Евровотът: БСП с крехка преднина пред ГЕРБ, ВМРО - четвърти

Разликата между първите две партии е под процент
8 май 2019 15:00,
211
Евровотът: БСП с крехка преднина пред ГЕРБ, ВМРО - четвърти
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

БСП запазва крехка преднина пред ГЕРБ, съответно с 33,2% на 32,5%, сочи проучване на нагласите на избирателите за предстоящият евровот на 26 май. Данните са на изследователски център "Спектър" с ръководител Петко Петков. Възложител на допитването е Института за модерна политика, а извадката е направена сред 834 лица над 18 години от цялата страна.

Според изследователите обаче, лидерството на Столетницата е в резултат не от привличане на нови избиратели извън твърдия партиен електорат, а от ерозията в електоралната база на ГЕРБ, предизвикана от корупционните скандали и „апартаментгейт“.

Третото място изглежда гарантирано за ДПС с 8,5%. Партията мотивира своите симпатизанти с участието Мустафа Карадайъ като водач на листата. Това е допълнителен стимул за мобилизация на избирателите на ДПС, които ще отидат до урните, за да покажат подкрепа за своя лидер, коментират от "Спектър".

Шансове да вкарат поне по един депутат запазват и ВМРО-БНД с 4,2%, следвани от дясното обединение "Демократична България" и коалицията "Патриоти за Валери Симеонов".

Социолозите коментират и конкуренцията в трите основни сектора на политическото пространство.

В левия сектор наред с БСП за електорална територия се бори и възстановената под егидата на АБВ лявоцентристка „Коалиция за България“. Те навлизат в кампанията от добра изходна позиция – 2.7% от твърдо решилите да гласуват и имат потенциал за растеж особено при условие, че БСП остане затворена в своя твърд партиен електорат.

В десния сектор политическата коалиция на ГЕРБ и СДС има за съперник своите бивши партньори от разпадналия се Реформаторски блок, които в тези избори се явяват под наименование „Демократична България – Обединение“.Отворен остава въпросът дали „Демократична България“ ще успее да мотивира своите привърженици да гласуват. При по-голям отлив на доверие от ГЕРБ шансовете им нарастват, но и в настоящата ситуация те имат добри шансове да спечелят европейски мандат, стартирайки кампанията с 4.2 % от решилите да гласуват, категорични са от "Спектър".

В патриотично-националистическия сектор се изостря конкуренцията между ВМРО-БНД и „Патриоти за Валери Симеонов“. Освен традиционно силната позиция на кандидата на ВМРО-БНД Ангел Джамбазки(4,2%), данните показват и тенденция към повишаване на подкрепата към бившият вицепремиер и лидер на НФСБ Валери Симеонов - около 4% На по-задни позиции засега остава „Атака“ (1.2%).

На въпроса "Ще гласувате ли в европейските избори на 26 май?" отговор "категорично да" са дали едва 33,5% от анкетираните. С "Не" са отговорили 37,7%, а малко над 28% твърдят, че още не са решили.

Интересни са резултатите и от последния въпрос, който социолозите са задали на реципиентите - "Какво според вас трябва да е бъдещето на Европейския съюз?"

Оказва се, че повечето българи подрепят идеята за Европа на отечествата - с над 34%, а за европейска федерация се обявяват малко над 32%. Също толкова казват, че не могат да преценят.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


211
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
175
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пишат еднакви неща - малка преднина, дрън дрън, после вечерта на 26. да не сте очудени от разлика над 5,6 % че и повече в полза на БСП, въпреки, че всички държавни служители и администрация ще гласува за Боко, с това ще си останат, после и това няма да имат
174
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дебела сплескана глава, къси крака, типична ***, това е Нинова.
173
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
народа си заслужава управниците.колкото и да плаче, освен да се надене отново на комунистически гвоздей, друго не му остава.
172
0
 
