Мобилизация на финална права: БСП с 2% пред ГЕРБ, партии "висят"

Три партии сигурни за ЕП, сочи проучване на "Медиана"
10 май 2019 12:15, Красимир Ангелов
423
Мобилизация на финална права: БСП с 2% пред ГЕРБ, партии "висят"
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Две седмици преди евроизборите ГЕРБ и БСП се изправят една срещу друга с практически изравнени позиции и силно мотивирани избиратели. Доминацията на едната или другата партия на изборите може да се реши от "дреболии", в това число и от натрупването на празнични дни в деня на изборите. Това показват резултатите от социологическо проучване на агенция "Медиана", проведено в периода  2-7 май 2019 г. с 1018 човека по метода лице в лице. Изследването е представително за страната и е реализирано със собствени средства на агенцията.

Още по темата
Според резултатите от проучването, БСП все пак води с малко пред ГЕРБ – за социалистите твърдят, че ще гласуват 31,9% от хората, които ще отидат до урните, а за управляващата партия – 29,9%. Според агенцията този резултат не се дължи на значимо увеличаване на електоралната тежест на БСП, колкото на отлив на избиратели от ГЕРБ (изчезва т.нар. "мека периферия").

Евроизборите в цифри: Бюлетината ще ни струва 20 ст.

Същевременно твърдото ядро на ГЕРБ-избирателите е силно мотивирано да защити своята партия и да участва на изборите. Преди месец те бяха значително по-разколебани от симпатизантите на БСП. Сега мобилизацията и в двете групи е практически еднаква, смятат социолозите. Според тях това по всяка вероятност бележи края на ерозията на доверието в ГЕРБ в последния месец и започва възстановил доверието, което беше силно ударено от "Апартамент-гейт".

Третата партия която може да бъде сигурна, че ще успее да премине изборната бариера (5.89 %) е ДПС. За движението готовност да гласуват декларират 10,7% от избирателите.

Още две партии се намират близо до изборната бариера за евроизбори и имаш шанс да изпратят евродепутат – ВМРО (4,7 %) и "Воля" (4,9 %). Следват ги НФСБ (3,9 %), "Коалиция за България" (3,8 %),  "Демократична България" (3,4 %) и "Атака" (2,6 %). 

Според проучването обаче като цяло нито една от тези партии не може да бъде напълно изключена
от шансовете за преминаване на бариерата. Причината за това е, че към момента на проучването - 8 май, близо един милион избиратели заявяват, че ще гласуват, но все още се колебаят за кого. "Люшването" на тази огромна маса избиратели в една или друга посока може да изстреля практически всяка партия над изборната бариера, отчитат от "Медиана".

С напредването на кампанията и отшумяването на имотните скандали изглежда намалява и желанието да се гласува. Само за един месец хората определящи тези избори като важни за България са намалели с 13 % - от 51 % на 38 %. За сметка на това всеки пети българин (22%) определя изборите за Европарламент като събитие, което не е важно за страната ни.

За евровота: Разкриха 191 секции в 64 страни

Въпреки това декларираната изборна активност продължава да е висока - около 70 %, но посочените фактори поставят съмнения дали тя ще се реализира. На този етап едва 14% от имащите право на глас са категорични, че със сигурност няма да отидат пред урните. Вероятно пред изборните урни ще отидат около 2.5 млн. избиратели, предполагат социолозите.

Данните показват слабо желание за използването на преференциите при гласуване
– едва 8.5 % хората заявяват, че ще ги използват. Така вероятно няма да има пренареждане на листите в резултат от преференциално гласуване, смятат от агенцията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


423
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
260
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
БСП не изпъква, ГЕРБ се срива. При такива масови скандали да водиш само с 2%, макар с подправена статистика, е висша форма на бездарие.
259
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Че е Тиква е безспорно, но човека спасител на всички видове пожари в държавата си има име и то е Бойко Методиев Борисов. Между другото, любопитно ми е дали си е намерил книжката за членство в БКП-то или си я е продал на приятелката си Тодор Живков. Нали го пазеше преди години. Може и гражданина Симеон Борисов да му я е откраднал, докато беше министър председател. Нали и него го пазеше като главен охранител на тези, които провалиха държавата. Да охраняваш национални предатели като тях си е срам.
258
3
 
9
 
! Отговори
БГ преди 4 години
абе той народа не забравя просто тука има няколко трола които пишат като 10 за да правят впечатление ,че са много
257
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Евроизборите не са избори за властта в България и не е ясно ГЕРБ доколко ще купят тези избори с част от милиардите, които откраднаха от нас, т.е. евроизборите ще са донякъде показателни как ще се гласува и на парламентарните избори. Другото, което е важно, е че на евроизборите избирателната активност е доста по-малка в сравнение с парламентарните избори и вота се решава от твърдият електорат на партиите.
256
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
българина бързо забравя.хак да му е бсп пак да го скубе.
255
4
 
6
 
! Отговори
БГ преди 4 години
Много се надъхвате ,но накрая пак ще сте с пръст в уста
254
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не е важно БСП да водят. Важно е герб да загубят. Казах им няколко пъти да спрат да крадат, ама разбират ли се от блага дума .
253
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всичко е по-добро от гърбавите. Готов съм да гласувам за Квазимодо, само да не е тиквата.
252
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гробарите вече са на политическото бунище, където им е мястото и в раирани костюми
251
2
 
6
 
! Отговори
Иванчева преди 4 години
ВИЕ МЕ ВАДИТЕ ОТ ЗАТВОРА, А АЗ - ОТ КРИЗАТА!
250
11
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Който най лъже и краде, е номер едно в листата на БСП.Баба каза да гласувам за БСПто, защото е работила в ТКЗСто.
249
0
 
2
 
! Отговори
До 284 преди 4 години
Прочети пак коментара ми да видиш, че говорим за едно и също.
248
10
 
4
 
! Отговори
БГ преди 4 години
дори в тоя червен сайт бсп не водят
247
0
 
4
 
! Отговори
аз преди 4 години
Ми нека да са независими де - цели 6 са.
246
2
 
4
 
! Отговори
да питам ... преди 4 години
Независимите кандидати от кого не зависят???
245
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има и независими кандидати, например Иванчева, Ваня Григорова, ...Защо всички се пънат да избрат между ГЕРБ и БСП?!
244
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До така като гледамЗа теб опасност, за други - шанс.
243
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз ще гласувам или за БСП, или за Иванчева.
242
8
 
5
 
! Отговори
така като гледам преди 4 години
има реална опасност БСП да спечели
241
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Борисов ми отне жилището с техните гербави съдия изпълнители, отне ми работата, миналата седмица ми отне и двете деца,защото ме остави без пари на улицата... мразя БСП, но ще гласувам за тях за първи път!