Мобилизация на финална права: БСП с 2% пред ГЕРБ, партии "висят"

Три партии сигурни за ЕП, сочи проучване на "Медиана"
10 май 2019 12:15, Красимир Ангелов
423
Мобилизация на финална права: БСП с 2% пред ГЕРБ, партии "висят"
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Две седмици преди евроизборите ГЕРБ и БСП се изправят една срещу друга с практически изравнени позиции и силно мотивирани избиратели. Доминацията на едната или другата партия на изборите може да се реши от "дреболии", в това число и от натрупването на празнични дни в деня на изборите. Това показват резултатите от социологическо проучване на агенция "Медиана", проведено в периода  2-7 май 2019 г. с 1018 човека по метода лице в лице. Изследването е представително за страната и е реализирано със собствени средства на агенцията.

Още по темата
Според резултатите от проучването, БСП все пак води с малко пред ГЕРБ – за социалистите твърдят, че ще гласуват 31,9% от хората, които ще отидат до урните, а за управляващата партия – 29,9%. Според агенцията този резултат не се дължи на значимо увеличаване на електоралната тежест на БСП, колкото на отлив на избиратели от ГЕРБ (изчезва т.нар. "мека периферия").

Евроизборите в цифри: Бюлетината ще ни струва 20 ст.

Същевременно твърдото ядро на ГЕРБ-избирателите е силно мотивирано да защити своята партия и да участва на изборите. Преди месец те бяха значително по-разколебани от симпатизантите на БСП. Сега мобилизацията и в двете групи е практически еднаква, смятат социолозите. Според тях това по всяка вероятност бележи края на ерозията на доверието в ГЕРБ в последния месец и започва възстановил доверието, което беше силно ударено от "Апартамент-гейт".

Третата партия която може да бъде сигурна, че ще успее да премине изборната бариера (5.89 %) е ДПС. За движението готовност да гласуват декларират 10,7% от избирателите.

Още две партии се намират близо до изборната бариера за евроизбори и имаш шанс да изпратят евродепутат – ВМРО (4,7 %) и "Воля" (4,9 %). Следват ги НФСБ (3,9 %), "Коалиция за България" (3,8 %),  "Демократична България" (3,4 %) и "Атака" (2,6 %). 

Според проучването обаче като цяло нито една от тези партии не може да бъде напълно изключена
от шансовете за преминаване на бариерата. Причината за това е, че към момента на проучването - 8 май, близо един милион избиратели заявяват, че ще гласуват, но все още се колебаят за кого. "Люшването" на тази огромна маса избиратели в една или друга посока може да изстреля практически всяка партия над изборната бариера, отчитат от "Медиана".

С напредването на кампанията и отшумяването на имотните скандали изглежда намалява и желанието да се гласува. Само за един месец хората определящи тези избори като важни за България са намалели с 13 % - от 51 % на 38 %. За сметка на това всеки пети българин (22%) определя изборите за Европарламент като събитие, което не е важно за страната ни.

За евровота: Разкриха 191 секции в 64 страни

Въпреки това декларираната изборна активност продължава да е висока - около 70 %, но посочените фактори поставят съмнения дали тя ще се реализира. На този етап едва 14% от имащите право на глас са категорични, че със сигурност няма да отидат пред урните. Вероятно пред изборните урни ще отидат около 2.5 млн. избиратели, предполагат социолозите.

Данните показват слабо желание за използването на преференциите при гласуване
– едва 8.5 % хората заявяват, че ще ги използват. Така вероятно няма да има пренареждане на листите в резултат от преференциално гласуване, смятат от агенцията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


423
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
280
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ГЕРБ са крдаци и мафия и никога българина не е бил по-беден от днес.Евростат за пореден път ни напомня,че сме най-бедни в Европа с най-корумпирана администрация,но бетонните глави не искат да го признаят.
279
0
 
6
 
! Отговори
АНТИ преди 4 години
Балкански тарикати правят евроизбори.Никога няма да станат европейци !Ще си останат диви Балканци !!
278
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Жална ви майка ако БСП дойде на власт.
277
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Значи ГЕРБ са крадци и мафия,а покупателната способност на българина е най-голяма при тях.ФАКТ !! Представете си останалите,които управляваха преди какви са и за какво крадене става дума,когато за да си купиш пералня се теглеше заем,защото тя струваше почти две заплати.
276
1
 
