бюлетина излезе около 18 ст., като ЦИК бе отделила за бюлетините близо 1,43 млн. Лева. ЦИК ще има право по всяко време да прави проверки в печатницата.

По традиция има изисквания към хартията – да е бяла, плътна и непрозрачна и с полиграфска защита, а грамажът да е 120 гр.на кв.м. Бюлетините трябва да се отпечатат на кочани по 100 и на тях да има две места за печатите. Бюлетините за страната трябва да бъдат доставени до областната администрация до 21 май, а до МВР за секциите зад граница до 12 май.

Ще може да проверяваме адреса на избирателната си секция чрез SMS, през интернет или през стационарен или мобилен телефон, съобщиха междувременно от ЦИК. SMS-ът ще бъде изпращан на номер 18429, той е един за трите мобилни оператора А1, Теленор и Виваком.

Цената на услугата е 25 ст. без ДДС. В текста на SMS-а се изписват единствено десетте цифри на ЕГН- то, при което системата връща съобщение с номера и адреса на избирателната секция, където трябва да подадем своя вот. Проверка можем да направим и чрез сайта на ГРАО. Ако решим да проверим чрез стационарен или мобилен телефон, трябва да наберем номер 0800 1 4726, който е безплатен за цялата страна.

Междувременно ЦИК регистрира листата на ГЕРБ за евровота. ВАС пък остави без разглеждане жалбата на БСП срещу решението на ЦИК за регистрирането на „Коалиция за България“, в която влизат АБВ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
11
 
! Отговори
от тъч линията преди 5 години
Ако може и аз да вляза с няколко поговорки-първата-Ако всичко зависеше от избори, то те отдавна щяха да са забранени/ и е вярно/.Втората-Футбола бил проста игра-играят два отбора на терена и накрая Германия пИчели/ то май в последно време не е така но нейсе/.Та и тук чудно е следното-как по форумите 70-80 % плюят ГЕРБ а на избори те все пИчелят как става фокуса ?
13
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кой не е доволен от ГЕРБ !Гражданската на колите ли ви е малко защото 15 братовчеди искат обезщетение заради пострадал при ПТППътища ли няма патувате по магистрали няма дупки като едно времеЗдравеопазванета процъфтява 5 милиада са заделили ама алчните мед сестри не им стигат 600 лв.Хора ВИДИМИ РЕЗУЛТАТИ трябват не 7 милиона а 70 милиона бюлетини за ГЕРБ
12
0
 
34
 
! Отговори
BGN преди 5 години
И децата ли имат право да гласуват, че ми ги слагат в бройката ????
11
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вижте сега хората ще гласуват по два пъти за любимия си Бойко и за това трябват повече бюлетинни! Аз лично съм опълномощил от мое име да гласува един *** от гетото.
10
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нали трябва сбърканите бюлетини на които някои по глешка не е задраскал квадратчето пред ГЕРБ да се сменят с правилно попълнени за ГЕРБ
9
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Правилно, само така. Ние сме под 7 млнно 7 млн бюлетини за страната и 1.5 млн за чужбина, да има, за да излезе аритметиката. Направо попълвайте протоколите.
8
0
 
12
 
! Отговори
въпрос преди 5 години
Добре де, и аз като европейски гражданин ще гласувам но не зная-Сега са избори за ЕП, да де но кой избира ЦК на ЕК където там е властта ?И те пък на кого се отчитат за изразходваните средства харчени с лека ръка за какво ли не на европейците, вие да сте видяли някъкъв отчет ?
7
0
 
21
 
! Отговори
Охобохо преди 5 години
То няма толкова българи за какво само харчат пари за бюлетини?!Да гласуват милион и половина най-много,даже са много.
6
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
БСП победа ура!
5
5
 
7
 
! Отговори
Жо преди 5 години
БЮЛЕТИНИТЕ трябва да са колкото са хората по избирателните списъци плюс 10 % резервни, а това прави над 7 милиона..Трябва да се има предвид, че има избиратели в чужбина и те са над 1` милион.Съвсем друга тема е, колко хора ще отидат да гласуват.Според мен, около 3 милиона.
4
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
хаха, то не останаха българи, големи оптимисти тези политици
3
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И още два-три милиона в Костинброд.
2
1
 
21
 
! Отговори
.. преди 5 години
То няма 7млн население....
1
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Отпечатват над 7 млн бюлетини--голям харчлък!ха умножи на корекционен коефициент 0,4