“АпартаментГейт” ще струва на ГЕРБ един евродепутат

ГЕРБ и БСП вкарват по 6 човека в Европейския парламент
18 апр 2019 18:10,
149
“АпартаментГейт” ще струва на ГЕРБ един евродепутат
Снимка: Reuters

Разгорелият се скандал с евтините апартаменти на управляващите ще струва на ГЕРБ поне един евродепутатски мандат. Това показва прогноза на Европейския парламент за разпределението на местата на европейските избори на 26 май. Публикуваните днес данни от анкета сред българските избиратели показват спад на подкрепата за ГЕРБ от 4,7 процента, спрямо данните отпреди избухването на “АпартаментГейт”.

Още по темата

Според проучването за ГЕРБ в момента биха гласували е 32,8% от избирателите срещу 37,5% в края на март. Отливът обаче не се е прелял към опозицията - БСП подобрява резултата си за последните три седмици само с 1,8 на сто - от 31,9 до 32,7 процента от гласовете.

Спадът при ГЕРБ обаче позволява силите на двете политически сили да бъдат напълно изравнени в навечерието на кампанията. С трети резултат с 10,1% е ДПС, следвана от ВМРО - 4,3%, Демократи за силна България - 4 на сто и “Воля” с 3,4 на сто. Европейският парламент прогнозира, че така ГЕРБ и БСП ще могат да вкарат по 6 евродепутати, ДПС - двама, а ВМРО, ДСБ и “Воля” - по един. Данните са базирани на проучвания на две български социологически агенции - “Медиана” и “Алфа рисърч”, за които Европарламентът гарантира, че са достоверни.

Тъй като се очаква ДСБ да се присъедини към ЕНП, българската делегация при христиан-демократите ще е най-голяма - от 7 евродепутати. При Социалистите и демократите ще отидат шестима българи, при либералите - двама и по един при консерваторите и при крайната десница.

Изследването показва, че шансовете на “Атака”, НФСБ и на АБВ да вкарат евродепутат са незначителни. Трите партии имат съответно 3, 2,2 и 2,2 на сто от предпочитанията на анкетираните.

Седмица преди официалния старт на предизборната кампания в Европа не се забелязват съществени размествания. Изключения правят само социалистите и консерваторите, които имат шанс за по-добро представяне, след като се очаква европейски избори да бъдат проведени и в напускащата Великобритания, на която беше дадена отсрочка до 31 октомври.

Така в следващия Европейски парламент групата на ЕНП отново ще е най-многобройна с 180 евродепутати, следвана от социалистите със 149 и либералите от АЛДЕ със 76. По малко от 40 дни преди гласуването очакванията са консерваторите да вкарат 66 евродепутати, крайната десница - 62-ма,  Зелените - 57, комунистите - 46 и евроскептиците - 45 евродепутати.

Това е последната прогноза на Европейския парламент за разпределението на местата в следващия парламент преди вота. Институцията реши да се въздържи от публикуването на следващи сондажи, за да не влияе на настроенията на избирателите по време на предизборните кампании.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


149
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
3
 
5
 
! Отговори
фарисейщина фандъшка преди 4 години
Гледахте ли поредната трагикомична изява на Фандъкова - Артексова по телевизията сутринта. Изсулила нос, спекла се от притеснение, повтаря кухи фрази - аз не съм юрист и не разбирам, но като КМЕТ мисля. Сто пъти го повтори това. Министерството отнели разрешението на едно а не на две основания за мегасградата, Фандъкова има съд, той ще реши. Ами съда порочните документи ги отменя на формално основание. Прогнозата ми е, че съда ще открие грешки в акта за спиране на строежа и воала Фандъкова -кеффф
89
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само толкова ли, всичко това прилича на добре координирана атака срещу ГЕРБ, не че не го заслужават, даже им е малко, ама как така им падна медииния чадър, не мога да си го обясна.
88
2
 