2
 
! Отговори
Е, ПОЗНА преди 4 години
До за тролов ужасИ ЕДНИТЕ, И ДРУГИТЕ ТРОЛЧЕТА НЕ ГО ХАРЕСВАТ.
275
2
 
6
 
! Отговори
ХАХАА преди 4 години
ГЛЕДАМ ВИ СЕИРА И ВИ СЕ СМЕЯ! НЯМА ДА ВИ ГЛАСУВАМ! ПОЛЕКА, НЕ СЕ НАПЪВАЙТЕ, ЩЕ СЕ НА..КАТЕ!
274
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 316Гласувай си за руската Мафия, за да не те бъркаме с българите !...Путин е обещал на мужика "Рай", а може и ти да се уредиш !
273
15
 
17
 
! Отговори
Жалка история преди 4 години
ГЕРБ нямат никакви шансове. Лично аз познавам само 1 човек, който им остана верен, но той не е много умен. Преди имах доста приятели, който гласуваха за ГЕРБ и даже им се радваха. Сега всички тези хора псуват Тиквата и другите крадци от Шайката. Хората са отвратени от тези мафиоти. Дори бивши седесари казват, че ще трябва да гласуват за БСП, за да махнат крадците от ГЕРБ. Представете си за каква омраза и отвращение става въпрос.
272
5
 
8
 
! Отговори
314 преди 4 години
Предлагаш ми да гласувам за българската мафия,така ли?Е,няма как да стане.
271
3
 
3
 
! Отговори
До 306 преди 4 години
Само като ми спомена Ненчев и ми се приходи до тоалетната.Ако с това недоразумение мислите да печелите,значи сте много наивни и недалновидни.
270
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да гласуваш за БКП/бсп е все едно, че си гласувал за руската Мафия, която от времето на "вожда" Г.Д. е нейното "слънце и въздух", а за България - турско гробище със съветски паметници !Вижте болшевишките бетонни глави от вчера с портрета на Сталин пред обществената тоалетна наречена "паметник на съветската армия"
269
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ГЕРБ вече са в канала.С всичките си простотии за последните 10 години омръзнаха и отвратиха хората.
268
8
 
10
 
! Отговори
До 285 преди 4 години
Как по -точно Борисов ти отне децата,апартамента и работата ?Хахага,ей,***,ако всичко това,което си написал е вярно,то изобщо няма да ти е до dnes.bg и форум.Я се скрий с пошлите си агитации !
267
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не е важно БСП да спечели - важното е ГЕРБ да загуби.Лично аз ще гласувама за Демократите - ДСБ.
266
2
 
3
 
! Отговори
за тролов ужас преди 4 години
Няма да е все така!
265
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Русофилската Мафия се заблуждава, че българите ще гласуват за евроазиатска партия заради една тераса !
264
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При тези проценти, БСП ще има един евродепутат повече от ГЕРБ, а ДПС ще има 1 евродепутат, при сегашни четирима. Само ГЕРБ, БСП и ДПС ще имат евродепутати. Реалността ще е друга - ДПС ще има поне трима и е възможно някоя от другите партии и коалиции да има евродепутат.
263
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На мене ми е достатъчно да знам, че русофилите-комунисти искаха да направят България 16 губерния на руския Гулаг за да не гласувам никога за БКП/бсп, та ако ще българите и самолети да си купят на половин цена !
262
6
 
9
 
! Отговори
ЦРУ преди 4 години
ВСИЧКИ се страхуват от ДБ ! Тръгват с ЛЕТЯЩ СТАРТ - 300 000 + гласа . А ВЗЕМЕМ ли властта / ДБ + НДСВ + БЗНС на Ненчев / .вместо магистрали - НОВИ ЗАТВОРИ !
261
1
 
7
 
! Отговори
ДА НЕ СЕ ... преди 4 години
ДЪРЖИМ КАТО БОЛНИ С ДЕМЕНЦИЯ, ДЕТО ПОМНЯТ САМО ДАЛЕЧНОТО МИНАЛО.