“АпартаментГейт” ще струва на ГЕРБ един евродепутат

ГЕРБ и БСП вкарват по 6 човека в Европейския парламент
18 апр 2019 18:10,
149
“АпартаментГейт” ще струва на ГЕРБ един евродепутат
Снимка: Reuters

Разгорелият се скандал с евтините апартаменти на управляващите ще струва на ГЕРБ поне един евродепутатски мандат. Това показва прогноза на Европейския парламент за разпределението на местата на европейските избори на 26 май. Публикуваните днес данни от анкета сред българските избиратели показват спад на подкрепата за ГЕРБ от 4,7 процента, спрямо данните отпреди избухването на “АпартаментГейт”.

Още по темата

Според проучването за ГЕРБ в момента биха гласували е 32,8% от избирателите срещу 37,5% в края на март. Отливът обаче не се е прелял към опозицията - БСП подобрява резултата си за последните три седмици само с 1,8 на сто - от 31,9 до 32,7 процента от гласовете.

Спадът при ГЕРБ обаче позволява силите на двете политически сили да бъдат напълно изравнени в навечерието на кампанията. С трети резултат с 10,1% е ДПС, следвана от ВМРО - 4,3%, Демократи за силна България - 4 на сто и “Воля” с 3,4 на сто. Европейският парламент прогнозира, че така ГЕРБ и БСП ще могат да вкарат по 6 евродепутати, ДПС - двама, а ВМРО, ДСБ и “Воля” - по един. Данните са базирани на проучвания на две български социологически агенции - “Медиана” и “Алфа рисърч”, за които Европарламентът гарантира, че са достоверни.

Тъй като се очаква ДСБ да се присъедини към ЕНП, българската делегация при христиан-демократите ще е най-голяма - от 7 евродепутати. При Социалистите и демократите ще отидат шестима българи, при либералите - двама и по един при консерваторите и при крайната десница.

Изследването показва, че шансовете на “Атака”, НФСБ и на АБВ да вкарат евродепутат са незначителни. Трите партии имат съответно 3, 2,2 и 2,2 на сто от предпочитанията на анкетираните.

Седмица преди официалния старт на предизборната кампания в Европа не се забелязват съществени размествания. Изключения правят само социалистите и консерваторите, които имат шанс за по-добро представяне, след като се очаква европейски избори да бъдат проведени и в напускащата Великобритания, на която беше дадена отсрочка до 31 октомври.

Така в следващия Европейски парламент групата на ЕНП отново ще е най-многобройна с 180 евродепутати, следвана от социалистите със 149 и либералите от АЛДЕ със 76. По малко от 40 дни преди гласуването очакванията са консерваторите да вкарат 66 евродепутати, крайната десница - 62-ма,  Зелените - 57, комунистите - 46 и евроскептиците - 45 евродепутати.

Това е последната прогноза на Европейския парламент за разпределението на местата в следващия парламент преди вота. Институцията реши да се въздържи от публикуването на следващи сондажи, за да не влияе на настроенията на избирателите по време на предизборните кампании.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


149
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
17
 
4
 
! Отговори
НДСВ-ар преди 4 години
Защо пишете глупости че НДСВ я няма? Аз ще гласувам за тях и всички приближени до либерало-центриската идеология ще гласуват за младите надежди на България - "клуб Милениум". По време на НДСВ България израстна, а сега затъва... Дано НДСВ се завърне с гръм и трясък че да затвори устите на демократичните упадъци и болшевишките изчадия...
49
19
 
6
 
! Отговори
до 40 преди 4 години
Явно си много млад.Напиши в YOU TUBE "Протести срещу Орешарски" и гледай как полицията млати протестиращите.Изгледай няколко клипа и напиши пак какво си измислил.Виж как НС е заградено с огради,също като Берлин при Ерих Хонекер!Това ли искаш да докараш пак като гласушаш за БСП.Ако докарате пак Пеевски , Орешарски,Станишев и ДПС мислиш ли,че ще е по добре отколкото сега?По добре извънземните да вземат властта отколкото БСП!
48
2
 
