Радев поиска по-малко недействителни бюлетини на изборите

Президентът се срещна с ЦИК, призова за защита на машинния вот
66
Радев поиска по-малко недействителни бюлетини на изборите
Снимка: БТА

Да се намалят недействителните бюлетини и да се гарантира защитата на машинния вот. Това са част от темите, които президентът Румен Радев постави в началото на срещата си днес с ръководството на Централната избирателна комисия. Разговорът е във връзка с подготовката за евровота, който ще се проведе на 26 май.

Честните и прозрачни избори са залог за демократичните процеси в нашата страна, а това изисква безупречна организация, намаляване на броя на недействителните бюлетини, защита на машинния вот и на личните данни, гарантиране на изборните права на сънародниците ни зад граница, създаване на добра среда за работа на наблюдателите и контрол на всички нива и на всички етапи, особено в процесите на броене, обработка на бюлетините, оформянето на протоколите, обработването и обобщаването на резултатите, посочи Радев.

Държавният глава акцентира на високия брой на недействителните бюлетини в българските избори, които според него не само че създават съмнение в прозрачността на изборния процес, но реално подменят вота на българския избирател.

Като важна задача Радев посочи и защитата на машинния вот, контрола, както и навременната реакция при сигнали. Надявам се тези избори наистина да бъдат прозрачни, честни и да покажем, че нашето общество е зряло и сами уважаваме вота си, отбеляза държавният глава, цитиран от БТА.

Председателят на ЦИК Стефка Стоева изрази надежда, че независимо от напрежението в обществото, нормално в предизборен период, ще бъдат проведени добре организирани и честни избори. Участваме вече в много срещи с други органи, ангажирани с тяхното произвеждане, и сме успокоени, че срещаме разбиране и съдействие и от тях, посочи тя.

До днес машините трябва да са доставени в нашата държава, до 15 май трябва да бъде поставен софтуерът на машините, а до предишния ден преди изборите те трябва да бъдат поставени в секционните избирателни комисии, информира Стоева. Тя припомни, че с нарочно свое решение ЦИК е определила 3000 секции, в които ще има машинно гласуване, на случаен принцип, в цялата страна.

Въпросът с тяхната сигурност е най-основният, вярваме, че с извършването на сертифициране и на одит ще се гарантира честен машинен вот, посочи шефката на ЦИК.

Оказало, че няма държавен орган, който да извърши сертифицирането, затова ЦИК ще разчита на препоръка за специалисти от БАН и СУ.

В момента се обсъжда въпросът с транспортиране на машините и с тяхната физическа охрана от органите на МВР.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бойко си го избра. ЦИК.
7
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Казал им е възпитано, ГЕРБ да спрат с фалшификациите.А отпускарят Цветанов да го приберат в затвора, докато мината изборите.
6
5
 
9
 
! Отговори
Боко Тиквата преди 4 години
Трябва да се чуя с колегите от ГЕРБ да искаме от ЦИК да му забрани да иска по-малко недействителни бюлетини. Това негово изказване е срещу управлението, в полза на опозицията.
5
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бойко нали даде оставка, Радев направи правителство, то направи изборите и Бойко пак ги спечели. С такава мибава опозиция от червени крадци, Бойко може да си управлява колкото иска и от време на време да хвърля оставка пак да оплескат както всеки път
4
3
 
4
 
! Отговори
подсказвач преди 4 години
Сезона започва с Евровота и завършва с местните избори и на Морето !Последните туристи ще видят - бай *** прави избори !
3
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Небето е синьо, а напоследък водата е изключително мокра, и затова носи вина продажното правителство" - браво! Както винаги - стилно, "умно" и на място!
2
9
 
12
 
! Отговори
сигурно преди 4 години
Машините в Костинброд ще работят за герб !!
1
6
 
8
 
! Отговори
gggg преди 4 години
Ами то и аз искам много неща, ама то нестава да обещаваш а после като вземеш власта да викаш - не зависи от мен