Гечев ще оправя евро икономиката, Павлова - индустриализацията

Представители на ГЕРБ, БСП и ДПС проведоха дебат
9 май 2019 14:03,
42
Гечев ще оправя евро икономиката, Павлова - индустриализацията
Снимка: БулФото

Лиляна Павлова от ГЕРБ, Румен Гечев от БСП и Илхан Кючук от ДПС проведоха предизборен дебат в ефира на Нова. Тримата трябваше да отговорят на няколко ключови въпроса, свързани с тяхната визия за бъдещето на Европейския съюз, доходите на българите и възможна ли е единна европейска минимална заплата.

Лиляна Павлова изтъкна, че има над 20-годишен опит като експерт и политик, именно в ресор европейски политики, фондове и програми. Тя беше категорична, че има с какво да допринесе, представлявайки България в Европейския парламент.

"Темата за доходите е най-често задаваният въпрос, който ми задават хората в селата и градовете. Това е и темата, която казах – жизненият стандарт. Това е най-наболелият въпрос. Чрез европейските политики и с европейските фондове, да повишим стандарта на живот е възможна кауза, с работни места, които имат висока добавена стойност в индустрията, производството”, заяви Лиляна Павлова.

Планът на Лиляна Павлова за увеличаване на доходите минава пред привличането бизнеси във високотехнологични сектори, които да създават високоплатени работни места.

"Това е секторът, в който младите хора се връщат да работят в България. В сектора на автомобилопроизводството – 220 нови предприятия са отворили в Бългрия работни места. Това е посоката на развитие – индустриализацията", заключи Павлова.

Кандидатът на БСП Румен Гечев пък смята, че ЕС има нужда от смяна целия икономически модел и че с неговия 30-годишен опит като преподавалтел и политик може да допринесе за него(бел.ред. - Румен Гечев е  министър на икономическото развитие в правителството на Жан Виденов 1995-1997г.) Представителят на Столетницата също постави въпроса за жизнения стандарт на българите.

"Няма как България, когато чуждите инвестиции намаляха 10 пъти или 1000% от 2009 година досега, да очакваме висока динамика на растежа и на стандарта на живот. Няма как да се повишава стандартът на живот, след като последните 10 години бяха провалени крупни инвестиционни проекти, които можеха да донесат на България милиарди левове, които да бъдат разпределени и да донесат повишение на жизнения стандарт", категоричен беше Гечев.

Той заяви, че БСП настоява за еднакъв стандарт при формирането на минималната работна заплата в България и страните от ЕС - на основа на техния процентен дял от БВП.

"Разбирането, че ако в България има ниски заплати, ще идват инвеститори, е абсолютно погрешно. Това, че ако има ниски заплати в България, българската икономика ще бъде конкурентноспособна е абсолютно погрешно и опровергано от фактите. Страните с най-високите заплати имат най-висока конкурентоспособност ”, заяви Румен Гечев.

Третият участник в дебата беше настоящият евродепутат от ДПС Илхан Кючюк. Той беше категоричен, че през последните 5 години е защитавал интереса на всички български граждани и на целия ЕС. Според него страната ни не може да достигне до средните европейски нива с този темп на растеж.

"Ние предлагаме да се инвестира активно във високи технологии, там където има висока добавена стойност. Второто нещо е биотехнологиите”, заяви Илхан Кючюк.

По думите му единната европейска минимална заплата е привлекателна, но популистка мярка и не вижда как може да се въведе.

"Това трябва да се остави в ръцете на националните икономики", обясни Кючюк.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е най-големия виновник за икономическата криза от 1996-97г Където пенсионерите живееха с 5 долара на месец. Сега е пак дошъл да оправя държавата.
37
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гечев?Не думайте...
36
3
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Гечев като добър икономист и преподавател в УНСС, не можа да го спаси от фалит, сега ще оправя европейската икономика!
35
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гечев го помним как оправя икономиката, все пак беше министър на икономическото развитие при Жан Виденов. Славно време, славна икономика!
34
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гечев ще направи 1 долар = 3000 евра :)
33
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гечев, кой ще те пусне до европейската икономика, като те знаят къф пpocт каскет си!
32
4
 
5
 
! Отговори
Той оправи България преди 4 години
Добре, че има опит във фалирането на държавата ни. Сега ще може да го приложи и на европейско равнище.
31
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя Румен Гечев не е за ЕС , където се развива модела на пазарната икономика. С постоянно развитие и конкуренция. Румен Гечев е за друг модел. Модела на Карал Маркс.
30
5
 
6
 
! Отговори
Стършел преди 4 години
Гечев, трябваше отдавна да бъде замерян с камъни и в затвора за обезценяването на лева и обирането на спестяванията на българите.
29
4
 
14
 
! Отговори
aa1830 преди 4 години
Като помня хиперинфлацията и как ни развиваше икономически Гечев по времето на Жан Виденов..... Няма нужда пак от такива професионалисти!
28
3
 
19
 
! Отговори
, преди 4 години
Гечев да ходи да оправя руската икономика. Европейската ще може и без него.
27
4
 
19
 
! Отговори
Хахаха преди 4 години
Поредно доказателство че комунистите нямат кадри и не могат да привличат млади кадърни специалисти заради изостаналото си развитие и болшевишко мислене Да показваш човек като гечев доказан некадърник и да го лансираш за ибори говори за пълната деградация на ***
26
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е сега вече с една еврозаплата Лилето ще може да си купи две чантички по 18 000 лв.,че депутатската и министерската едва и стигаха.
25
6
 
5
 
! Отговори
До 19 преди 4 години
Алцхаймер е тежка диагноза.Пйй си хапчета и си гледай пенсията,че заради такива като тебе вече 10 години ни "оправят".
24
1
 
10
 
! Отговори
ай сиктир преди 4 години
Не знам кой какъв специалист е, но на червения и гербавата им сърбахме попарата "оправиха" ни, сега остава и Европата да "оправят".
23
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Щом Павлова ще оправя индустриализацията-да закриваме.
22
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Олее майко, дай на глупавия малко власт и му гледай сеира... българия се превърна в подигравка
21
5
 
11
 
! Отговори
Ха-ха преди 4 години
БСП като извадят някой вмирисан на нафталин от гардероба - да се чудиш за смях ли е или за плач
20
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Олеле, Румен Гечев ще оправя евроикономиката. Като знам как оправи българската икономика като министър на икономическото развитие, и досега си ходим оправени от него.Подобни елементи нямат никакво място не само в политиката, но и под слънцето.
19
3
 
19
 
! Отговори
Алцхаймер преди 4 години
Абе, Гечев, ти да не мислиш, че ще гласуват само бесепари и двайсетина годишни, бе?Не помниш ли как се ос рахте 95-97, а?Може и да не помниш, но ние не сме забравили.Вземай си боновата книжка и я закачи на ръждив пирон - знаеш къде