Машинният вот - 7,5 млн. Но няма да има недействителни гласове

Евровотът ще бъде един експеримент, коментира проф. Михаил Константинов
Обновена: 15 май 2019 00:02 | 14 май 2019 22:30,
6
Машинният вот - 7,5 млн. Но няма да има недействителни гласове
Снимка: Архив, Булфото

Евроизборите чукат на вратата. На 26 май машините за гласуване ще стигнат до всички 31 избирателни района. До утре (15 май) трябва да бъде инсталиран софтуерът, след което устройствата ще бъдат тествани. На склад има над 3000 машини, а разнасянето им по секциите ще стане на 24 и 25 май. Те ще бъдат проверени и сертифицирани от експерти на БА и Софийския университет.
Още по темата

"Данните до момента сочат, че целият вот ще ни струва около 40 млн. лева. 7,5 млн. от тях ще отидат за машинното гласуване. Броят на машините в скада, проверен от ЦИК, е 3300", каза в студиото на "Денят ON AIR" анализаторът проф. Михаил Константинов.

Ако едно устройство даде дефект, то ще бъде заменено от друго. Машините са произведени специално за нашите евроизбори, а цената на една е 2500 лв.

Във връзка със сигурността на вота, проф. Константинов коментира пред Bulgaria ON AIR, че единственото, за което имаме гаранция, е че няма как да бъде пуснат недействителен глас. Грешка, която е често срещана при хартиените бюлетини.

"Холандия се отказа от машинното гласуване поради две причини. В страната смятат, че тайната на вота не е гарантирана и гласовете могат да бъдат манипулирани", допълни още математикът в студиото на Ганиела Ангелова.

Машините няма да имат връзка с интернет. Те не са свързани с абсолютно никакви мрежи. Във всяка секция ще има по три смарткарти за гласуване за избирателите.

"Изборите на 26 май ще бъдат един експеримент, който се надявам да бъде успешен", отбеляза още Михаил Константинов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Машните май били венецуелски. Май ще гласуваме за Мадуро и ще го изберем за президент.
3
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Машинно гласуване, най-лесно за манипулиране. Сменяш малко кода в софтуера и всичко е 6, нашите печелят.Нали се сещате че по този начин власта ще се задържи там където е удобно *** тези отгоре или ЕС. Който не разбира от хакване той не знае просто колко е лесно да се манипулират гласовете.
2
2
 
8
 
! Отговори
... преди 4 години
С винетките успеха беше огромен... Очаквам също толкова силно представяне и със системата за гласуване.
1
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пичове, почти цЕлото правителство поединично подаде оставки заради корупция.Как така, всички министри са корумпирани/неморални и подават оставки, а бойко не е?А?Вас питам, гражданино!п.с. Трима гадни типа с лаптопи и с по 2лв. в джоба в Биволъ изкъртиха стабилността, която 60 000 милиционери с палки, пищови и + 1 300 000 000лв. на година не можаха да опазят.Дали да не ги сменим с биволите, а бюджета на МВР да дадем за образование и здраве?