"Апартаментгейт" удари лошо ГЕРБ, губи 3% от избирателите

31% още се чудят дали да отидат до урните, могат да обърнат вота
Обновена: 19 апр 2019 17:12 | 19 апр 2019 16:30, Камелия Цветанова
256
"Апартаментгейт" удари лошо ГЕРБ, губи 3% от избирателите
Снимка: Булфото, архив

Ниска избирателна активност може да се очаква на европейските избори, които ще се проведат на 26 май.

Най-неактивни на вота ще са младите българите.

Още по темата
За 56% от българите предстоящите избори са важни, като за 16% са изключително важни, а 40% ги определят по-скоро като важни. Само за 13% изобщо не са важни.

38% или малко над два милиона българи декларират, че със сигурност ще гласува, докато 31% са по-колебливи, заявявайки, че по-скоро ще гласуват.

Най-ниско участие се наблюдава сред най-младата възрастова група (18-29 г.), като само една четвърт от тях със сигурност ще гласуват. Това сочат данните от проучване на агенция "Тренд" по поръчка на "24 часа".

43% са твърдо решилите за кого ще гласуват, докато 30% все още не са, като привържениците на ГЕРБ и БСП са най-силно убедени във вота си в сравнение със симпатизантите на другите формации.

Скандалите около апартаментите в последните няколко седмици са нанесли видима имиджова щета върху основаната управляваща партия. В сравнителен план между изследването на "Тренд" през март и това през април, ГЕРБ губи 3% от своята подкрепа сред гласуващите, докато БСП успява да задържи нивата си и дори минимално да покачи своите електорални стойности.

Ако изборите бяха днес 30,5% биха гласували за ГЕРБ - СДС, а за левицата - 31,3 на сто.

Твърдо на трета позиция остава ДПС с 12,7% от гласуващите.

Най-голям дял от електората на Обединени патриоти се ориентира към ВМРО за предстоящите избори за Европейски парламент.

5,5% от гласуващите биха предпочели тяхната листа, което ги доближава силно до бариерата за представителство в ЕП, която е 5,88%.

Демократична България също запазват шансове за представителство, но при тях не се отчита тенденция на ръст в подкрепата.

Сред останалите партии и коалиции не се наблюдава съществена динамика спрямо проучването ни през март, а разпределението сред гласуващите е следното: Воля (3,6%), "Атака" (2%), "Възраждане" (1,6%), НФСБ (1,3%) и Коалиция за България (АБВ) с 1,3%.

4,5% от всички гласуващи пък заявяват, че ще отбележат опцията "не подкрепям никого".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


256
Още по темата: бспизбориГЕРБТренд
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
165
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Чудя се защо още има българи, които да гласуват за БСП, ДПС и русия. България е с НАТО и ЕС. Каква русия сънувате? Никой не ходи в русия, било то на почивка, да учи или на гурбет. Искате да бъдем като русия или като западна Европа? Ако искате русия, отидете за една седмица да видите голите, бедни, гладни и пияни руснаци как живеят и тогава помислете. БСП=ДПС=русия.
164
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Според КАЛЪП И ТРЕНД,ясно,гледах го скоро по бнт тоя от тренд,по-прокрит комуняр от другия от АФИС-ЧИСТ КОМУНЯР.ЗА КЪНЧО С ГОЛФ ИГРИЩЕТО ДА НЕ ГОВОРИМ!КАСКЕТИ,ТАЯ "ПРЕДНИНА"С ПОЛОВИН,ЕДИН % НИ-ЩО НЕ ОЗНАЧАВА ЗА ЕВРОИЗБОРИТЕ!Ако наистина така се случи просто БКП и ГЕРБ ще имат еднакъв брой евродепутати,Корнела ШЕ Е ГОРДА "ПОБЕДИТЕЛКА"ама ГЕРБ НЯМА ДА СА ЗАГУБИЛИ!По-скоро отново ГЕРБ ще "СПЕЧЕЛИ" с малко!Аз не мислех да гласувам,но ме амбицират кънчовци и сие,ще нахъсам и много други за това.
163
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ало шефе , търсят те по мобифона ..ооо тигре тигре , имаш ли пари , нямаш ли пари стари панелки
162
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И без статистики е повече от ясно,че ГРОБ ще загубят,а БСП ще победят...царят Борисов е гол...
161
9
 
3
 
! Отговори
БГ преди 5 години
А Путин защо иска точно от тука да минава тръбата защото само тука има шанс да му мине номера и ние да платим сметката
160
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Строителна фирма Герб
159
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Путин каза за управлението на ГЕРБ:България се отказа от "Южен поток" под натиск отвън. Сега те съжаляват, сега те говорят, че биха искали да получават руски газ, но вече през "Турски поток". Не бихме желали цяла Европа да изглежда като България, която прояви такава слабост и неспособност да защитава своите национални интереси.
158
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хора, гласувайте! Само така може да изгоним шайката от власт.
157
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това че путим и медведев са гей двойка си е тяхна работа да си се държат подрачичка .не разбирам защо ревнува Олгин и гей дружинкта му
156
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 162Не, не е толкова просто. Не слушай какво говорят, а какво правят. Българинът вярва на етикета, дори и да е менте. По същество, ГЕРБ са си милиционерски комунисти отвсякъде. Гледай действията и реакциите им. Дори си имат и нещо като подобрено копие на Сталин. Той решава, той поощрява, той наказво. Това е немислимо в демократично общество. Но хората са казали, че какъвто народа, такива управляващите.
155
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пишете за комунисти, но не уточнявате дали са от ГЕРБ или от БСП. Щото в ГЕРБ май са повече.
154
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 162А кой наскоро разговаря с Медведев? И даже го държеше за ръкава.
153
6
 
14
 
! Отговори
ГЕРБераст-помияр преди 5 години
Папата идва в България за да освещава апартаментите на Цецо АСАНСЬОРА, Пацо Терасата и Сашо Къщата за Гости!!! Много работа му се отваря на светия отец...... ОСТАВКАТА 3 е спасението за България!!!
152
16
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Изборите в България са цивилизационен избор - гласуваш или за приятелите на Европа(ГЕРБ) или гласуваш за агентите на Кремъл(ПСБ) . Толкова е просто! Борисов се среща и разговаря с Меркел и Макрон, а *** с Решетников. И ако последната дойде на власт Европа ни спира фондовете, докато народа се сети да я изгони. По-умно би било изобщо да не я избира, ама те червените изпечени майнипулатори и дебилолози.
151
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 160Може и да бият. Въпросът е кого ще бият. Май на този народ му харесва да го бият.
150
17
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Герб ще бият както винаги
149
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Познавам новото поколение партици в бсп 40 годишни гладни за държавна софра лузари не годни за нищо Герб ще ги смаже като гнил домат
148
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колко трябва да си неадекватен, да искаш да демонстрираш нещо, а да покажеш точно обратното. Тоя случай с Иванчева наистина ще им коства най-вероятно загуба на управлението през есента. При това поне за втори път настъпват същата мотика.
147
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е сега като дойде папата, някой очаква ли от БСП да бъдат приети?
146
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А те кво ще дадат ако гласуваме те искат евродепутати да станат я да раздадат евродепутатски заплати за нас да гласуваме ако не раздадат няма да гласуваме за който и да е