6
 
! Отговори
бай вълчо от хисаря преди 4 години
Само един депутат!Съмнявам се.От 2г. гробарите генерират гейтове.То не бяха сугжук,кум,*** до апартаментгейт/Затова ме пренуждават да гласувам за БСП-то.
87
1
 
1
 
! Отговори
Я па ти.. преди 4 години
До Анонимен 89 Еййй, я посмали малко. Недей да се правиш на Пиночет.
86
1
 
1
 
! Отговори
Питам преди 4 години
До Виж сега 84 Както изпратихме Жан Виденов с камъни ли ?
85
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма значение-важно е другите депутати да си запазят евтините апартаменти, а Цецо Пъпеша-частния асансьор...
84
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не се знае.
83
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
отвращението и презрението го има от едно време га ходеше да мутрясва, да бие, да краде, да рекетира, да изнудва, да отвлича, да трафикира дрога и жени. с едно въже трябва да го изпратим или да го вържем в един фонтан и да го удавим с плюнки. това заслужава тяй ***. направо в един басейн всичките от последнит 30 години от директор на училище на горе. включително директорите.
82
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
вместо да им струва години в зандана, сфъкича щял да напечата малко по малко билетини и един герберазин по малко на ясла в бриксел... лоша работа. можеше да цъфне една марийка габриел или една евичка майдел още. старите вълци у ЕП щяха да се облажат пак, сега ше тря да си поръчват сливенска перла *** за вкъщи. в каква държава живэм само...
81
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бойко, краят ти ще е много, много тъжен за теб. Ще те изпратим с презрение и отвращение !!!
80
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Parvo da vidim diplomite za obrazovanie i profesia na kandidatite....tehnite trudovi knijki, tehnia trudov stage, tehnite trudovi profesionalni vaznagrajdenia ot poslednite 5 godini...tehnite trudovi preporaki i harakteristiki ot poslednite im dvama rabotodateli s imenata i adresite im, semeinoto im polojenie, imotnoto im sastoianie...
79
2
 
13
 
! Отговори
Виж сега преди 5 години
Бойко, краят ти ще е много, много тъжен за теб. Ще те изпратим с презрение и отвращение.
78
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А НЕСТОРОВ шефа на ДНСК кога?Кво се ослушва кат шушумига.Четох доклад,че в ДНСК било пълен батак.Некомпетентен е щото прехвърли отговорността на съда относно сагата Артекс.И като връх на сладоледа и той с имот за 17000лв първа линия море в Созопол.Абе БОЙКО,от кой затвор ги събра всички тия бре?
77
2
 
14
 
! Отговори
Ох, преди 5 години
Ами то в България вече няма нищо. Нито хора, нито честни управляващи, нито имоти. ГЕРБ опоскаха всичко.
76
2
 
14
 
! Отговори
ГЕРБ=КРАЖБА преди 5 години
Дрън, дрън. Тези проучвания са правени или в канцеларията на Борисов или в асансьора на Цветанов, а най-вероятно на покривната тераса на Пламен Георгиев. Българският народ е на друго мнение. Бай Ставри от централния затвор, ще има много работа.
75
2
 
19
 
! Отговори
Къде? преди 5 години
Къде ще ги носите тези крадени имоти, бе герберасти алчни и крадливи. Нямат напълване алчните ви герберски търбуси. Отврат.
74
1
 
13
 
! Отговори
До номер 81 преди 5 години
Да де, тя затова прокуратурата е повдигнала обвинения на крадливите герберастки тикви.
73
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хайде сега вдигнете и цената на тока, па гледайте каква ще е цената на изборите! Пък не се знае до изборите колко още ще се ицдъните!
72
1
 
9
 
! Отговори
брях преди 5 години
Като твърд еврофил вече започнах да се съмнявам в тази организация.Как може европарламента да имат доверие в тия групировки на Червен Кольо и Борянчето,да се чудиш и маеш?
71
2
 
22
 
! Отговори
като вожда преди 5 години
Всички който ще гласуват за герб предварително да се извинят на останалите българи!