“АпартаментГейт” ще струва на ГЕРБ един евродепутат

ГЕРБ и БСП вкарват по 6 човека в Европейския парламент
18 апр 2019 18:10,
149
“АпартаментГейт” ще струва на ГЕРБ един евродепутат
Снимка: Reuters

Разгорелият се скандал с евтините апартаменти на управляващите ще струва на ГЕРБ поне един евродепутатски мандат. Това показва прогноза на Европейския парламент за разпределението на местата на европейските избори на 26 май. Публикуваните днес данни от анкета сред българските избиратели показват спад на подкрепата за ГЕРБ от 4,7 процента, спрямо данните отпреди избухването на “АпартаментГейт”.

Още по темата

Според проучването за ГЕРБ в момента биха гласували е 32,8% от избирателите срещу 37,5% в края на март. Отливът обаче не се е прелял към опозицията - БСП подобрява резултата си за последните три седмици само с 1,8 на сто - от 31,9 до 32,7 процента от гласовете.

Спадът при ГЕРБ обаче позволява силите на двете политически сили да бъдат напълно изравнени в навечерието на кампанията. С трети резултат с 10,1% е ДПС, следвана от ВМРО - 4,3%, Демократи за силна България - 4 на сто и “Воля” с 3,4 на сто. Европейският парламент прогнозира, че така ГЕРБ и БСП ще могат да вкарат по 6 евродепутати, ДПС - двама, а ВМРО, ДСБ и “Воля” - по един. Данните са базирани на проучвания на две български социологически агенции - “Медиана” и “Алфа рисърч”, за които Европарламентът гарантира, че са достоверни.

Тъй като се очаква ДСБ да се присъедини към ЕНП, българската делегация при христиан-демократите ще е най-голяма - от 7 евродепутати. При Социалистите и демократите ще отидат шестима българи, при либералите - двама и по един при консерваторите и при крайната десница.

Изследването показва, че шансовете на “Атака”, НФСБ и на АБВ да вкарат евродепутат са незначителни. Трите партии имат съответно 3, 2,2 и 2,2 на сто от предпочитанията на анкетираните.

Седмица преди официалния старт на предизборната кампания в Европа не се забелязват съществени размествания. Изключения правят само социалистите и консерваторите, които имат шанс за по-добро представяне, след като се очаква европейски избори да бъдат проведени и в напускащата Великобритания, на която беше дадена отсрочка до 31 октомври.

Така в следващия Европейски парламент групата на ЕНП отново ще е най-многобройна с 180 евродепутати, следвана от социалистите със 149 и либералите от АЛДЕ със 76. По малко от 40 дни преди гласуването очакванията са консерваторите да вкарат 66 евродепутати, крайната десница - 62-ма,  Зелените - 57, комунистите - 46 и евроскептиците - 45 евродепутати.

Това е последната прогноза на Европейския парламент за разпределението на местата в следващия парламент преди вота. Институцията реши да се въздържи от публикуването на следващи сондажи, за да не влияе на настроенията на избирателите по време на предизборните кампании.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


149
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Световна класация за свобода на медиите:- 2009 година: 68-мо място от 180 държави (ГЕРБ идва на власт).....- 2019 година: 111-място от 180 държави (трети пореден мандат на ГЕРБ)
29
4
 
25
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
До СТРАНДЖАТАПроектът "ГЕРБ" върви към приключване-ориентирай се към новата хранилка*.Едва ли ще ти е трудно,предвид досегашния опит.*Няма как да не се създаде нова шашма от типа НДСВ и ГЕРБ,въпрос на месеци до година макс.
28
3
 
23
 
! Отговори
Mi6osp преди 5 години
До изборите ГерБ ще загуби поне още един евродепут. Така са си постлали, разчитайки на пълна безнаказаност, че където и каквото да се ровне, изплуват престъпления и кражби. А и на българина му омръзна да го управляват мутри и селски хитреци. До половин месец ще има нов скандал и тогава пак ще коригираме прогнозата. Засега е 7-5-3-1....
27
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще им струва загуби на властта занапред!
26
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стига си дрънкал едни и същи глупости и стига си се подмазвал на неграмотния си корумпиран вожд!
25
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За апартаментгейт би трябвало да им се освободи западното крило на Централния,ама айде...
24
2
 
14
 
! Отговори
АНТИ преди 5 години
Рестарт ... рестарт,рестарт...рестарт,предизборен е този път.Но бай *** не е смарт,спи *** и ще го крадат !
23
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Странджа, ти какво работиш в ГЕРБ?
22
4
 
20
 
! Отговори
ГЕРБ преди 5 години
Асансьора ме качва, в луксозен имот,а тераса широка е, нашир и надлъж,Апартаментгейт не плаши ме, няма защо !За три дни чудо минава, държавен съм мъж.
21
0
 
10
 
! Отговори
Нане преди 5 години
Така е...В страната на 80 процентовите ***...
20
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тия престъпници не биха могли да получат и два мандата на честни и свободни избори!
19
3
 
26
 
! Отговори
Артекс преди 5 години
Депутат, софра, запой.Преход, пасмина, застой. Болни, доктори, рушвет.Кмет, корупция, разцвет. Безпорядък, рев, искри.Алкохол, жени, псувни. Цици, интернет, Айфони. Бизнес, спонсор, милиони.Обир, банка, далавера.Ред, полиция, химера. Път, поръчка, магистрала. Катастрофа, вой, раздяла. Улици, ремонт, павета. Кражби, сеч, екодървета. Фирми, призраци, офшорки. Евро, сметки, уговорки. Избори, елит, управа.Шок, пародия, държава.Изход, бягство, терминал.Народ, история, финал...Даниел Богданов
18
4
 
32
 
! Отговори
Гражданин преди 5 години
За българския народ ГЕРБ носи бедност, а за герберчетата апартаментчета.
17
4
 
18
 
! Отговори
ай сиктир преди 5 години
А не така до изборите има още бая време винаги има по-зле и гербавите както я карат сами да се наsираt току виж се овъртели отвсякъде.
16
17
 
3
 
! Отговори
Кремена преди 5 години
До АзНе знам колко личности живуркат в теб, но определено не си "народа". Пий си евтината бира и си трай.
15
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всеки, който гласува за управляващата хунта е национален предател и абсолютен съсипник на бъдещето на децата ни!
14
3
 
35
 
! Отговори
Кх преди 5 години
До ЦвИКНапълно сте прав. Цвъки е важен фалшифицираш фактор к. не бива да се забравя.
13
2
 
11
 
! Отговори
Кремена преди 5 години
До АнонименЕй, лъжльо такъв...дори в Австрия няма такава цена! Говориш за 35 цента за киловат. От коя психиатрия пишеш?
12
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако си Иванчева те арестуват зрелищно с участието на въоръжените сили на държавата! Ако си гербер просто показваш ,,морален стандарт", ползваш си присвоеното, че и вдигаш рейтинг! Защото си показал доблест и си подал оставка!
11
7
 
35
 
! Отговори
Аз преди 5 години
Ако сме НАРОД на 26 трябва да има ГЕРБЗИТ!И не повече от половин депутат!