8
 
! Отговори
Стою преди 4 години
Пак манипулирате съснсловестни еквилибристики. Никакви шансове няма ВМРО, трябват им 6%, а те, милите пс.хопатчета, едва събират 2. Даже и толкова нямаха, когато един-единствен път са се явявали самостоятелно на избори. С 2% да участваш в управлението на страната?! Котерийни т.рикати.
171
4
 
6
 
! Отговори
Да не и е уруки преди 4 години
Ама ква е розова свинка.Като малко розово прасенце.Пу-пу! Да не и е уруки.
170
4
 
5
 
! Отговори
еволюция преди 4 години
Както ми го обясни един партиен секретар 1990 г, кучето си го бие с вестник. Щото вестника мирише на друго и кучето не се озлобява срещу него.Така БКП създаде СДС за мръсни поръчки. Вместо БСП да прави непопулярни неща, остави това на СДС. А за братята мюсулмани ДПС.Хората нямаха друга алтернатива алтернатива и разчитаха на СДС.Хубавото е че СДС се раздели на СДС и ДСБ и виждаме че шпионите се върнаха в БСП. Не всички разбира се, но може да се очаква че СДС сега е по-чисто.
169
4
 
7
 
! Отговори
пак същите преди 4 години
Същите стари муцуни. Просто старите комунисти сдадоха на внуците.
168
7
 
5
 
! Отговори
До лисан преди 4 години
И като се събуди ....краката ти отвити
167
11
 
12
 
! Отговори
Лисан преди 4 години
Разликата е поне 7-8% в полза на бсп. Това не си личи от проучванията, тъй като хората от малките населени места се страхуват от герб, но на изборите в тъмната стаичка ще гласуват против тях. Наесен парламентарните избори са неизбежни.
166
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Каква промяна е бсп.... Няма такава *** ска нация по света като нашата
165
9
 
17
 
! Отговори
До 164/165 преди 4 години
От нищо не се е очистила бсп Там са същите идеологии и същите некадърници Ако пък комунистите ще са промяната Господ да на пази от нея Амин!
164
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не се дуйте... Ще има 97а с павета по *** комунистически кратуни
163
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма такова нещо другарите плюят Костов а негов кадър и протеже корени ги води за носа... Неслучайно за комуноидните *** папа е сифилистичния шизофрения ленин
162
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кой очаква да напише друго сайт като вашия по червен от задните пасти на ***
161
14
 
5
 
! Отговори
Курнелия лицемерка преди 4 години
*** Нинова започна да чисти БСП от крадци и мафиоти като Георги Гергов, Дъбов,Гуцанов, Ат.Мерджанов, М.Миков,Георги Божинов,Янаки Стоилов,К.Паскалев, Кр.Янков,Сл.Велков,Георги Първанов(Гоце), Сергей Станишев и др. браво на нея, ама има още много работа, но трябва накрая да изчисти и себе си, защото е милионерка, но не от бизнес...
160
14
 
8
 
! Отговори
Разумен преди 4 години
ГЕРБ е вече в мрачната история на БГ. Промяната идва неумолимо!Разликата ще е съкрушителна , не крехка. Крехка е истината в платените агенции и купената преса!
159
5
 
9
 
! Отговори
Винету преди 4 години
Гласувайте за мене, иначе комунистите ще ме изпратят в резервата Белене, където убиха дядо ми, докато тичах с ибрика след бай Тошо.
158
8
 
9
 
! Отговори
Цецо Асансьора преди 4 години
Другари, ще победим! Аз отново ще броя бюлетините! Всички чували ще ми ги оставят пред асансьора.
157
13
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
разлика между БСП И ГЕРП НЯМА,И ЕДНИТЕ И ДРУГИТЕ СА КОМУНИСТИ,останалото е за *** И НАИВНИЦИ.
156
5
 
7
 
! Отговори
Пак заклинания преди 4 години
До хм и Анонимен 159: Надявайте се, но няма да го бъде. ГЕРБ върви надолу и това е добре за България. Много им станаха далаверите. Време е за промяна