“АпартаментГейт” ще струва на ГЕРБ един евродепутат

ГЕРБ и БСП вкарват по 6 човека в Европейския парламент
18 апр 2019 18:10,
149
“АпартаментГейт” ще струва на ГЕРБ един евродепутат
Снимка: Reuters

Разгорелият се скандал с евтините апартаменти на управляващите ще струва на ГЕРБ поне един евродепутатски мандат. Това показва прогноза на Европейския парламент за разпределението на местата на европейските избори на 26 май. Публикуваните днес данни от анкета сред българските избиратели показват спад на подкрепата за ГЕРБ от 4,7 процента, спрямо данните отпреди избухването на “АпартаментГейт”.

Още по темата

Според проучването за ГЕРБ в момента биха гласували е 32,8% от избирателите срещу 37,5% в края на март. Отливът обаче не се е прелял към опозицията - БСП подобрява резултата си за последните три седмици само с 1,8 на сто - от 31,9 до 32,7 процента от гласовете.

Спадът при ГЕРБ обаче позволява силите на двете политически сили да бъдат напълно изравнени в навечерието на кампанията. С трети резултат с 10,1% е ДПС, следвана от ВМРО - 4,3%, Демократи за силна България - 4 на сто и “Воля” с 3,4 на сто. Европейският парламент прогнозира, че така ГЕРБ и БСП ще могат да вкарат по 6 евродепутати, ДПС - двама, а ВМРО, ДСБ и “Воля” - по един. Данните са базирани на проучвания на две български социологически агенции - “Медиана” и “Алфа рисърч”, за които Европарламентът гарантира, че са достоверни.

Тъй като се очаква ДСБ да се присъедини към ЕНП, българската делегация при христиан-демократите ще е най-голяма - от 7 евродепутати. При Социалистите и демократите ще отидат шестима българи, при либералите - двама и по един при консерваторите и при крайната десница.

Изследването показва, че шансовете на “Атака”, НФСБ и на АБВ да вкарат евродепутат са незначителни. Трите партии имат съответно 3, 2,2 и 2,2 на сто от предпочитанията на анкетираните.

Седмица преди официалния старт на предизборната кампания в Европа не се забелязват съществени размествания. Изключения правят само социалистите и консерваторите, които имат шанс за по-добро представяне, след като се очаква европейски избори да бъдат проведени и в напускащата Великобритания, на която беше дадена отсрочка до 31 октомври.

Така в следващия Европейски парламент групата на ЕНП отново ще е най-многобройна с 180 евродепутати, следвана от социалистите със 149 и либералите от АЛДЕ със 76. По малко от 40 дни преди гласуването очакванията са консерваторите да вкарат 66 евродепутати, крайната десница - 62-ма,  Зелените - 57, комунистите - 46 и евроскептиците - 45 евродепутати.

Това е последната прогноза на Европейския парламент за разпределението на местата в следващия парламент преди вота. Институцията реши да се въздържи от публикуването на следващи сондажи, за да не влияе на настроенията на избирателите по време на предизборните кампании.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


149
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
110
0
 
0
 
! Отговори
Ирина Колева преди 5 години
Простотията на българина няма край! Време е малко да се стегнем и да вземем нещата в собствени ръце, не да обвиняваме другите хора!
109
0
 
0
 
! Отговори
Иван Колев преди 5 години
Ако спрем малко да се занимаваме с апартаменти и пътища и погледнем истинските проблеми на страната ни, ще е много по добре!
108
2
 
0
 
! Отговори
Mikoo преди 5 години
То е пределно ясно, че БСП си плащат яко за да свалят ГЕРБ, но това няма да се случи толкова лесно!
107
1
 
0
 
! Отговори
Кикатааа преди 5 години
Хората не спират да оплюват ГЕРБ и после казват, че те са имали ***... Смешни сте!
106
1
 
0
 
! Отговори
Иван Колев преди 5 години
Мисля, че троловете на БСП са много повече от тези на ГЕРБ и това се вижда много ясно!
105
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе какви са тези БОЕЦ, които се осмеляват да плюят по Бойко? Не бях чувал за тях преди, но много ми се издигнаха в очите!
104
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
След 10 години управление и телефонни измами през това време, днес се сетиха да се размърдат заради изборите. Телефонгейт да измести Апартаментгейт. Сега ще вземат малко гласове от баби реститутки и дядовци милионери.
103
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Скапания сайт не дава линкове, изтрива com след първата дума, за да не можете да се информирате от сайта. 111 о място по медийна свобода
102
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
tursputnik/2014/03/kostyanye-chudesa.htmlето линка - некрофилските ислямско-идилски и западни ценностиЗащо запада да не плаща наша безродница да отрича мита Батак.
101
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
tursputnik/2014/03/kostyanye-chudesa.htmlРазгледайте тази страница, за да видите защо диваците от запад и от ислямизма са против православието, те са си близки на антидуховна основа. Вижте западноевропейските ценности - строежи с кости и черепи на хора.
100
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По всички статии са разквартирувани троловете на ГЕРБ. Щракат постинги, правят лупинги, и си ги лайкват в случая с по пет плюса накуп, на секундата на пускането на пасквила си.
99
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Артексови НОВОДОМЦИ претоплят стари манджи, като например изтеглен банков кредит абсолютно законен от Елена Йончева в обявената от Артексови същата година КТБ за банка на годината за трети път. ТОВА БИЛО ПРАНЕ НА ПАРИ. Прилагане на закона не по законосъобразност а по целесъобразност. Жертвите - Иванчева, Йончева...Печелившите - клуб НОВОДОМЕЦ
98
1
 
2
 
! Отговори
ХАХАХХАХА преди 5 години
Тия са съгласни и да нямат евродепутат, важното е народа да не излезе на улицата и да не поиска най-накрая да влизат в затвора... Ама въобще не ги интересува дали ще имат или няма да имат депутат, с изключение на тези в листата останалите не ги касае никак даже...
97
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мисля,че шейната им е вече в бобслея,връщане няма
96
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кражби, кражби и пак кражби. ГЕРБ са най-алчната издънка на БКП. Втори ешалон на *** и техните наследници.
95
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ГЕРБ!
94
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само ГЕРБ. Другите не стават.
93
2
 
3
 
! Отговори
Винету преди 5 години
До 98. Ами да, само един - от 9 на 8. А това с падането колко пъти си го писал досега. Май стотици и сигурно от 2013 насам. Сега сме 2019 и какво се е случило. Нищо, ГЕРБ все още са на власт. Защото тази работа не зависи от ялови призиви на червени галошши като теб.
92
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само един!?!?!?!?!?Съмнявам се. ГЕРБ ще падат бързо и безвъзвратно. После разследване и който каквото си е надробил!
91
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименМедийния чадър си им стои, виж как за апартамента на асансьорчика и за тераската нищо не се говори вече. Пламен Георгиев не е на подчинение на съдебната власт а на Бойко, но за него морален стандарт няма, не се маха. Просто свободна Европа си е медия на САЩ а не е на гербава хранилка с държавните ни пари под формата на рекламка. ЗА АМЕРИКАНЦИТЕ ШАЙКАТА ВЕЧЕ Е БИТА КАРТА, ДА СЕ ОТЪРВЕМ ОТ НЕЯ. ИВАНЧЕВА КМЕТ НА СОФИЯ - НЕКОМПЕТЕНТНАТА ФАНДЪКОВА ДА ОБЯСНИ НА РАЗСЛЕДВАЩИТЕ МОДЕЛА ФЪНДИ