Йончева ще бори корупцията, Габриел ще пази границите

Двете се скараха дали Борисов нарушава закона
14 май 2019 10:10,
100
Йончева ще бори корупцията, Габриел ще пази границите
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Водачите на листите на ГЕРБ и БСП Мария Габриел и Елена Йончева участваха в телевизионен дебат в ефира на Нова.

В самото начало двете започнаха спор дали премиерът Бойко Борисов нарушава закона като едновременно е министър-председател и председател на предизборния щаб на ГЕРБ. Миналата седмица от левицата входираха сигнал срещу Борисов по темата в ЦИК, но изборната комисия не намери нарушение.

Още по темата

"Това е безспорно нарушение. Но какво правят ГЕРБ? Когато погазят закона, те вместо да дадат обяснения. всъщност започват да атакуват противника, в случая - президента Румен Радев, който е бил в Асеновград на празник на града. Когато властта се е сляла с организираната престъпност, президентът е длъжен да бъде коректив", заяви Елена Йончева.

Мария Габриел не се съгласи и беше категорична, че Борисов не си е позволил да отиде на нито едно предизборно събитие.

"Държавата не може да спре да функционира, докато тече кампания за европейски избори. Премиерът е партиен лидер, докато президентът по Конституция трябва да бъде обединител на нацията и не бива да бъде пристрастен", обясни тя.

В същинския дебат за бъдещето на Европа двете изразиха различни позиции по отношение на една от най-важните теми за бъдещия Европейски парламент - единната минимална европейска заплата.

Мария Габриел твърди, че за момента тази мярка е невъзможна на паневропейско ниво, но може да стане на национално.

От своя страна Йончева не се съгласи и каза, че предложението на БСП е минималната европейска заплата да е поне 60% от средната европейска заплата.

"В Румъния минималната заплата е 446 евро, средната е над 1000 евро, а тръгнахме заедно", напомни Йончева и поиска да бъде направена оценка на стандарта на живота, за да отговаря заплатата именно на него.

На въпрос какви ще бъдат техните приоритети, ако бъдат избрани да представляват България в ЕП, Мария Габриел потвърди ангажимента си за "силна, сигурна и суверенна Европа." Тя подчерта и че ще продължи да държи на охраната на границите и мигрантската криза - с още 10 000 души персонал във Frontex(европейската агенция за гранична и брегова охрана).

"Ясно сме дефинирали позицията си: нулева толерантност към нелегалната миграция и опростени административни процедури по отношщение на трудовата миграция. Трябва да има висококвалифицирани работници там, където бизнесът казва, че те носят добавена стойност", заяви лидерът на листата на ГЕРБ.

"Моята битка вече повече от две години е срещу корупцията и липсата на справедливост. Време е тази битка да се изнесе и в Брюксел. Вече 12 години сме част от ЕС. За тези години в България са налети милиарди, но ние по никакъв начин не се доближаваме до ЕС. В последния доклад на Европейската комисия се казва, че 40% от българите живеят на ръба на бедността и социалното изключване, както и че 2/3 от сигналите за корупция срещу висши политици не се разследват", пък беше отговорът на Елена Йончева.

Относно скандалите от последния месец, свързани със злоупотреби с европейски пари, Мария Габриел заяви, че "злоупотреби има навсякъде" и цитира данни от разследвания на ОЛАФ, според които повече нередности били открити в 14 други страни.

"У нас не се случва това държавата да се опитва да ги замаже. Затова има ясна процедура - финансовата корекция. Когато има нарушения, се връщат суми. Ключовата дума е прозрачност. Парите се връщат от нарушителите, а не от българските граждани" - убедена е Габриел.

Елена Йончева пък беше категорична, че с парите, които до момента са наляти в България, тя "трябваше да стане едно по-добро място за живеене".