20
 
! Отговори
Герберастки крадци преди 4 години
Европа отстрелва един по един крадливите министри и зам. министри на Борисов. А самият Борисов е оставен за десерт. Още малко и ще видим и сметките им в чужбина и крадените им европейски пари. Предстоят интересни дни. Казват, че е започнал спешен ремонт на килиите в централния затвор.
47
2
 
25
 
! Отговори
ОСТАВКАТА 3 преди 4 години
Остават 39 дни до момента за АПАРТАМЕНТА!!! На 26-ти Май българският народ ще измете престъпната шайка СУДЖУЦИТЕ 3 и те ще изчезнат като СДС и НДСВ!!! А Цецо АСАНСЬОРА, Пацо Терасата и Сашо Къщата за Гости ще изгният в ПАНДЕЛАТА!!! ОСТАВКАТА 3 е спасението за България!!!
46
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ти си ***, гербав ***. Аз убедих и други. Копейки не ми трябват. Отивате в пандиза!
45
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
вчера са пуснали и под игото - на латиницато децата и без това с проблеми ами да им набутат и латиницатаако останат на власт тия продажници и 24 май ще забраняти главните празници ще са само джендерскитекнигата е пусната от министирствотонякой ще потърси ли смитка на банкянския продажник какво правят министрите му и той все изненадан горкия ***
44
1
 
20
 
! Отговори
АНТИ преди 4 години
Ако всеки загубен мандат,доведе до още един,мисля, ще спрат да крадат,доброто ще победи !
43
15
 
5
 
! Отговори
безпартиен преди 4 години
Цветанов и Елена Йончева имат по 5 апартамента.Засега в редовното време на мандата резултатът е равен.Йончева,обаче в слеедващият си мандат като евродепутат ще подобри резултат с най малко 2 и така ще поведе решително пред Ц.Ц.Така,че за когото и да гласувате все тая-те ще имат,а ние не!
42
14
 
5
 
! Отговори
Бай Иван преди 4 години
Лъжеш бре. Само за БСП гласуваш. Защото ще ти спрат копейките за троленето.
41
9
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никога не съм гласувал за БСП, но сега мисля да го направя.Гроб трябва да отидат в затвора!
40
4
 
15
 
! Отговори
До всички демократи преди 4 години
Истинската демократична партия на България не е ГЕРБ, а ПП Демократична България. Имайте го впредвид когато пускате бюлетината на 26-ти май!!! ГЕРБ поема по пътя на НДСВ и това е лъч надежда за България!
39
2
 
30
 
! Отговори
А бе преди 4 години
Много ще ме накефи Сашо Дебелия(Йорданов) да изпадне от класацията!
38
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хайде да ги направим два!
37
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Под руините от апартаментите бе погребана ПП ГРОБ.
36
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не е тяка бсп е по добре. Млад съм, да, и го мисля
35
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Твърде вероятно е депутатите на ГЕРБ да паднат до 1 и това да е Сергей Станишев
34
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Герб и БСП не трябва и 1 депутат да вкарат ако това е цената - един скандал,1депутат. Двете партии са еднакво престъпни.
33
2
 
12
 
! Отговори
V преди 4 години
Никой не ми предлага нещо .Защо така? Цифровизацията щяла да отнеме работни места и да издои обществен ресурс на мой гръб .Тоест те пак ще ,,усвоят,, едни наши пари .А сигурност за германците за да спираме тука миграцията също не е в мой интерес .Какво предлагат на народа ??? Нищуу ама от сърце . Освен това не се говори въобще нашите пари отпускани от Брюксел ,как да се използват по добре за народа ,а не за усвояване .Това беше една от причините за брегзит ;)Никой не предлага промени
32
3
 
29
 
! Отговори
Махайте се преди 4 години
Никога не гласувам.Този път ще изляза, ЗАЩОТО ИСКАМ ГЕРБ ДА СЕ МАХНАТ!
31
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То да са само апартаментите...., а то цялото им управление е белязано с гафове, скандали, корупция, некадърност.