Мобилизация на финална права: БСП с 2% пред ГЕРБ, партии "висят"

Три партии сигурни за ЕП, сочи проучване на "Медиана"
10 май 2019 12:15, Красимир Ангелов
423
Мобилизация на финална права: БСП с 2% пред ГЕРБ, партии "висят"
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Две седмици преди евроизборите ГЕРБ и БСП се изправят една срещу друга с практически изравнени позиции и силно мотивирани избиратели. Доминацията на едната или другата партия на изборите може да се реши от "дреболии", в това число и от натрупването на празнични дни в деня на изборите. Това показват резултатите от социологическо проучване на агенция "Медиана", проведено в периода  2-7 май 2019 г. с 1018 човека по метода лице в лице. Изследването е представително за страната и е реализирано със собствени средства на агенцията.

Още по темата
Според резултатите от проучването, БСП все пак води с малко пред ГЕРБ – за социалистите твърдят, че ще гласуват 31,9% от хората, които ще отидат до урните, а за управляващата партия – 29,9%. Според агенцията този резултат не се дължи на значимо увеличаване на електоралната тежест на БСП, колкото на отлив на избиратели от ГЕРБ (изчезва т.нар. "мека периферия").

Евроизборите в цифри: Бюлетината ще ни струва 20 ст.

Същевременно твърдото ядро на ГЕРБ-избирателите е силно мотивирано да защити своята партия и да участва на изборите. Преди месец те бяха значително по-разколебани от симпатизантите на БСП. Сега мобилизацията и в двете групи е практически еднаква, смятат социолозите. Според тях това по всяка вероятност бележи края на ерозията на доверието в ГЕРБ в последния месец и започва възстановил доверието, което беше силно ударено от "Апартамент-гейт".

Третата партия която може да бъде сигурна, че ще успее да премине изборната бариера (5.89 %) е ДПС. За движението готовност да гласуват декларират 10,7% от избирателите.

Още две партии се намират близо до изборната бариера за евроизбори и имаш шанс да изпратят евродепутат – ВМРО (4,7 %) и "Воля" (4,9 %). Следват ги НФСБ (3,9 %), "Коалиция за България" (3,8 %),  "Демократична България" (3,4 %) и "Атака" (2,6 %). 

Според проучването обаче като цяло нито една от тези партии не може да бъде напълно изключена
от шансовете за преминаване на бариерата. Причината за това е, че към момента на проучването - 8 май, близо един милион избиратели заявяват, че ще гласуват, но все още се колебаят за кого. "Люшването" на тази огромна маса избиратели в една или друга посока може да изстреля практически всяка партия над изборната бариера, отчитат от "Медиана".

С напредването на кампанията и отшумяването на имотните скандали изглежда намалява и желанието да се гласува. Само за един месец хората определящи тези избори като важни за България са намалели с 13 % - от 51 % на 38 %. За сметка на това всеки пети българин (22%) определя изборите за Европарламент като събитие, което не е важно за страната ни.

За евровота: Разкриха 191 секции в 64 страни

Въпреки това декларираната изборна активност продължава да е висока - около 70 %, но посочените фактори поставят съмнения дали тя ще се реализира. На този етап едва 14% от имащите право на глас са категорични, че със сигурност няма да отидат пред урните. Вероятно пред изборните урни ще отидат около 2.5 млн. избиратели, предполагат социолозите.

Данните показват слабо желание за използването на преференциите при гласуване
– едва 8.5 % хората заявяват, че ще ги използват. Така вероятно няма да има пренареждане на листите в резултат от преференциално гласуване, смятат от агенцията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


423
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
320
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Герберски номера до последно.Така се активизира герберастията,защото иначе няма филии с мас.
319
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Комунистът Борисов стяга редиците!
318
7
 
12
 
! Отговори
Гецата преди 4 години
С фалшивите си прогнози, "Червен Колю" само ще активира повече хора да гласуват за Гербавите.
317
4
 
15
 
! Отговори
Евгения преди 4 години
Комунистически номера до последно!!! Ей няма чистене тая пасмина!!!
316
11
 
11
 
! Отговори
АНТИ преди 4 години
Една европейска реформа не е провел Борисов !Как ще вървим, по светлия европейски път, така ?!
315
1
 
8
 
! Отговори
Гласувай мажоритарно преди 4 години
Много тънко прокарват идеите си някои социолози. Недоволството трябва да се разбие и за това са "аха, аха" процентите на предателите, лъжците и бай Трафикант.
314
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще си ближем раните всички.
313
7
 
18
 
! Отговори
БСП са гад.ини преди 4 години
А-а-а-а, 2% разлика, ама не от всички, а само от твърдо решилите. Ах, какъв си тарикат червен колю, ами то е ясно, че симпатизантите на БСП всичките са твърдо решили. Само че ГЕРБ имат резерв в периферията, какъвто БСП изобщо няма и затова прогнозата е ялова.
312
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хе-хе, как си личи, че се застрахова червен колю срещу поредната му грешна прогноза. Уж БСП води, пък практически били с изравнени позиции, ГЕРБ възвръщал доверието си. Ех, кольо, кольо, колко си смешен.
311
3
 
10
 
! Отговори
Бай Хей преди 4 години
До енгибар. Ама така на теб ти се иска, да та *** в червения пар.цал. Ще гласуват така само заблудените мухлясали бабички и зомбираните червени галошши като теб. Не се опитвай да присламчил към вас и нормалните хора.
310
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Липсва дискусия!Липсва мисъл!А бе липса отвсякъде!
309
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
варда, идат другарите лапачи!
308
3
 
1
 
! Отговори
dsf преди 4 години
До Жалка историяjalka istoria ste takiva "bivshi sedesari"
307
13
 
15
 
! Отговори
Енгибар преди 4 години
Пишете си каквото си искате (каквото ви наредят), но факта ,че герб изнагляха и прекалиха си е факт. Следващите избори ще са за БСП, даже и цвъко да опита да ги манипулира. И вината за това си е единствено на герб! Вотът на българите ще е НАКАЗАТЕЛЕН. Търпението свърши и от гняв ние ще гласуваме дори и за хитлер, но само да падне герб.Това е истината и нито плюсчета тук, нито минусчета могат да я променят!Моите съболезнования на изгубилите.
306
0
 
3
 
! Отговори
ми да преди 4 години
До ВаняКат ми пееш Пенке ле, кой ли те слуша.
305
4
 
6
 
! Отговори
Винету преди 4 години
До 331. Айде малко по-кротко с кражбите, че не си спомняме на кои им спираха фондовете и ВИНАГИ фалираха държавата ли. А това за пътниците го четем от 2013. Сега сме 2019.
304
2
 
2
 
! Отговори
Ваня преди 4 години
Няма повод за притеснение де - всичко е решено.
303
4
 
11
 
! Отговори
Байфидан преди 4 години
А бе кольо, ще ти се кара ***. Малко разлика си дал за парите, които ти е платила. Трябваше поне 20% да са.
302
1
 
7
 
! Отговори
Дони преди 4 години
Все ще сме измамените!
301
2
 
9
 
! Отговори
Вълчо преди 4 години
Ама пишете първо, че проучването е на червен колю. Оттам нататък неговите проценти ги знаем.