"Но 70% от парите за земеделие са изразходвани от под 100 фирми. Вместо да се дават средства на млади фермери, те облагодетелстват определен кръг" - обясни тя и допълни, че това е част работата на евродепутатите - да се пренасочат пари към по-млади производители, "за да се върнат и българите от чужбина".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
13
 
29
 
! Отговори
Гнусотия преди 4 години
Вече спрях да се учудвам на наглостта на червеноармейците. То не беше хиперинфлация,то не бяха празни магазини през студената зима, то не бяха "фалирали"банки, то не бяха офшорки, то не бяха приватизации,то не бяха къщи за гости...И продължават и продължават с безочието и наглостта си! Не само че нямат страх и срам от нищо, ами и се потупват по рамото кой да е по-по-по- нагъл и безочлив! Пфуууу,гнусна работа,джендърска...
26
14
 
25
 
! Отговори
Пешо преди 4 години
Гледах дебата. Явно в БСП е станало правило и задължителна норма използването на просташко -махленския популизъм. Но най-важното-никаква визия, ни най-малка идея за решаване на проблемите. Изобщо каква е целта на тази откровено антиевропейска партия за участие в европарламента? Аз лично виждам само една причина-троянски кон на Кремъл.
25
1
 
7
 
! Отговори
Ха-ха преди 4 години
Бял бродник ...
24
7
 
23
 
! Отговори
miko преди 4 години
Вижте и само лицето на снимката и...това е достатъчно.
23
2
 
11
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 4 години
До МдааАбе в Анадола се научете че градовете се пишат с...главна буква и тогава ми говори за...прееоритети.
22
9
 
23
 
! Отговори
Голям късмет преди 4 години
Рускинята Йончева най-добре ще защитава българските интереси в Европарламента .....
21
7
 
15
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
Румката е уловен в самото дело на прелюбодейство и е по-добре да си трае, Йонче!
20
10
 
29
 
! Отговори
Изнервен преди 4 години
Йончева да бори корупцията?! Ами да почне от себе си, после ръководството на БСП и после да търси сметка на другите.
19
11
 
29
 
! Отговори
ист преди 4 години
ЙончевЪ - еталон за наглост. Крадецът вика дръжте крадеца.Притеснително е че онези 80 процента де били, поддържат тези които ги крадат.Поговорка - *** народ , слаба държава.
18
3
 
15
 
! Отговори
Алкохолик преди 4 години
Ще се боря с алкохола няма грам да оставя.
17
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ама Борисов не е председател на предизборния щаб на ГЕРБ! Цветанов е.
16
15
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Елена Йончева е генератор на корупция през целия си живот, тя дори е в БСП поради същата причина. Това че се занивамаш с черен ПР, нито те прави журналист, нито борец срещу корупцията.
15
7
 
11
 
! Отговори
Мдаа преди 4 години
Силно неадекватни и двете, а би трябвало да знаят, че брюксел не е софия, там целите и приоритетите са други.
14
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поне замъглете снимката че изпадам в ужас.
13
16
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Йончева ще бори корупцията,-----------------ЗАТОВА ИМА ПРОКУРУТУРАМИЛИОНЧЕВА
12
7
 
16
 
! Отговори
? преди 4 години
БСП ще се бори срещу корупцията - ха ха хаааа. ГЕРБ също ха ха хааНашите политици СА КОРУПЦИЯТА.
11
9
 
12
 
! Отговори
Продължение 9 преди 4 години
В последното предаване на Бареков и Байрактаров по Евроком в четвъртък даваха за наш тираджия показал лицето си с името си как превозва отрови по 800 тона на ден от запада и как ги оставят по Софийско , Пазарджишко и Благоевградско. Жена ,чийто съпруг също е тираджия ми каза че мъжът и кара суха кръв 24 тона в тира за нашите колбаси. Това ли заслужава държава на 1300 години и пак за тези 16 евродепутата ще гласувате ? За джендъра Джамбазки ли изплюл се на Бареков ,за това ,че го вкара там?
10
21
 
26
 
! Отговори
Боби преди 4 години
Гледах дебата.Мария Габриел разби Елена Йончева.
9
18
 
8
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 4 години
Присмял се Хърбел на Щърбел моля ви се. Хвани едната , удари другата , третата Майдел ще падне. Ама те в Европа са като *** двойки , тука се се правят на врагове за заблуда на тези , не можещи да мислят. Само Бареков от 17 наши се бореше за примане на планът Макрон според който тираджии ще спят в хотели , не в тирове, ще се прибират на всеки 20 дена , не на 3 месеца, няма да карат по 20 часа с чужди карти и да правят катастрофи от недоспиване.Истината е само в хората на Сидеров и Бареков.
8
12
 
31
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 4 години
Мария Гаргамел...лъсна в пълния си...блясък;висшшш еврочиновник,преливаща от...пусто в...празно,обещаваща някогиш...светли бъднини за редовите българи,но яко захапала...кокала сега.